Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 11:28

LSE: Στα ύψη οι μετοχές μετά την προσφορά του Nasdaq

ΑΝΟΔΟ, 24% σημείωσαν οι μετοχές του London Stock Exchange Plc, μετά την προσφορά του Nasdaq Stock Market Inc., ύψους 2,4 δισ. λιρών Αγγλίας (4,1 δισ. δολ.) για την εξαγορά του ηλικίας 308 ετών Χρηματιστηρίου και τη δημιουργία του πρώτου υπερατλαντικού Χρηματιστηρίου.

Οι μετοχές του LSE, το οποίο στις 10 Μαρτίου απέρριψε την προσφορά του Nasdaq, προς 950 πένες ανά μετοχή, λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή, αναρριχήθηκαν στις 1/095 πένες και διαπραγματεύθηκαν στις 1.087 πένες η μία στις 8:28 π.μ. στο Λονδίνο. Η ανώτατη εκτελεστική διευθύντρια του LSE, Clara Furse, υπερτριπλασίασε την αξία των μετοχών του LSE από το 2001, απορρίπτοντας τρεις προσφορές εξαγοράς του.

Τώρα, οι μετοχές του LSE, διαπραγματεύονται περίπου 30 φορές, των εκτιμήσεων των κερδών που θα εμφανίσει η εταιρεία, τη χρήση του 2007.

Το Nasdaq, που διοικείται από τον Robert Greifeld, 48 ετών, περιέγραψε την περασμένη εβδομάδα την προσφορά ως «ελκυστική» και είπε ότι θέλει να συζητήσει το θέμα με το διοικητικό συμβούλιο του LSE. Το LSE και το Nasdaq, σύντομα θα επαναλάβουν τις συνομιλίες, καθώς το Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, που τώρα λέγεται NYSE Group Inc., σκέφτεται να κάνει τη δική του προσφορά, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα Wall Street Journal, επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Το Nasdaq προσπαθεί για δεύτερη φορά να συγχωνευθεί με το LSE, που έχει τις ρίζες του στο 1698. Οι συνομιλίες των δύο, στις οποίες μετείχε ο τότε ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Nasdaq, Hardwich Simmons, ματαιώθηκαν το 2002, μετά την αποτυχία των αρμοδίων αρχών των ΗΠΑ και της Βρετανίας, να συμφωνήσουν στο πώς θα παρακολουθούν τη συνδυασμένη αγορά.

Ο συνδυασμός του Nasdaq με το LSE θα δημιουργήσει ένα Χρηματιστήριο με περισσότερες από 6.000 εισηγμένες σε αυτό εταιρείες και με χρηματιστηριακή αξία 7,3 τρισ. δολαρίων. Μέχρι τον Δεκέμβριο το NYSE είχε εισηγμένες εταιρείες με χρηματιστηριακή αξία 21 τρισ. δολ., συμπεριλαμβανομένων και εταιρειών που εδρεύουν εκτός των ΗΠΑ με χρηματιστηριακή αξία περίπου 7 τρισ. δολαρίων.

Το LSE τελεί υπό πίεση να εξαγοραστεί από τον Δεκέμβριο του 2004, μετά την προσφορά του Deutsche Boerse, προς 530 πένες ανά μετοχή. Αργότερα τον ίδιο μήνα, το Euronext εκδήλωσε ανάλογο ενδιαφέρον. Οκτώ μήνες αργότερα, η Macquarie Bank Ltd. με έδρα το Σύδνεϋ, είπε ότι σκέφτεται να κάνει μία προσφορά. Η μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αυστραλίας, προσέφερε 580 πένες ανά μετοχή τον Δεκέμβριο, ποσόν το οποίο η Furse χαρακτήρισε «ασήμαντο».

Οι μετοχές του Euronext σημείωσαν άνοδο 4,6 ευρώ, ποσοστό 8,4%, φθάνοντας στα 59,6 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στα 58,65 ευρώ η μία, στις 9:26 π.μ., στο Παρίσι. Οι μετοχές του Deutsche Boerse σημείωσαν άνοδο 6,2%, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 110,49 ευρώ η μία.