Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 10:29

Αυστραλία: Πρόταση για χαλάρωση των περιορισμών στα ΜΜΕ

ΣΧΕΔΙΑ για την κατάργηση των κανόνων ιδιοκτησίας μέσων, κάνει η κυβέρνηση της Αυστραλίας, επιτρέποντας στους εκδότες εφημερίδων, συμπεριλαμβανομένου και του Rupert Murdoch, να αγοράσουν τηλεοπτικά δίκτυα και στους ξένους επενδυτές να ελέγξουν τις εταιρείες εκδόσεων και μεταδόσεων.

Οι προτάσεις, που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Καμπέρα, θα καταργήσουν το νόμο ηλικίας 19 ετών που απαγορεύει τις συγχωνεύσεις στον χώρο των μέσων, το νόμο που εμπόδισε την εταιρεία News Corp. του Murdoch, να αγοράσει τηλεοπτικό δίκτυο και την οικογένεια Parker, να αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας έκδοσης εφημερίδας, John Fairfax Holdings Ltd.

Οι αλλαγές θα επιτρέψουν τη συγκέντρωση μεταξύ των πέντε εισηγμένων εκδοτικών εταιρειών εφημερίδων της χώρας, επτά ραδιοφώνων και 11 τηλεοπτικών καναλιών, καθώς οι εταιρείες επιδιώκουν να αποσπάσουν μεγαλύτερο κομμάτι στη διαφημιστική αγορά της Αυστραλίας, ύψους 10,4 δισ. δολ. Αυστραλίας (7,6 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Οι μετοχές της Fairfax, εκδότριας της εφημερίδας Sydney Morning Herald και της Melbourne's Age, σημείωσαν άνοδο 2,8% σήμερα και οι μετοχές της Ten Network Ltd., της τρίτης σε μέγεθος τηλεοπτικής εταιρείας της χώρας, κέρδισαν 3,2%. Οι μετοχές του ραδιοφωνικού δικτύου, Southern Cross Broadcasting Ltd., κέρδισαν 6,5%.

Οι προτεινόμενες αλλαγές, θα επιτρέψουν σε μία εταιρεία να έχει στην κυριότητά της τρεις μορφές μέσων – εφημερίδες, τηλεόραση και ραδιόφωνο – σε κάθε μεγάλη πόλη, από το σημερινό όριο του ενός μέσου.

Ο πρωθυπουργός της χώρας, John Howard, άρχισε πάλι τα σχέδια αλλαγής των νόμων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μετά την επικράτηση του κόμματός του στην Ανω Βουλή, τον Ιούλιο. Η κυβέρνηση θα περιμένει τα σχόλια του κλάδου και του κοινού μέχρι τις 14 Απριλίου, πριν από την τελική απόφαση για την πολιτική της στον κλάδο των μέσων.