Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 07:35

General Motors: Κατά 2 δισ. δολ. μεγαλύτερες οι ζημίες

ΔΙΕΥΡΥΝΕ τις ζημίες της το 2005 κατά 2 δισ. δολ. η General Motors Corp. και αναθεώρησε τα κέρδη της για τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσμα των λογιστικών λαθών, μετά την καθυστέρηση της κατάθεσής τους στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ, εξ αιτίας των λογιστικών προβλημάτων που αντιμετώπισε στο σκέλος των υποθηκών της.

Η ζημία θα είναι 10,6 δισ. δολ., αντί 8,6 δισ. δολ., που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο η μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στον κόσμο, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση.

Οι αναθεωρήσεις και οι καθυστερήσεις, έρχονται σε μία στιγμή που ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Rick Wagoner, προσπαθεί να επαναφέρει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά την υποχώρηση των μετοχών της κατά 52% το 2005, τη μεγαλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εταιρεία που απαρτίζει τον δείκτη Dow Jones Industrial Average (DJIA). Ο Wagoner προσπαθεί να λύσει προβλήματα που σχετίζονται με την έρευνα της αμερικανικής επιτροπής κεφαλαιαγοράς, σε συνδυασμό με το κόστος των εργαζομένων από την πτώχευση της Delphi, ενώ επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην πώληση περισσότερων αυτοκινήτων και φορτηγών.

Η General Motors κατηγόρησε για της αναθεωρήσεις έως το 2004 θέματα από τον υπολογισμό των πωλήσεων των πολύτιμων μετάλλων έως τις εμπορικές συναλλαγές με τους προμηθευτές μερών αυτοκινήτων.

Η εταιρεία είπε ότι το κόστος της βοήθειας για το πρώην σκέλος μερών αυτοκινήτων της, Delphi, θα είναι 3,6 δισ. δολάρια. Νωρίτερα προέβλεπε ότι θα είναι 2,3 δισ. δολάρια. Επίσης η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι θα έχει κόστος 1,7 δισ. δολ. αντί 1,3 δισ. δολ. που σχεδίαζε για τη μείωση των θέσεων εργασίας στη Β. Αμερική, ενώ θα απαξιώσει την αξία του σκέλους της GMAC Commercial Finance κατά 439 εκατ. δολάρια.

Σε προ φόρων βάση, η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι το κόστος για την παροχή βοηθείας της Delphi, κυμαίνεται τώρα από 5,5 έως 12 δισ. δολάρια.

Οι μετοχές της GM υποχώρησαν 7 σεντς, φθάνοντας στα 22,15 δολ. στις 7:49 π.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης, πριν ανακάμψουν στα 22,23 δολ. στις 8:05 π.μ. Κατά την κανονική διαπραγμάτευσή τους σημείωσαν άνοδο 72 σεντς, ποσοστό 3,4%, φθάνοντας στα 22,22 δολ. η μία, πριν ανακοινωθούν οι αναθεωρήσεις των αποτελεσμάτων της.

Μέσα στο έτος, οι μετοχές της GM έχουν σημειώσει άνοδο 14%, καθώς αισιοδοξία επικράτησε ότι θα καταφέρει να βελτιώσει τα αποτελέσματά της από τις ζημίες 8,55 δισ. δολ. το 2005.