Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, οδεύοντας να σημειώσουν κέρδη την εβδομάδα, σε σύνολο τριών. Οι μετοχές της Nomura Holdings Inc. οδήγησαν τις μετοχές των χρηματιστηριακών εταιρειών της Ιαπωνίας υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν τα αυξημένα μερίσματά τους.

Οι ιαπωνικές μετοχές σημείωσαν επίσης κέρδη, μετά την ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, ότι η οικονομία ανακάμπτει και οι τιμές καταναλωτή βελτιώνονται. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, αναρριχήθηκε 0,4%, φθάνοντας στις 127,51 μονάδες, στις 12:55 μ.μ. στο Τόκυο. Μέσα στην εβδομάδα, ο δείκτης κέρδισε 2,1%, μετά την υποχώρησή του κατά 1,7%, τις δύο προηγούμενες εβδομάδες.

Κέρδη σημείωναν οι μετοχές των μεταλλουργιών, όπως της BHP Billiton, μετά την άνοδο των τιμών του χαλκού στη Σαγκάη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, αναρριχήθηκε 0,3%, φθάνοντας στις 16.145,00 μονάδες, ενώ ο Topix κέρδισε 0,3%. Οι μετοχές της μεγαλύτερης φαρμακοβιομηχανίας της Ιαπωνίας, Takeda Pharmaceutical Co., αναρριχήθηκαν στα ύψη, μετά την έγκριση που απέσπασε στην Ιαπωνία για τα δικαιώματα πώλησης φαρμάκου κατά του καρκίνου.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, ενώ ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν στη Σιγκαπούρη, τη Ν. Κορέα και τη Ν. Ζηλανδία. Πτωτικά κινήθηκαν οι δείκτες στην Κίνα.

Τα συμβόλαια του χαλκού σημείωσαν άνοδο 1,3% στη Σαγκάη, καθώς εικάζεται ότι τα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ μπορεί να μην αυξηθούν περισσότερο. Χθες, ο δείκτης των έξι μετάλλων που περιλαμβάνει τον χαλκό και τον ψευδάργυρο, σημείωσε άνοδο 0,2% στο London Metal Exchange (LME).