Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 00:01

Στο «κόκκινο» η Ευρώπη

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ τερμάτισαν οι περισσότερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντιστάθμισαν τα ενθαρρυντικά νέα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ η Wall Street «φλέρταρε» υψηλό ρεκόρ πενταετίας.

ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ τερμάτισαν οι περισσότερες κεφαλαιαγορές στην Ευρώπη, καθώς οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό αντιστάθμισαν τα ενθαρρυντικά νέα για εξαγορές και συγχωνεύσεις, ενώ η Wall Street «φλέρταρε» υψηλό ρεκόρ πενταετίας.

Παρότι οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινήθηκαν πτωτικά, το κλίμα βελτιώθηκε αισθητά προς το τέλος της συνεδρίασης λόγω των κερδών που πυροδότησε στον Dow Jones η δημοσιοποίηση μιας έκθεσης που έδειξε ότι ο ρυθμός αύξησης του δείκτη τιμών καταναλωτή επιβραδύνθηκε στις ΗΠΑ, καθησυχάζοντας τους επενδυτές σχετικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Στη Φραγκφούρτη ο DAX έκλεισε στις 5.897,79 μονάδες, με οριακή πτώση 0,01%, στο Παρίσι ο CAC στις 5.126,01 μονάδες, με απώλειες 0,04%, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.993,20 μονάδες, με κέρδη 0,47%.

Οι προθεσμιακές αγορές δείχνουν ότι οι επενδυτές είναι βέβαιοι για την άνοδο των επιτοκίων δολαρίου στις ΗΠΑ κατά 0,25%, στο 4,75%, στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ της 28ης Μαρτίου.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι μετοχές των σιδηρουργικών εταιρειών. Από τον κλάδο η μετοχή της Corus ενισχύθηκε κατά 12% μετά την ανακοίνωση των πολύ καλών αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2005.

Η μετοχή της Gaz de France, η οποία συμφώνησε να συγχωνευτεί με τη Suez για τη δημιουργία της δεύτερης μεγαλύτερης στον κόσμο εταιρείας κοινής ωφέλειας, ανέβηκε κατά 2,1%, ευνοημένη από την άνοδο στις τιμές του αερίου.

Στον αντίποδα η πτώση της τιμής του αργού επηρέασε αρνητικά τις ενεργειακές μετοχές. Η BG Group υποχώρησε κατά 1,1% και η Total κατά 1%.

Απώλειες 1,6% σημείωσε και ο τίτλος της Allianz, μετά την ανακοίνωση των χειρότερων του αναμενομένου αποτελεσμάτων του δ' τριμήνου του 2005.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έχασε 1,37%, κλείνοντας στις 16.096,21 μονάδες. Αναλυτές προβλέπουν άνοδο του δείκτη στις 17.750 μονάδες στο τέλος του 2006, αλλά η προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία ενδεχομένως να ανακόψει επιθετικά κέρδη.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ