Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2006 12:02

Κίνα: Δεν θα αποδεχθεί αύξηση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος

ΜΕΤΡΑ κατά των ανεπίτρεπτων τιμών των προμηθευτών, θα λάβει η Κίνα και δεν θα αποδεχθεί την αύξηση των τιμών σιδηρομεταλλεύματος φέτος, παρεμβαίνοντας στις συνομιλίες μεταξύ των εταιρειών όπως η BHP Billiton και των μύλων ατσαλιού της χώρας.

Οι μεταλλουργίες σιδηρομεταλλεύματος, εισπράττουν παράλογα κέρδη μετά την αύξηση των τιμών 71,5% και σε επίπεδα ρεκόρ, πέρυσι, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εμπορίου της χώρας και της αρμόδιας Επιτροπής Ανάπτυξης και Αναμόρφωσης. Η βιομηχανία ατσαλιού της Κίνας, η μεγαλύτερη στον κόσμο, δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω αυξήσεις τιμών στο συστατικό του ατσαλιού, ανακοίνωσαν.

Η BHP και η Rio Tinto Group, οι οποίες πραγματοποιούν κέρδη ρεκόρ, μετά την περυσινή αύξηση των τιμών, επιδιώκουν αυξήσεις έως και 20% φέτος, για να ευνοηθούν από την αύξηση της ζήτησης στην Κίνα, τη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία του κόσμου, σύμφωνα με τους αναλυτές. Οι εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος στη χώρα, αυξήθηκαν 43%.

Οι μετοχές της Rio, οι οποίες σημείωσαν σήμερα άνοδο 1,7% στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας, βρισκόντουσαν 26 σεντς χαμηλότερα, ποσοστό 0,4%, στα 69,19 δολ. Αυστραλίας η μίας στις 3:42 μ.μ. Οι μετοχές της ΒΗΡ, ήταν 21 σεντς υψηλότερα, στα 23,85 δολ. Αυστραλίας, χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα των 24,08 δολ. Αυστραλίας η μία.

Η Emma Meade, εκπρόσωπος της BHP Billiton, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα. Η εταιρεία, είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο. Ο Ian Head, εκπρόσωπος της Rio Tinto Group, της δεύτερης σε μέγεθος του κλάδου στον κόσμο, επίσης δεν έκανε κάποιο σχόλιο.

Η Baosteel, η οποία εκπροσωπεί τις 16 μεγαλύτερες εταιρείες ατσαλιού της Κίνας στις συνομιλίες, ζήτησε τη μείωση των τιμών. Την περασμένη εβδομάδα το εισηγμένο στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης σκέλος της Baosteel, Ai Baojun, είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση συμφωνίας στα αιτήματα αύξηση των τιμών.

Η Κίνα πρέπει να έχει τον κύριο λόγο στην απόφαση των διεθνών τιμών σιδηρομεταλλεύματος, φέτος, είπε το υπουργείο Εμπορίου της χώρας τον περασμένο μήνα. Η Κίνα ξεπέρασε το 2003 την Ιαπωνία σε αγορές σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο, κατακτώντας την πρώτη θέση. Ωστόσο, η Ιαπωνία ήταν εκείνη που καθόρισε τις τιμές τις τελευταίες δεκαετίες.