Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 15:32

Δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα μειώσει το αφορολόγητο

Πέρα από τα εύσημα για την πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων, το πράσινο φως στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ και το μάλλον απροσδόκητο μήνυμα στήριξης του ESM στο σχέδιο της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το Eurogroup έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοχώρησης σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Οι υπουργοί Οικονομικών εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα συνεχιστεί η τήρηση όλων των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου. 

Πέρα από τα εύσημα για την πρόοδο στην εφαρμογή των δεσμεύσεων, το πράσινο φως στην εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ και το μάλλον απροσδόκητο μήνυμα στήριξης του ESM στο σχέδιο της Αθήνας για πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ, το Eurogroup έστειλε επίσης ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν υπάρχουν περιθώρια οπισθοχώρησης σε μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις. 

Μάλιστα όπως προκύπτει από την ανακοίνωση, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξασφάλισαν τη διαβεβαίωση της Αθήνας ότι θα συνεχιστεί η τήρηση όλων των συμφωνηθέντων, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του αφορολόγητου ορίου, για την οποία η κυβέρνηση είχε αφήσει «παράθυρο» να ακυρωθεί. Στην ανακοίνωση γίνεται ξεκάθαρα λόγος για διεύρυνση της φορολογικής βάσης και άλλες φιλικές φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη. 

«Σημειώνουμε τις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις, που έχουν προσδιοριστεί στις εκθέσεις της ενισχυμένης εποπτείας. Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν τη γενική δέσμευσή να συνεχίσουν την εφαρμογή όλων των βασικών μεταρρυθμίσεων που υιοθετήθηκαν με το πρόγραμμα του ESM, ειδικά όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος, διευρύνοντας την φορολογική βάση και άλλες φορολογικές μεταρρυθμίσεις, που θα διασφαλίσουν αναπτυξιακά μέτρα και στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα» αναφέρει χαρακτηριστικά η δήλωση του Eurogroup.

Επιπλέον υπενθυμίζει ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο μηδέν, την είσπραξη των φόρων και των εισφορών, τις προσλήψεις στο Δημόσιο τομέα, τις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και την μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Καθοριστικής σημασίας είναι και το να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα «προκειμένου να εξασφαλιστεί, μεταξύ άλλων, ένα αποτελεσματικό πλαίσιο στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και η εφαρμογή σχεδίου δράσης για την πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να εξαλειφθεί το απόθεμα υποθέσεων ως τα τέλη του 2021». Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευθεί να είναι προσωρινής ισχύος και να τερματιστεί στα τέλη του 2019.

Καλoύνται επίσης οι ελληνικές αρχές να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στους μισθούς κατά το 2019 και να αναλύσουν τις συνέπειες από την πρόσφατη αύξηση του κατώτατου μισθού και τις αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην απασχόληση και την ανταγωνιστικότητα. Υπενθυμίζεται ότι η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11% είχε προκαλέσει αντιδράσεις. Στις πρόσφατες εκθέσεις τους τόσο η Κομισιόν όσο και το ΔΝΤ εξέφραζαν ανησυχία για αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά εργασίας. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι γίνεται αναφορά και στην υπόθεση Γεωργίου. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά τις συνεχιζόμενες νομικές διαδικασίες κατά των μελών της Επιτροπής Ειδικών (CoEx) του ΤΑΪΠΕΔ και του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ» επισημαίνεται. 

naftemporiki.gr