Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 07:51

AGL: Αντιπροσφορά στην προσφορά της Alinta

ΣΤΟΝ περιορισμό του σχεδίου εξαγοράς της από την Alinta Ltd., προσφέροντας 2,72 δισ. δολ. Αυστραλίας (2 δισ. δολ.) σε μετοχές για τη μικρότερη ανταγωνίστριά της, προχώρησε η μεγαλύτερη εταιρεία ενεργείας της Αυστραλίας, Australian Gas Light Co.

Η Australian Gas, αλλιώς AGL, προσέφερε 0,564 μετοχές για κάθε μία μετοχή της Alinta, της μεγαλύτερης εταιρείας λιανικής πώλησης φυσικού αερίου της Δυτικής Αυστραλίας με έδρα το Περθ. Η εταιρεία με έδρα το Σύδνεϋ, σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι η προσφορά της Alinta στις 21 Φεβρουαρίου, υποτιμά τη μετοχή της. Και οι δύο προσφορές είναι παρόμοιες με τις πρόσφατες χρηματιστηριακές αξίες των εταιρειών.

Η Australian Gas σχεδιάζει να τοποθετήσει τον Paul Anthony, τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Ν. Ζηλανδίας στη θέση του υπεύθυνου, μετά τον διαχωρισμό της συγχωνευμένης εταιρείας. Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Alinta, Bob Browning, ο οποίος υπερτριπλασίασε την τιμή της μετοχής μέσα σε πέντε χρόνια, προσφέρει ένα παρόμοιο μοντέλο στην κορυφή της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας.

Τον περασμένο μήνα ο Browning δαπάνησε περίπου 1,8 δισ. δολ. Αυστραλίας για την εξαγορά του 19,9% στην Australian Gas, επιδιώκοντας να καλύψει τις προβλέψεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη 38% μέχρι το 2020.

Ο Browning, πρώην στέλεχος της Aquila Inc. έχει συγκεντρώσει αγωγούς και εργοστάσια, αξίας πλέον των 7,5 δισ. δολ., με την εξαγορά περιουσιακών στοιχείων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Duke Energy Corp. και της Aquila. Οι εταιρείες κοινής ωφελείας με έδρα τις ΗΠΑ, έπρεπε να πουλήσουν στοιχεία για αποπληρώσουν το χρέος τους, καθώς η πιστοληπτική τους ικανότητα αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, μετά την κατάρρευση της Enron Corp.

Η προσφορά της Australian Gas, αξιολογεί τις μετοχές της Alinta στα 10,39 δολ. Αυστραλίας ανά μετοχή, έναντι 10,38 δολ. ανά μετοχή όπου έκλεισε η μετοχή της στις 10 Μαρτίου. Η προσφορά της Alinta είναι 1,773 μετοχές της Alinta για κάθε μία μετοχή της Australian Gas και υποχώρησε στα 18,40 δολ. Αυστραλίας, με βάση την τιμή κλεισίματος, από 19,45 δολ., που είχαν αρχικά προσφερθεί.

Σήμερα οι μετοχές της Alinta σημείωσαν άνοδο 44 σεντς, ποσοστό 4,2%, φθάνοντας στα 10,82 δολ. Αυστραλίας η μία, στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Διαπραγματεύθηκαν στα 10,74 δολ., στη 1:18 μ.μ., ώρα Σύδνεϋ. Οι μετοχές της Australian Gas σημείωσαν άνοδο 27 σεντς, ποσοστό 1,5%, φθάνοντας στα 18,70 δολ. Αυστραλίας η μία και νωρίτερα διαπραγματεύθηκαν στα 18,68 δολ. Αυστραλίας η μία.

Σύμβουλοι της Australian Gas είναι η UBS AG και η Goldman Sachs JBWere Pty. Σύμβουλος της Alinta είναι η Macquarie Bank Ltd.