Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Απριλίου 2019 18:46

Το Βερολίνο χρειάζεται τριπλάσιες τιμές για τη μετοχή της Commerzbank

Mπορεί μια συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και Deutsche Bank να έχει τις «ευλογίες» του Βερολίνου. Για να προχωρήσει όμως η συγχώνευση χωρίς ζημία του γερμανικού κράτους από τη συγκεκριμένη επένδυση, θα πρέπει να τριπλασιασθεί η αξία των μετοχών της γερμανικής τράπεζας, σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών.

Mπορεί μια συγχώνευση μεταξύ Commerzbank και Deutsche Bank να έχει τις «ευλογίες» του Βερολίνου, τα χαμηλά όμως επίπεδα στα οποία έχει υποχωρήσει η μετοχή της Commerzbank συνεπάγονται έναν γάμο επιζήμιο για τη γερμανική κυβέρνηση. Για να προχωρήσει η συγχώνευση χωρίς ζημία του γερμανικού κράτους από τη συγκεκριμένη επένδυση, θα πρέπει να τριπλασιασθεί η αξία των μετοχών της γερμανικής τράπεζας, όπως προκύπτει από υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών σχετικά με τις συνομιλίες μεταξύ Commerzbank και Deutsche Bank.

H Γερμανία χρειάσθηκε να προχωρήσει στη διάσωση της Commerzbank στη διάρκεια της πιστωτικής κρίσης και διατηρεί μερίδιο 15,6% στη γερμανική τράπεζα, ανέφερε σε γραπτή απάντηση προς Γερμανούς βουλευτές. Για να εξέλθει της επένδυσης χωρίς ζημία, χρειάζεται τιμή ανά μετοχή στα 26 ευρώ, τη στιγμή που η μετοχή της Commerzbank κινείται κοντά στα 8 ευρώ. Από τις αρχές του έτους, οι μετοχές της γερμανικής τράπεζας υποχωρούν σχεδόν 40%. Το υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει σε ποια τιμή θα στήριζε μια εξαγορά ή εάν θα διατηρήσει το μερίδιο ή θα επιδιώξει να αποχωρήσει από την Commerzbank.

Φαίνεται πως η Deutsche Bank δεν αποτελεί τον μοναδικό «μνηστήρα» για την Commerzbank. Η ING Groep φέρεται να έχει προσεγγίσει την Commerzbank εξετάζοντας το ενδεχόμενο συγχώνευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Μanager», που επικαλείται ανώνυμες πηγές. Με βάση το δημοσίευμα, η ING εξέφρασε ενδιαφέρον στη γερμανική κυβέρνηση αλλά και στον διευθύνοντα σύμβουλο της Commerzbank, Μάρτιν Τσίλκε, όμως ο κ. Τσίλκε αρνήθηκε να προχωρήσει σε επίσημες διαπραγματεύσεις.

Και οι δύο τράπεζες αρνήθηκαν να κάνουν κάποιο σχόλιο.