Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Απριλίου 2019 09:24

Market Beat: Ξεκαθαρίσματα στην αγορά πριν από αργίες Παρασκευή και Δευτέρα

Οι επενδυτές διεθνώς από χθες το πρωί, έδειξαν να ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να έρχονται καλύτερες ειδήσεις από την Κίνα και δεν απογοητεύτηκαν με την ανακοίνωση για την οικονομική της ανάπτυξη πρώτου τριμήνου στο 6,4%. Την ίδια μέρα, αν κάποιος μάζευε τις πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών θα διαπίστωνε πως υπήρχε μια διάθεση να ειδοποιήσουν, για επικείμενη διόρθωση, λόγω του μεγέθους των κερδών των τραπεζικών blue chip και όχι μόνο.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι επενδυτές διεθνώς από χθες το πρωί, έδειξαν να ελπίζουν πως θα συνεχίσουν να έρχονται καλύτερες ειδήσεις από την Κίνα και δεν απογοητεύτηκαν με την ανακοίνωση για την οικονομική της ανάπτυξη πρώτου τριμήνου στο 6,4%. Την ίδια μέρα, αν κάποιος μάζευε τις πρωινές εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών θα διαπίστωνε πως υπήρχε μια διάθεση να ειδοποιήσουν, για επικείμενη διόρθωση, λόγω του μεγέθους των κερδών των τραπεζικών blue chip και όχι μόνο.

Από τις αρχές του Απρίλη ειδοποιήσαμε: «Τέλος τριμήνου με εξαιρετικές επιδόσεις για σειρά μετοχών του 25άρη, μετά από μια εβδομάδα τεσσάρων συνόδων με θετική μεταβολή, στην οποία οφείλονται τα περισσότερα από τα κέρδη του Μάρτη για τους βασικούς δείκτες της αγοράς. Διαγραμματικά, για βραχυπρόθεσμες προσδοκίες, ο ΓΔ βρίσκεται σε συσσώρευση μεταξύ των 706 και 723 μονάδων. Στη διάρκεια της οποίας, υπήρξε πρόσκρουση στην οροφή τρεις φορές και στον πυθμένα δύο. Η υπέρβαση των 723 θα ανεβάσει τη διάθεση για ρίσκο, ενώ κάθε πέρασμα κάτω των 707 θα δώσει θάρρος στους σορτάκιδες. 

Τα διλλήματα των επενδυτών της Αθηναϊκής αγοράς είναι πολλά, αφού όμως ο συνήθως πτωτικός Μάρτιος, έδωσε +2,04% κέρδη στον μέσο όρο, ο παραδοσιακά ανοδικός Απρίλιος, αναμένεται να προστεθεί στους ανοδικούς του 2019».

Στις 3 Απριλίου αναφερθήκαμε συγκεκριμένα στη δυναμική των Τραπεζών του 25άρη: «Ήδη 2 Τραπεζικά blue chip πέρασαν πάνω από τον εκθετικό και απλό ΚΜΟ200 ημερών.  Είναι η ΕΤΕ προ ημερών, και η ΕΥΡΩΒ από την αρχή της περασμένης βδομάδας. Ενώ δίνονται  μάχες για κάτι ανάλογο σε ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ, με την πρώτη να περνά χθες ενδοσυνεδριακά πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ200 ημερών που ήταν στα 1,3357 ευρώ, αφού το μέγιστο μέρας ήταν στα 1,3580 ευρώ, με τον απλό ΚΜΟ200 στα 1,3606 ευρώ».

Για να φθάσουμε στην αρχή της βδομάδας όπου σημειώσαμε: «Οι Τράπεζες εμφάνισαν μετά το +13,03% της πρώτης εβδομάδας του Απρίλη άνοδο +2,70% με μηνιαία απόδοση πάνω από 16% συμπληρώνοντας ένα σερί  ανοδικών μηνών με πρώτον το Φεβρουάριο +43,62%, ακολούθησε ο Μάρτιος +1,14% και ο Απρίλιος έχει προσφέρει κέρδη 16,08% ως τώρα. Ο ΓΔ μετά το +4,58% στην πρώτη βδομάδα σκαρφάλωσε +1,49%  και ετοιμάζεται με μηνιαία επίδοση +6,14% να αποκτήσει αλυσίδα τεσσάρων ανοδικών μηνών με +3,48% άνοδο τον Ιανουάριο και μετά να ακολουθήσουν το +11,48% τον Φλεβάρη το +1,96% τον Μάρτιο και έτσι εμφανίζει στο έτος επίδοση +24,84% με τον FTSEM στο +24,48% και τον 25άρη στο +21,84%. Όπως δείχνουν τα στοιχεία που αναφέραμε η αγορά ετοιμάζεται να εισέλθει σε κατάσταση bull market».

Παρά ταύτα και προχθές σημειώσαμε: «Επιμένουμε όμως στην κρισιμότητα των 777 – 780 μονάδων  που είναι επίπεδο το οποίο δύσκολα θα ξεπεραστεί χωρίς μάχες. Χθες αποδείχθηκε ότι στο ΧΑ ο μύλος της αισιοδοξίας όλα τα αλέθει. Ακόμα και τις αρνητικές μεταβολές στα futures των δεικτών της Wall Street, σε αντίθεση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που κορύφωσαν περίπου την ίδια ώρα  με την υπέρβαση των 775 στην Αθήνα, αλλά μετά κατηφόριζαν με σταθερή κλίση. Αυτά βλέπουν οι ξένοι διαχειριστές και όσοι αρέσκονται σε αυτού του τύπου τα χρηματιστήρια τοποθετούνται, αναλόγως της τόλμης ήτοι, το επιτρεπτού για τα πλαίσια που λειτουργούν ρίσκου».

Χωρίς έπαρση νομίζουμε πως η πορεία των τιμών και χθες, με πιέσεις στις δυο πρώτες ώρες και αντίδραση μετά, που οδήγησε τον ΓΔ ως τις 778 μονάδες μας επιβεβαίωσε. Μόνο που σύμφωνα με τα δικά μας εργαλεία αυτά τα επίπεδα ήταν σκληρή οροφή.

Το πολύ ως τις 780 μονάδες θα μπορούσε να φθάσει και μετά θα «έπρεπε» να κατηφορίσει επιδεικτικά. Αυτό το σκέλος της πρόβλεψής μας δεν έδειχνε το ταμπλό να το επιβεβαιώνει. Οι επιλογές των θεσμικών που επιτέλους, λόγω πλησιάσματος των αργιών, τις συνόδευαν με χαμηλούς όγκους, έκαναν τον ΓΔ να κινείται συμμετρικά πάνω και κάτω από το κλείσιμο της Τρίτης. Το πρόσημο του κλεισίματος ακόμα και μετά από έξη ολόκληρες ώρες ελεύθερων συναλλαγών, δεν ήταν «σίγουρο».

Δυστυχώς για την εικόνα της οικονομίας διαπιστώνουμε ότι η δυναμική στα δεκαετή ελληνικά ομόλογα επιδεινώνεται. Κάθε μέρα η απόδοσή τους ανεβαίνει λίγο, αλλά ανεβαίνει. Από το φινάλε των συνεδριάσεων σε μετοχές και ομόλογα υποκρύπτεται μια τάση φυγής. Αυτή μπορεί τελικά να αποδοθεί στην πληροφορία που αφορά στη σύσταση του μηχανισμού τιτλοποίησης μη εξυπηρετούμενων δανείων με εγγύηση του Δημοσίου. Η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν ζητά απαντήσεις από το ΥΠΟΙΚ το ΤΧΣ και τις Τράπεζες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της ευθείας κρατικής στήριξης. Αλλά έτσι δεν αποφεύγεται η καθυστέρηση στο εγχείρημα που θα δώσει λύση, στο πρόβλημα της «απελευθέρωσης» των ισολογισμών των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ξεκουραστείτε δημιουργικά.        

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Στον ρυθμό των εταιρικών αποτελεσμάτων, κινήθηκε η Wall Street. Καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Netflix καθώς τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 76 σεντς και τα έσοδα στα 4,52 δις δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 58 σεντς και έσοδα στα 4,50 δις. Επιπλέον, μικρότερη της αναμενόμενης μείωσης στα καθαρά κέρδη γνωστοποίησε η Morgan Stanley. 

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,01% ή 3 μονάδες στις 26.449, ο S&P σημείωσε πτώση 0,23% στις 2.900 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,05% στις 7.996 μονάδες.

Στον δείκτη Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,3%) και JP Morgan (+3,1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Merck & Co (-4,6%) και IBM (-4,2%).

Αρνητικές εντυπώσεις άφησαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της IBM. Τα καλά οικονομικά στοιχεία στην Κίνα περιόρισαν προσωρινά τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης στο 2,59%.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε υψηλά οκταμήνου κρατήθηκαν οι ευρωπαϊκές μετοχές, με το Χρηματιστήριο του Παρισιού να ξεχωρίζει σε επιδόσεις, αγγίζοντας υψηλά σχεδόν 11 μηνών. Οι μετοχές του κλάδου αυτοκινήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς τα θετικά στοιχεία για το ΑΕΠ της Κίνας καθησύχασαν τους φόβους για την κατάσταση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Ραλφ Χάμερς, προσέγγισε το αφεντικό της Commerzbank, Μάρτιν Ζίλκε, προτείνοντας μια διασυνοριακή συγχώνευση των δύο τραπεζών με την μετεγκατάσταση των κεντρικών γραφείων της ολλανδικής τράπεζας στη Φρανκφούρτη. Πηγές δήλωσαν στους Financial Times την Τρίτη πως τα δύο στελέχη βρίσκονταν άτυπα σε επικοινωνία προτού η γερμανική τράπεζα αποφασίσει να ξεκινήσει επίσημες διαπραγματεύσεις για μια συγχώνευση με τη Deutsche Bank στα μέσα Μαρτίου.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε με κέρδη 0,10%, με τον δείκτη να κινείται ανοδικά επί έκτη διαδοχική συνεδρίαση. Στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,62%, αγγίζοντας υψηλά 11 μηνών. Σχεδόν αμετάβλητος ο FTSE 100 του Λονδίνου, έχοντας απομακρυνθεί από το υψηλό εξαμήνου της προηγούμενης συνεδρίασης. Στη Φραγκφούρτη, ο DAX ενισχύθηκε 0,43%, ενώ στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου ο FTSE MIB έκλεισε με κέρδη 0,37%.

ΧΑ

Φρένο στην άνοδο στο φινάλε, με πτώση -0,30% σε ΓΔ, FTSE25 και FTSEM

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση για τον μέσο όρο εναλλάξ πάνω και κάτω από τις 776 μονάδες. Στη διάρκειά της η αρχική νευρικότητα έφερε στις 10:53 το ελάχιστο μέρας. Ήταν οι 771,82 από 763,62 την Τρίτη. Το  ανοδικό μέρος ξεκίνησε αμέσως μετά και στις 13:13 σημειώθηκε ανώτερο μέρας που ήταν οι 778,23 από 776,53 μονάδες την προηγούμενη μέρα. Η άνοδος διατηρήθηκε με πλάγια κίνηση ως τις 14:14 όταν και εγκατέλειψε το επίπεδο των 778 μονάδων που αποτελεί νέο υψηλό έτους.

Στο δεύτερο μέρος οι δείκτες κινήθηκαν σε αρνητικό πεδίο μεταξύ 14:54 και 16:20 σε ζώνη τιμών από 773,7 ως 776,5 μονάδες. Μετά τις 16:32 και ως το πέρας πάλι τον κίνησαν πλαγιο-καθοδικά. Συνεπώς, κυριάρχησε η προσφορά  στο μεγαλύτερο σχεδόν διάστημα και σημειώθηκε ανώτερο μέρας που η επίτευξή του προκάλεσε κύματα ρευστοποιήσεων.

Σε ένα διαστήμα επικράτησε η ισορροπία από τις 12:58 ως τις 14:18 με το τοπικό ελάχιστο να γίνονται οι 777 μονάδες και ανώτερο οι 778,23. Εκτός του μέγιστου έτους των 778,23 του ΓΔ, το κλείσιμο κατά -0,30% χαμηλότερα, στις 773,44 από 775,78 μονάδες, είναι 2,34 μονάδες κάτω από το υψηλότερο για το 2019.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ψηλότερα από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (171,70 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της προσφοράς έναντι της ζήτησης, τον έκλεισαν 2,34 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε χαμηλότερο, σε σχέση με την προηγούμενη, συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 7,238 εκατ. ευρώ (κυρίως για ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΣΑΡ και μικρότερα για ΠΕΙΡ). Η δε εμφάνιση απωλειών σε 3 από τα 4 Τραπεζικά blue chip, μπορεί να είχε σχέση με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μικρή  διακύμανση της απόδοσης τους (2 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με άνοδο τελικά 2,0 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,30% κατέληξε στο 3,32%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 773,44 μονάδες, ήταν 1,62 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 4,79 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (6,4 από 12,9 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 54,390 από 54,476 δις ευρώ. Δέκα  blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΜΠΕΛΑ +2,93%, ΑΔΜΗΕ +1,69%, ΑΡΑΙΓ +1,54%, ΛΑΜΔΑ +1,47%, ΕΛΠΕ +1,19%, ΤΕΝΕΡΓ +0,59%, ΜΟΗ +0,47%, ΣΑΡ +0,27%, ΜΥΤΙΛ +0,21% και ΟΠΑΠ +0,11%, ενώ 13 έκλεισαν με πτωτική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,91% από -1,70%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -0,75% από -4,01%, την ΕΤΕ στο 0,00% από +0,16%, ΕΥΡΩΒ -1,54% από +1,29% και την ΠΕΙΡ στο -1,91% από -3,69%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,31% από -0,71%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν βελτιώθηκε όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (13 από 9) και δυο ΦΡΛΚ ΕΤΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,30% και έφθασε στις 773,44 από 775,78 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1988,76 από 1994,00 με μεταβολή -0,26%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πλησιέστερα στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 58,324 από 72,012 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,238 από 3,932 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 47,393 από 62,972 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,629 από 2,821 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 52 από 55, των καθοδικών 47 από 41 και 29 από 36 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Για ήρεμη εκπνοή των σειρών Απριλίου ειδοποίησε η χθεσινή δυναμική

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Με άνοιγμα στις 1993,46 μονάδες και γρήγορο πέρασμα σε αρνητικό πεδίο, εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 1982,14 μονάδες στις 10:53. Μια νευρική ανοδική κίνηση που ακολούθησε, όρισε μέγιστο τις 1996,90 στις 16:14. Με τιμή στις 17:00 τις 1992,00 μονάδες, το κλείσιμο στις 1988,76 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,26%. Ο τζίρος υποχώρησε στα 21,772 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1848 συμβόλαια. Για τη σειρά Μαΐου που από σήμερα μετά τις 14:00 θα γίνει κυρίαρχη υπήρξε όγκος 2346 συμβολαίων, με ανώτερο τις 2002,00, κατώτερο τις 1987,25 και τελευταίες πράξεις στις 1992,00 από 2002,75 μονάδες. Διακινήθηκαν 29 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με τελευταίες πράξεις στις 1999,25. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 1673 από 2357 ΣΜΕ, ενώ για τη σειρά Μαΐου έγιναν 6203 από 5160 και για τη σειρά Ιουνίου 126 από 105.

Με τους εγχώριους αναλυτές σε κατάσταση επιφυλακής ξεκίνησε η διαπραγμάτευση στα παράγωγα βάσει των πρωινών τους μηνυμάτων. Η  Beta Sec εκτιμούσε: «Η χθεσινή συνεδρίαση υψηλής μεταβλητότητας είναι ένα σημάδι της ‘κούρασης’, λόγω των ικανοποιητικών βραχυπρόθεσμων κερδών. Το σενάριο της συσσώρευσης είναι το επικρατέστερο για σήμερα, κυρίως λόγω της διακοπής των συνεδριάσεων από το Πάσχα των Καθολικών, καθώς μειώνεται το επενδυτικό ενδιαφέρον».

Η Merit Sec ανέφερε: «O Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες με οριακά κέρδη (0,29%) στις 775,78 μονάδες. Το πρώτο σημείο αντίστασης βρίσκεται στις 780 μονάδες, ενώ το πρώτο σημείο στήριξης στις 760 μονάδες». Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσε: «Ενδοσυνεδριακή διόρθωση, χθες στο Χ.Α., που παρά τις πιέσεις στις Τράπεζες, κατάφερε τελικά να μαζέψει τις απώλειες και να βγει, έστω και οριακά θετικό, με την βοήθεια των Δεικτοβαρών τίτλων. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 762 και αντίσταση στις 780. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1949 και αντίσταση στις 2000. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 634 μονάδες και αντίσταση στις 671. Συμπερασματικά: Πλησιάζουμε, πλέον, στην ζώνη 780 - 790, που αποτελεί τον βασικό μεσοπρόθεσμο στόχο και υπολογίσιμη αντίσταση. Η τάση παραμένει έντονα ανοδική, οι ειδήσεις είναι θετικές, ο ‘αέρας’ όμως σε αυτά τα επίπεδα λιγοστεύει και μια συσσώρευση με επαναπροσδιορισμό στόχων, στα επίπεδα 760 - 750, είναι πολύ πιθανή».

«Το Χ.Α. έχει περάσει στο πιο δύσβατο πεδίο της φετινής ανοδικής του κίνησης, με πλήθος εγκλωβισμένων κεφαλαίων και μεγάλο χρονικά εύρος συσσώρευσης από το πρόσφατο παρελθόν. Η εβδομαδιαία εικόνα των ταλαντωτών καθώς βρίσκεται πολύ κοντά στο όριο των υπερτιμημένων ζωνών αξίζει να ληφθεί υπόψη, αφού στο παρελθόν η προσέγγισή της έχει συνοδευτεί και από βραχυπρόθεσμες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών». Σημείωσαν έγκυροι κύκλοι της αγοράς μετά το χθεσινό φρένο στην άνοδο των ημερών.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο  Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Πεισματικά αρνείται να διορθώσει η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά, με όλες τις εξελίξεις να λειτουργούν υπέρ της. Η σταθερή αποκλιμάκωση των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, σε συνδυασμό με την ισχυρή κίνηση στις Διεθνείς Αγορές από την αρχή του έτους, έχουν συμβάλλει καταλυτικά στην διατήρηση του ανοδικού Momentum του Χ.Α.

Η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων στην Αμερικανική Αγορά έχει ξεκινήσει, με τους δείκτες να βρίσκονται μία ανάσα από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα που είχαν καταγραφεί τις αρχές Οκτωβρίου. Πέρα από την σημαντική τεχνική αντίσταση στους κύριους Αμερικανικούς δείκτες, η ανακοίνωση αποτελεσμάτων καθιστά αρκετά εύθραυστη την συγκεκριμένη ζώνη τιμών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις Διεθνείς Αγορές ως σύνολο.

Το ανοδικό κανάλι που εκτείνεται από την περιοχή των 600 μονάδων, βρίσκεται πλέον στις παρυφές της σημαντικής αντίστασης των 785 μονάδων του ΓΔ. Αν και η όποια κατοχύρωση κερδών το τελευταίο διάστημα περιορίζεται σε ενδοσυνεδριακές κινήσεις και μηδαμινές πτωτικές συνεδριάσεις, η Αγορά φαίνεται να μην έχει επαρκή “καύσιμα” για να διασπάσει την συγκεκριμένη ζώνη τιμών. Τα πρώτα “πατήματα” του Γενικού Δείκτη εντοπίζονται στις 745 μονάδες, ενώ ανοδική διάσπαση των 785 μονάδων θα ανοίξει τον δρόμο για την βαρύνουσας σημασίας ζώνης των 800 μονάδων.

Ο Τραπεζικός κλάδος συνεχίζει να απορροφά με ευκολία τις όποιες κινήσεις“profit taking”, όμως παρά την διατήρηση του ανοδικού momentum, η ορμητικότητα των τελευταίων εβδομάδων έχει χαθεί. Τα βλέμματα παραμένουν στραμμένα προς την αντίσταση των 695 μονάδων του κλαδικού δείκτη, με τα περιθώρια διόρθωσης να παραμένουν ιδιαίτερα αυξημένα, με πρώτα σημεία στηρίξεων τις 600 και 574 μονάδες.

Αν και το ανοδικό momentum του Χ.Α. διατηρείται προς το παρόν ανέπαφο, η Αγορά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Πέρα από τις τεχνικές ενδείξεις κόπωσης των τελευταίων εβδομάδων, που ‘κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου’, οι εξωγενείς παράγοντες προερχόμενοι από τις Διεθνείς Αγορές, πιθανόν να κλυδωνίσουν τα θεμέλια της Ελληνικής Χρηματιστηριακής αγοράς το προσεχές διάστημα.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα μετά από ζημιές στη Wall Street, αλλά οι συναλλαγές ήταν υποτονικές. Καθώς οι επενδυτές περίμεναν τις έρευνες ΡΜΙ για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ευρώπη και παρέμειναν στις παρυφές της διαπραγμάτευσης πριν από τις μεγάλες διακοπές του Σαββατοκύριακου του Πάσχα.

Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας έχασε 0,2% και στις 9:00 δική μας ώρα οι απώλειές του ήταν -0,36%, αντιστρέφοντας την πορεία του μετά την εγγραφή, στις αρχές της συνεδρίασης, της υψηλότερης τιμής του από τα τέλη Ιουλίου του 2018.

Οι μετοχές της Αυστραλίας παρέμειναν πρακτικά αμετάβλητες στο -0,08%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε σχεδόν -0,50% στο πρώτο μέρος αλλά στο δεύτερο οι απώλειές του ήταν -0,84%, και οι κινεζικές μετοχές στη Σαγκάη υποχώρησαν κατά 0,25%.

Οι μετοχές της Wall Street έκλεισαν χαμηλότερα την Τετάρτη, ενώ ο δείκτης S & P 500 έχασε το 0,2%, καθώς η πτώση των μετοχών των εταιριών υγειονομικής περίθαλψης μέτρησε περισσότερο από τα θετικά οικονομικά στοιχεία από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Το εμπορικό έλλειμμα των Η.Π.Α. υποχώρησε τον Φεβρουάριο σε χαμηλό σε βάθος οκτώ μηνών, καθώς οι εισαγωγές από την Κίνα μειώθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τετάρτης.

Ξεχωριστά στοιχεία από την Κίνα νωρίτερα σήμερα έδειξαν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως αυξήθηκε με σταθερό ρυθμό 6,4% το πρώτο τρίμηνο, αντισταθμίζοντας τις προβλέψεις για επιβράδυνση. Η προσοχή στρέφεται τώρα προς το πόσο μεγαλύτερη ώθηση θα επιφέρει το Πεκίνο στην οικονομία χωρίς να προκαλέσει περισσότερους οικονομικούς κινδύνους.

Η άμεση εστίαση των επενδυτών στράφηκε στην ανακοίνωση των δεικτών για το φρόνημα των διευθυντών προμηθειών (PMI) για τους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών στην Ευρώπη, αργότερα σήμερα Πέμπτη 18/4, για να παράσχουν περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τη δυναμική της οικονομίας της ζώνης του ευρώ.

Η ιαπωνική κατασκευαστική δραστηριότητα υποχώρησε ελαφρώς τον Απρίλιο, χάρη σε μια ανάκαμψη στις προσλήψεις, όπως έδειξε ένας προκαταρτικός PMI, αλλά οι νέες παραγγελίες για εξαγωγές μειώθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τρία χρόνια σαν ένα σημάδι επιβράδυνσης της παγκόσμιας ζήτησης που φαίνεται ότι παραμένει ένα σημαντικό σημείο πίεσης για οικονομία. Οι συμμετέχοντες στην αγορά παρακολουθούν επίσης σημάδια προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο έθεσαν ένα προσωρινό χρονοδιάγραμμα για ένα νέο γύρο προσωπικών συναντήσεων προ μιας πιθανής τελετής υπογραφής στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, σύμφωνα με άρθρο της Wall Street Journal.