Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2006 13:42

Πτωτικά κινήθηκε η τιμή του χαλκού στη Σαγκάη

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών, καθώς το μέταλλο συσσώρευσε αυξήσεις, οι οποίες περιόρισαν τις αγορές των κατασκευαστών συρμάτων και καλωδίων στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο.

Οι τιμές του χαλκού σημείωσαν αύξηση 1,4% τις τρεις προηγούμενες ημέρες, στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης. Οι επεξεργαστές χαλκού, καθυστερούν τώρα τις αγορές, καθώς πιστεύουν ότι θα μειωθούν οι τιμές, δήλωσε σήμερα σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Shen Haihua, αντιπρόεδρος της Southwest Futures Inc.

«Οι τιμές του χαλκού υποχωρούν επειδή οι επεξεργαστές του μετάλλου δεν είναι πρόθυμοι να κάνουν τώρα αγορές και η ζήτηση στην αγορά σποτ δεν είναι τόσο δυνατή όσο περιμέναμε», επεσήμανε ο Shen, συμπληρώνοντας: «Μια μείωση των τιμών του χαλκού για άμεση παράδοση, καταδεικνύει, ότι οι επεξεργαστές του μετάλλου, περιόρισαν τις αγορές τους».

Ο χαλκός για παράδοση Μαΐου, υποχώρησε 280 γιουάν, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 46.220 γιουάν (5.750 δολ.) ο τόνος, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Σαγκάης.

Ο χαλκός για άμεση παράδοση στην Changjiang, τη μεγαλύτερη αγορά σποτ στη Σαγκάη, υποχώρησε 400 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας σήμερα στα 46.900 γιουάν ο τόνος.

Η παραγωγή χαλκού στην Κίνα αυξήθηκε 32% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της κυβέρνησης, καθώς τα χυτήρια, όπως η Yunnan Copper Co., επεκτάθηκαν για να ευνοηθούν από τις υψηλότερες τιμές.

Ο χαλκός, το τελευταίο δωδεκάμηνο σημείωσε αύξηση 48% στη Σαγκάη και 50% στο Λονδίνο, καθώς υπάρχει παγκόσμιο έλλειμμα προμηθειών, αναγκάζοντας τους κατασκευαστές, να καλύψουν τα αποθέματα.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες, σημείωσε αύξηση 0,7%, για να κλείσει στα 4.950 δολ. ο τόνος στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME), χθες. Προσφέρθηκε στα 4.890 δολ. και αγοράστηκε στα 4.895 δολ. ο τόνος στις 3:15 μ.μ., ώρα Σαγκάης.

Το μέταλλο για παράδοση Μαΐου, υποχώρησε 1,55 σεντς, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 235 δολ. η λίμπρα, στις 3:15 μ.μ., ώρα Σιγκαπούρης, στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.