Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές και στα υψηλότερα επίπεδα περίπου δύο μηνών. Οι μετοχές της Nikko Cordial Corp. και της Woori Investment & Securities Co., οδήγησαν τις μετοχές των χρηματιστηριακών εταιρειών υψηλότερα, μετά την ανακοίνωση για αύξηση των κερδών τους.

Οι μετοχές εταιρειών που βασίζονται στην παγκόσμια ανάπτυξη, όπως της Toyota Motor Corp. και της BHP Billiton, σημείωναν κέρδη, καθώς στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, δείχνουν ανάπτυξη, χωρίς να αυξάνεται ο πληθωρισμός.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωσε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 129,46 μονάδες, στις 12:54 μ.μ. στο Τόκυο, τη μεγαλύτερη, από τις 31 Ιανουαρίου, όταν ο δείκτης έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα κοντά μιας δεκαετίας. Ο κλάδος των εταιρειών του κλάδου των οικονομικών, αποτέλεσε το 1/4 της συνολικής ανόδου του περιφερειακού δείκτη.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, αναρριχήθηκε 1,4%, φθάνοντας στις 16.574,59 μονάδες και στα υψηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων. Ο Topix σημείωσε άνοδο 1,2%. Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 ξεπέρασε τις 5.000 μονάδες, για πρώτη φορά, καθώς οι λοιποί δείκτες της περιφέρειας κινήθηκαν επίσης ανοδικά, εκτός από τους δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη.

Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή και τις λιανικές πωλήσεις μαζί με την έκθεση για τις περιφερειακές δραστηριότητες, από την Federal Reserve, περιόρισαν τις ανησυχίες ότι ο πληθωρισμός θα οδηγήσει την Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο μέσον του έτους.

Τα υψηλότερα επιτόκια βλάπτουν τους Ασιάτες εξαγωγείς, μειώνοντας το ύψος του ποσού των καταναλωτών που δαπανάται για την αγορά καταναλωτικών αγαθών. Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος ξένος προορισμός των ασιατικών προϊόντων.