Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 14 Μαρτίου 2006 19:16

Ε.Ε. - Νέος χρηματοδοτικός μηχανισμός για φυσικές καταστροφές

Τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέσου ταχείας επέμβασης και ετοιμότητας, για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, συνολικού ύψους 278 εκατ. ευρώ, ενέκρινε σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου.

Τη σχετική πρόταση έκανε η Επιτροπή Περιβάλλοντος, με έκθεση που εισηγήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτριος Παπαδημούλης.

Οπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, οι πρόσφατες φυσικές καταστροφές, όπως οι καταστροφικές πλημμύρες, η ξηρασία και οι πυρκαγιές στην Ευρώπη, κατέστησαν σαφή την ανάγκη μιας αποτελεσματικότερης και πιο ολοκληρωμένης αντίδρασης εκ μέρους της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το πεδίο εφαρμογής, η Ολομέλεια τονίζει ότι το μέσο θα πρέπει να «εξασφαλίσει την ορατή έκφραση της κοινοτικής αλληλεγγύης προς χώρες τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε., που αντιμετωπίζουν καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, που οφείλονται σε φυσικές, βιομηχανικές ή τεχνολογικές καταστροφές, στις οποίες περιλαμβάνονται η θαλάσσια ρύπανση, οι τρομοκρατικές ενέργειες».

Σε ο,τι αφορά τον προϋπολογισμό, οι ευρωβουλευτές θεωρούν ότι, με την συμπερίληψη των εξωτερικών δράσεων στο πεδίο εφαρμογής, είναι απαραίτητη η προσθήκη στον προϋπολογισμό των 173 εκατ. ευρώ που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενός συμπληρωματικού ποσού ύψους 105 εκατ. ευρώ.