Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 13 Μαρτίου 2006 17:03

Φώλιας: Mη ρεαλιστικός ο στόχος του 3% για την έρευνα

Συνήλθε σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητος της Ε.Ε. με κύριο θέμα την πρόταση οδηγίας για την απελευθέρωση της αγοράς των υπηρεσιών.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χρ. Φώλιας επισήμανε πως η συμβιβαστική πρόταση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου αποτελεί μία καλή βάση διαπραγματεύσεων για την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής συμφωνίας σε ένα κείμενο οδηγίας, η οποία θα αίρει τα διοικητικά και γραφειοκρατικά εμπόδια στην εσωτερική αγορά υπηρεσιών, συμβαδίζοντας, συγχρόνως, με την κοινωνική συνοχή και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών.

Ο Υφυπουργός τόνισε «εάν θέλουμε να έχουμε μία οδηγία για τις υπηρεσίες θα πρέπει να βρούμε κοινές θέσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουμε καμία οδηγία».

Σε ό,τι αφορά τα οριζόντια θέματα της εσωτερικής αγοράς, ο κ. Φώλιας τόνισε ότι η Ελλάδα συμφωνεί με τις τέσσερις προτεραιότητες - στόχους που έχουν προταθεί από πλευράς της Επιτροπής στην ετήσια έκθεση προόδου της, ήτοι α) περισσότερες επενδύσεις στην γνώση και καινοτομία, β) απελευθέρωση του επιχειρηματικού δυναμικού της Ε.Ε., ιδίως των ΜΜΕ, γ) απάντηση στην παγκοσμιοποίηση και το ζήτημα της γήρανσης του πληθυσμού και δ) εγκαθίδρυση μιας ενοποιημένης αγοράς ενέργειας.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την επίτευξη του στόχου του 3% για την έρευνα, ο υφυπουργός τον χαρακτήρισε ολοένα και λιγότερο ρεαλιστικό και επισήμανε ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί περισσότερο προς την κατεύθυνση της ποιότητας των στόχων και της ενίσχυσης των προσπαθειών των κρατών μελών για ερευνα και ενάπτυξη.