Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 17 Μαρτίου 2006 10:05

L'Oreal: Αγοράζει την Body Shop αντί 1,14 δισ. δολ.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ να αγοράσει την βρετανική εταιρεία ειδών προσωπικής φροντίδας, Body Shop International Plc, που ίδρυσε προ 30 ετών η Anita Roddick, αντί του ποσού των 652 εκατ. λιρών Αγγλίας (1,14 δισ. δολ.) σε μετρητά, έκλεισε η μεγαλύτερη εταιρεία καλλυντικών στον κόσμο, L'Oreal SA.

Η L'Oreal θα καταβάλει 300 πένες για κάθε μία μετοχή της Body Shop, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η τιμή, είναι 12% υψηλότερη από την χθεσινή τιμή κλεισίματος της μετοχής της.

Η Body Shop γίνεται πιο ακριβή, καθώς τοποθετεί τον εαυτό της κοντά στο τέλος της αγοράς ακριβών καλλυντικών, προκειμένου να αποφύγει τον άμεσο ανταγωνισμό με εταιρείες, όπως την Tesco Plc στη Βρετανία και την Wal-Mart Stores Inc. στις ΗΠΑ. Στις 23 Φεβρουαρίου, ότι ενδέχεται να κάνει προσφορά για την εξαγορά της βρετανικής αλυσίδας καταστημάτων, που εδρεύει στο Littlehampton, της Αγγλίας.

Οι εταιρείες καλλυντικών κινούνται όλο και περισσότερο προς τη λιανική, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν προϊόντα από τα ειδικά καταστήματα καλλυντικών, αντί από τα πολυκαταστήματα. Η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton SA έχει τα δικά της καταστήματα καλλυντικών, Sephora, για να τονώσει τις πωλήσεις προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων και των αρωμάτων Dior. H Estee Lauder Cos., παραγωγός των καλλυντικών Clinique και MAC έχει τα καταστήματα MAC.

Οι μετοχές της Body Shop σημείωσαν άνοδο 35% πέρυσι, μετά τις εικασίες για εξαγορά. Οι μετοχές της L'Oreal έχουν σημειώσει άνοδο 25%.

Η Roddick και ο σύζυγός της κατέχουν περίπου το 18% της Body Shop, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. O Ian McGlinn, πρώην ιδιοκτήτης σταθμού αυτοκινήτων που δάνεισε στην Roddick 4.000 λίρες Αγγλίας για να ανοίξει το δεύτερο κατάστημα, κατέχει περίπου 23%, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία.

Η L'Oreal είπε ότι η Roddick θα διατηρήσει τον σημερινό της ρόλο, ως σύμβουλος της Body Shop.

Η Body Shop είχε πωλήσεις 419 εκατ. λίρες Αγγλίας τη χρήση που έληξε στις 26 Φεβρουαρίου του 2005.

Η Unilever, η μεγαλύτερη εταιρεία τροφίμων και σαπουνιών στον κόσμο, πούλησε πέρυσι το σκέλος των αρωμάτων αντί ποσού περίπου 800 εκατ. δολαρίων. Αυτό το σκέλος, είχε πωλήσεις ύψους 600 εκατ. δολαρίων.

Η JPMorgan Cazenove είναι ο αποκλειστικός σύμβουλος της L'Oreal. Σύμβουλος της Body Shop, είναι η Merrill Lynch.