O κλοιός πιέσεων σφίγγει και πάλι γύρω από τη λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται έως και 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα εξίμισι μηνών. Αιτία η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και οι φόβοι για το εάν η τουρκική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε μια νέα συναλλαγματική κρίση.
O κλοιός πιέσεων σφίγγει και πάλι γύρω από τη λίρα, με το τουρκικό νόμισμα να αποδυναμώνεται έως και 2%, στα χαμηλότερα επίπεδα εξίμισι μηνών και χάνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης.
Αιτία η αναζωπύρωση των ανησυχιών για τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας και οι φόβοι για το εάν η τουρκική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθει σε νέες μαζικές ρευστοποιήσεις και φυγή κεφαλαίων, όπως είχε συμβεί στη διάρκεια της συναλλαγματικής κρίσης του 2018.
Η λίρα έκανε βουτιά έως και τις 5,8504 έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο. Στη διάρκεια της κρίσης του 2018, το τουρκικό νόμισμα είχε χάσει σχεδόν το 30% της αξίας του, εκτοξεύοντας τον πληθωρισμό στα ύψη και οδηγώντας την τουρκική οικονομία σε ύφεση. Από τις αρχές του 2019 καταγράφει απώλειες 10%, καθώς η απροθυμία της κυβέρνησης Ερντογάν να προωθήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και η κλιμάκωση της έντασης στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ προβληματίζουν τους επενδυτές.
Σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times», η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει ενισχύσει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα με βραχυπρόθεσμο δανεισμό πολλών δισ. δολαρίων, γεγονός που γεννά ανησυχίες για το εάν η κεντρική τράπεζα είναι πράγματι σε θέση να υπερασπισθεί το εθνικό νόμισμα σε περίπτωση μιας νέας συναλλαγματικής κρίσης. Τα αποθέματα της κεντρικής τράπεζας ανέρχονταν στις 162,4 δισ. λίρες(28,44 δισ. δολάρια) στις 12 Απριλίου, από 157,3 δισ. λίρες μία εβδομάδα πριν. Με βάση τους υπολογισμούς των «FT», τα αποθέματα ενισχύθηκαν μέσω ασυνήθιστα αυξημένων πράξεων βραχυπρόθεσμου δανεισμού(swaps).