Μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο και πύλη εισόδου στην τεράστια αγορά της Κίνας.
Από την έντυπη έκδοση
Της Έφης Τριήρη
[email protected]
Μεγάλες ευκαιρίες ανοίγονται για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, στην αγορά του Χονγκ Κονγκ, που αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη στον κόσμο και πύλη εισόδου στην τεράστια αγορά της Κίνας.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την Οικονομική και Εμπορική Υπηρεσία του Χονγκ Κονγκ (ΗΚΕΤΟ) και το InvestHK οργάνωσαν στις 22 Μαρτίου ενημερωτική εκδήλωση με σκοπό την εξοικείωση των ελληνικών επιχειρήσεων με το επιχειρηματικό περιβάλλον του Χονγκ Κονγκ και τη διερεύνηση ευκαιριών. Δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις οικονομικές προοπτικές της περιοχής, στις δυνατότητες που προσφέρονται για επιχειρηματική δράση, στις διαδικασίες ίδρυσης εταιρειών, στην προστασία ιδιοκτησίας και δικαιωμάτων, στα χρηματοδοτικά κίνητρα, στο φορολογικό πλαίσιο, στις προϋποθέσεις και στους κινδύνους, αλλά και στα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από τη στρατηγική διείσδυση μέσω συμφωνιών με αξιόπιστους εταίρους. Αρκεί να σημειωθεί ότι το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας και Χονγκ Κονγκ ακολουθεί ανοδική τροχιά με την αξία του διμερούς εμπορίου να αυξάνεται κατά 50%, από 89 εκατ. ευρώ το 2016 σε 133,5 εκατ. ευρώ το 2018.
2.118 εισηγμένες εταιρείες
Το Χονγκ Κονγκ αποτελεί τη δέκατη μεγαλύτερη εμπορική δύναμη και το τρίτο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο. Το ΑΕΠ του αυξήθηκε 3,8% πέρυσι και αναμένεται να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό και φέτος. Συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εννέα παγκόσμιων εξαγωγέων και των επτά βασικών εισαγωγέων, με το εξωτερικό εμπόριο να αντιπροσωπεύει 375,1% του ΑΕΠ. Επιπλέον, αποτελεί την πιο ελεύθερη οικονομία του πλανήτη για 24ο διαδοχικό έτος, με βάση την περσινή κατάταξη του Heritage Foundation. Διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές αγορές στον κόσμο, με κεφαλαιοποίηση 4,351 τρισ. δολαρίων, φιλοξενώντας 2.118 εισηγμένες εταιρείες με βάση στοιχεία στα τέλη του 2017.
Στη λίστα με τα πιο προσοδοφόρα και με τις μεγαλύτερες δυνατότητες επαγγέλματα στην αγορά του Χονγκ Κονγκ είναι ειδικότητες στην επεξεργασία αποβλήτων, στη διαχείριση ενεργητικού, στην ασφάλιση ναυτιλίας, στην αναλογιστική, στο fintech, στην κυβερνοασφάλεια, στην καινοτομία και έρευνα, στη ναυπηγική, στη μηχανική πλοίων, σε κλάδους όπως προγραμματιστές παιχνιδιών, μηχανικοί εγγραφής, καθώς και ειδικότητες στην επίλυση διαφορών και νομικών συμβούλων.
Επιχειρείν με 5 βήματα
Όποιος επιθυμεί να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να ακολουθήσει πέντε βήματα, σύμφωνα με τον οργανισμό InvestHK, που βοηθά επιχειρήσεις να συστήσουν μία νέα εταιρεία στο Χονγκ Κονγκ και να επεκταθούν στην τοπική αγορά:
1. να επιλέξει εταιρικό τύπο και όνομα
2. να εγγραφεί στο Χονγκ Κονγκ με ένα οιοδήποτε ποσό μετοχικού κεφαλαίου
3. να ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό
4. να επιλέξει κάποιο χώρο για έδρα των δραστηριοτήτων του
5. να βγάλει βίζα (εάν κάποιος επιθυμεί να παραμείνει για περισσότερες από 180 ημέρες θα πρέπει να βγάλει ταυτότητα εντός 30 ημερών μετά την άφιξή του).
Για περισσότερες πληροφορίες, οι επιχειρήσεις μπορούν να απευθυνθούν στο www.investhk.gov.hk, www.isd.gov.hk, www.brandhk.gov.hk ή στο τηλ. (852) 31071000.
Ελληνικές εταιρείες
Ήδη, υπάρχουν ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Κίνας. Αναφέρονται κάποιες εξ αυτών που ήταν παρούσες στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΕΒ.
Η εταιρεία ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ Α.Ε. -μία καθετοποιημένη επιχείρηση με 9 ιδιόχρηστα λατομεία και 3 εργοστάσια επεξεργασίας, η οποία απασχολεί πάνω από 400 εργαζομένους- δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 100 χώρες και εξάγει άνω του 95% του συνολικού τζίρου της με το 55% της αξίας του να κατευθύνεται στην αγορά Κίνας-Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε στη «Ν» ο Θωμάς Ράκκος, Area Sales Manager της ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ. Οι αγορές αυτές εισάγουν, σύμφωνα με τον κ. Ράκκο, άνω του 65% της αξίας των συνολικών εξαγωγών μαρμάρου της Ελλάδας. Η ΙΚΤΙΝΟΣ ΕΛΛΑΣ εξάγει στις χώρες αυτές τα μάρμαρα που παράγει στα λατομεία Θάσου, Βόλακα, καθώς και τα μονοπωλιακά Golden Spider, Nestos και Κalliston.
Ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ) με τις φαρμακοβιομηχανίες Uni-pharma & InterMed και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle έχει ως δυνατό χαρτί την εξωστρέφεια και τις δυναμικές εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο Γιώργος Σπίγκος, επικεφαλής των εξαγωγών του Ομίλου, αναφέρει στη «Ν» ότι οι δραστηριότητες του ΟΦΕΤ στην αγορά του Χονγκ Κονγκ ξεκίνησαν το 2013 με την InterMed όταν και υπογράφηκε συμβόλαιο διανομής των προϊόντων EVA με τοπική εταιρεία διανομής. Η συνεργασία αυτή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα με μεγάλη επιτυχία, με τα προϊόντα να κυκλοφορούν στα «Watsons», μία από τις δύο μεγαλύτερες αλυσίδες φαρμακείων στην αγορά του Χονγκ Κονγκ. Σε δεύτερη φάση, ξεκίνησε και η δραστηριότητα της Uni-pharma στην ευρύτερη περιοχή (Hong Kong & Macau) με την εταιρεία να συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς νοσοκομείων με τα προϊόντα Τ4 και BEST. Όπως τονίζει ο κ. Σπίγκος, «παρόλο που οι δύο αυτές αγορές λειτουργούν 100% ως ανεξάρτητες, το Χονγκ Κονγκ είναι η καλύτερη πύλη εισόδου για μία ευρωπαϊκή επιχείρηση, προκειμένου να διεισδύσει στην αγορά της Κίνας αλλά και για μία κινεζική εταιρεία αντίστοιχα, να δραστηριοποιηθεί στον υπόλοιπο κόσμο».
Δραστηριότητες στις συγκεκριμένες αγορές έχει και ο Οργανισμός Enterprise Greece.
Από τα πιο ευνοϊκά φορολογικά συστήματα
Το φορολογικό σύστημα του Χονγκ Κονγκ είναι από τα πιο ευνοϊκά στον κόσμο για το επιχειρείν. Δεν υπάρχει φόρος προστιθέμενης αξίας, φόρος επί των πωλήσεων, φόρος επί των κεφαλαιουχικών κερδών. Φορολογείται μόνο το εισόδημα που προέρχεται από τις δραστηριότητες στο Χονγκ Κονγκ. Ο φόρος επί των κερδών είναι 16,5% για τις επιχειρήσεις και 15% για φυσικά πρόσωπα. Ο φόρος επί των μισθών δεν ξεπερνά το 15% του καθαρού εισοδήματος μετά τις κρατήσεις. Το Χονγκ Κονγκ είναι επίσης ανερχόμενο κέντρο για νεοσύστατες επιχειρήσεις, με έμφαση στην τεχνολογία, την καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη και με τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις που φθάνουν και το 30% επί των δαπανών για έρευνα και ανάπτυξη, γεγονός που καθιστά την αγορά του ανταγωνιστική στη Silicon Valley.