Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 13:11

Ανοδική η πορεία του εκτυπωτικού κλάδου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και η έντονη πολιτιστική και επιχειρηματική δραστηριοποίηση που τους πλαισίωσε έδωσαν σημαντική ώθηση στις εργασίες του εκτυπωτικού κλάδου, με αιχμή τις εφαρμογές υψηλών απαιτήσεων και προδιαγραφών.

Ο κλάδος των εκτυπωτικών δραστηριοτήτων χαρακτηρίζεται έντονα από το στοιχείο της τεχνολογικής εξέλιξης, όπως επισημαίνεται σε μελέτη της Hellastat:

«Η φυσιογνωμία του κλάδου αλλάζει τα τελευταία χρόνια, καθώς η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών πληροφορικής από τους leaders, η ανάπτυξη ποιοτικότερων προϊόντων και η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών outsourcing υψηλής προστιθέμενης αξίας ανοίγουν την ψαλίδα της διαφοράς από τις μικρότερες εκτυπωτικές εταιρείες (κυρίως τυπογραφεία), οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιορισμένου εύρους εκτυπωτικές εργασίες.

Η δραστηριότητα των εκτυπωτικών εταιρειών είναι άμεσα συνυφασμένη με τις εξελίξεις στον εκδοτικό κλάδο. Οι συνεργασίες μεταξύ εκδοτικών οίκων και εκτυπωτικών μονάδων εντάσσονται στα πλαίσια καθετοποίησης των εκδοτικών δραστηριοτήτων, ενώ μια μερίδα μεταξύ των μεγαλύτερων εταιρειών έχει ενταχθεί τα τελευταία χρόνια στην ομπρέλα μεγάλων εκδοτικών ομίλων, (στην πλειοψηφία τους εισηγμένοι στο ΧΑ), με αποτέλεσμα να έχουν εξασφαλισμένο όγκο παραγωγής, εκδίδοντας τα έντυπα του συγκροτήματος.

Οι εκτυπωτικές εταιρείες επωφελούνται από την άνοδο που γνωρίζει ο εκδοτικός κλάδος, τροφοδοτούμενη από την ευνοϊκή εξέλιξη στο κομμάτι των διαφημιστικών εσόδων και την ευρεία αποδοχή της πληθώρας των νέων τίτλων που έχουν κυκλοφορήσει την τελευταία 10ετία. Πιο συγκεκριμένα παρατηρείται διαχρονική τάση ενδυνάμωσης των εκδοτικών οίκων σε όρους απορρόφησης της διαφημιστικής δαπάνης, σε βάρος των μεριδίων του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού μέσου. Επίσης, παρατηρείται αύξηση στο συνολικό αριθμό εντύπων που κυκλοφορούν στην εγχώρια αγορά (σύμφωνα με έρευνα της BARI/FOCUS, από 55 έντυπα που κυκλοφορούσαν το 1990, ο αριθμός τους ανήλθε σε 157 το 2005), τάση η οποία λειτουργεί ως ατμομηχανή για τις δραστηριότητες του εκτυπωτικού κλάδου.

Σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών, οι εταιρείες του εκτυπωτικού κλάδου επενδύουν σημαντικά ποσά για την αναβάθμιση του εξοπλισμού τους προκειμένου να πετύχουν μεγαλύτερες επιχειρησιακές ικανότητες (διαστάσεις, ποιότητα, τεχνικά χαρακτηριστικά, παραγωγική δυναμικότητα, ταχύτητα) αλλά και να πετύχουν πιο αποτελεσματική και οικονομική λειτουργία.

Οι εκτυπωτικές εταιρείες ενισχύθηκαν από τις αυξημένες ανάγκες (σε όγκο και ποιότητα) διαφήμισης και προβολής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων και των δύο εκλογικών αναμετρήσεων του 2004, με αποτέλεσμα οι 2 στις 3 επιχειρήσεις να εμφανίζουν άνοδο των πωλήσεών τους, με μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής στο 7,1%, έναντι 5,9% που εκτιμάται η μέση ετήσια αύξηση της 3ετίας 2002/2004. Ο κύκλος εργασιών που πραγματοποίησαν εκτιμάται στα € 650 εκ., έναντι € 597 εκ. το 2003.

Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου παρουσιάζουν κερδοφόρα αποτελέσματα, οι μισές όμως από αυτές βελτιώνουν τα κέρδη του 2003. Η ενίσχυση των κερδών είναι κατά πολύ μεγαλύτερη στις επιχειρήσεις με έσοδα από € 3 – 50 εκ. και εκτιμάται στο 25,7% ανά εταιρεία, έναντι 5,5% στο σύνολο των εξεταζόμενων επιχειρήσεων.

Το επίπεδο των λειτουργικών εξόδων διατηρήθηκε σχεδόν σταθερό κατά μέσο όρο, στο 15,9% επί των εσόδων, έναντι 16,3% το 2003. Οι χρηματοοικονομικές δαπάνες αυξάνονται ταχύτερα και διαμορφώνονται στο 2,6% επί των πωλήσεων, έναντι 1,9% το 2002, με τις πολύ μικρές επιχειρήσεις (πωλήσεις < €1 εκ.) να εμφανίζουν αύξηση στο 3,3%, από 1,8% το 2002. Η αυξημένη χρηματοοικονομική επιβάρυνση συμβαδίζει με την αντίστοιχη επέκταση της δανειακής επιβάρυνσης. Οι εκτυπωτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούν σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητάς τους με βραχυπρόθεσμες εξωτερικές πηγές, καθώς αυτές ανέρχονται σε €421,19 εκ., αποτελώντας το 45,3% των συνολικών κεφαλαίων (40,6% το 2002), ενώ το απόλυτο μέγεθός τους ενισχύεται κατά 13,4% την τριετία.

Η καθαρή θέση (€379,07 εκ. το 2004) εμφανίζεται αυξημένη κατά 9,5% έναντι του 2003, συνθέτοντας το 40,8% των κεφαλαίων του κλάδου. Η αύξηση των ιδίων κεφαλαίων, μετά από ένα έτος στασιμότητας, αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των αποθεματικών και σωρευμένων κερδών κατά 15,7%, καθότι το 2004 αποτέλεσε χρονιά ανάπτυξης των δραστηριοτήτων των περισσοτέρων εταιρειών και βελτίωσης της κερδοφορίας. Η σημαντική αύξηση των κερδών διατηρεί την αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων στο 10,7%».