Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 07:36

Κίνα: Πιό ευέλικτο το νόμισμα, σύμφωνα με τον Wen

Η ΚΙΝΑ, θα επιτρέπει όλο και περισσότερο στις δυνάμεις της αγοράς να ορίζουν την αξία του νομίσματός της, γιουάν, από το να προχωρήσει ξαφνικά στην επαναξιολόγησή του, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Wen Jiabao.

«Θα βελτιώσουμε τον μηχανισμό, θα επεκτείνουμε την αγορά συναλλάγματος και θα προσθέσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην ισοτιμία του νομίσματος», είπε ο Wen, μιλώντας σήμερα σε συνέντευξή του στο Πεκίνο, για να ανακοινώσει το κλείσιμο του κοινοβουλίου της χώρας, συμπληρώνοντας: «Δεν θα υπάρξει άλλη ανατίμηση ή άλλη υποτίμηση, ούτε θα γίνουν κινήσεις που θα προκαλέσουν έκπληξη στον κόσμο».

Το γιουάν σημείωσε άνοδο χαμηλότερη του 1% έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, από τις 21 Ιουλίου, όταν η Κίνα επαναξιολόγησε το νόμισμά της, θέτοντας τέλος στο «κλείδωμά» του, μετά από μία δεκαετία. Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, John Snow, πιέζει την Κίνα να χαλαρώσει τους ελέγχους που ασκεί στο νόμισμά της, υπό την πίεση των αξιωματούχων της χώρας, που λένε ότι το νόμισμα διατηρείται αφύσικα χαμηλά για την τόνωση των εξαγωγών της χώρας.

Ο πρόεδρος της Κίνας, Hu Jintao, σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί τις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, ενώ το υπουργείο ετοιμάζεται να δημοσιοποιήσει εξαμηνιαία έκθεση, η οποία ενδέχεται να αναφέρει ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές, Lindsey Graham, ρεπουμπλικανή από τη Νότιο Καρολίνα και ο Charles Schumer, δημοκρατικός από τη Ν. Υόρκη, στηρίζουν νομοθεσία η οποία περιλαμβάνει την επιβολή φόρων στα κινεζικά αγαθά, εκτός και εάν η χώρα επιτρέψει στο νόμισμά της την ταχύτερη άνοδό του.

Το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας τριπλασιάστηκε, φθάνοντας στα επίπεδα ρεκόρ των 102 δισ. δολ. πέρυσι, οδηγώντας την οικονομική ανάπτυξη στο 9,9%, την ταχύτερη, μεταξύ των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας αναρριχήθηκαν κατά 1/3, φθάνοντας στα 818,9 δισ. δολ., αποτέλεσμα των εξαγωγών και των απ ευθείας ξένων επενδύσεων. Η Ε.Ε. και η Ιαπωνία, μαζί με τις ΗΠΑ, ζητούν από την Κίνα πιο ευέλικτο γιουάν.

Τον περασμένο Ιούλιο η Κίνα όρισε την αξία του γιουάν στα 8,11 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ, ανατιμώντας το, από τα καθορισμένα επίπεδα στα οποία βρισκόταν από το 1995 και συνέδεσε την αξία του με το καλάθι άλλων νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ευρώ και του γιέν.

Με αυτό το καθεστώς, επετράπη στο γιουάν να διαπραγματεύεται 0,3% έναντι του δολαρίου, ανοδικά ή καθοδικά, του δείκτη που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα. Στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη κίνηση του νομίσματος μέσα σε μια ημέρα, είναι χαμηλότερη του 1/3 του μάξιμουμ.