Στις επιπτώσεις στον τομέα της υπόδησης ένα χρόνο μετά την απελευθέρωσή του αναφέρθηκε με ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Παπαστάμκος, μέλος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου.
«Η αύξηση των εισαγωγών στα δερμάτινα υποδήματα έως και 500% το 2005 δεν είναι μόνο προϊόν της απελευθέρωσης. Είναι προϊόν αθέμιτων πρακτικών κατά παράβαση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου εκ μέρους της Κίνας και του Βιετνάμ. Χθες είχαμε την απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και τον αφανισμό εκατοντάδων παραγωγικών μονάδων στον κλάδο της ευρωπαϊκής κλωστοϋφαντουργίας, σήμερα στην υπόδηση. Η Ε.Ε. οφείλει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ναι στον ανταγωνισμό, όχι στη φανερή ή συγκεκαλυμμένη στρέβλωσή του.
Οι δασμοί αντιντάμπινγκ δεν είναι προστατευτικό μέτρο, αλλά νόμιμο μέτρο άμυνας. Για να είναι μάλιστα αποτελεσματικό θα πρέπει οι δασμοί να είναι ανάλογοι του ποσοστού ντάμπινγκ. Σε όσους προβάλλουν το επιχείρημα της "καλύτερης τιμής" κατά της επιβολής δασμών, αντιτάσσω το ερώτημα: ωφελήθηκαν οι καταναλωτές από τη μείωση των τιμών εισαγωγής μετά την απελευθέρωση; Μήπως η επιβολή δασμών απλώς και μόνο θα περιορίσει το μεγάλο περιθώριο κέρδους των ολίγων προμηθευτών;»