Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 15:29

Πώς θα ενισχυθεί η οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Βόρειας Μακεδονίας

Τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Βορείας Μακεδονίας προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογράψουν οι αντιπρόεδροι των δύο κυβερνήσεων. Η Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, θα αποτελείται από 18 μέλη, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις υπουργοί και πέντη μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάθε χώρας. 

Τη σύσταση Συντονιστικής Επιτροπής για την οικονομική συνεργασία Ελλάδας- Βορείας Μακεδονίας προβλέπει το μνημόνιο συνεργασίας, που θα υπογράψουν οι αντιπρόεδροι των δύο κυβερνήσεων. Η Επιτροπή, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας, Γιάννης Δραγασάκης, θα αποτελείται από 18 μέλη, στην οποία θα συμμετέχουν τουλάχιστον τρεις υπουργοί και πέντη μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας κάθε χώρας. 

Μεταξύ άλλων προβλέπονται σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων, αλλά και μεταφορά τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο χωρών. 

                

Χρηματοδοτικά εργαλεία

1.      Είναι σε εξέλιξη το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ελλάδα – Βόρεια Μακεδονία [ΠΓΔΜ] 2014-2020» ύψους 45,47 εκατομμυρίων ευρώ που αφορά Περιφέρειες των δύο χωρών. Σε αυτό έχουν ήδη ενταχθεί και συμβασιοποιηθεί 42 κοινά έργα συνολικού προϋπολογισμού 41,5 εκατομμυρίων ευρώ στη βάση δύο αξόνων: α) ανάπτυξη και υποστήριξη της τοπικής οικονομίας, β)  προστασία περιβάλλοντος και μεταφορές.

2.      Προχωρά η υπογραφή Μνημονίου για την κατασκευή της διασυνοριακής διάβασης μεταξύ των δύο χωρών (Δημοτικό Διαμέρισμα Λαιμού του Δήμου Πρεσπών και Δήμος Resen), με εκτιμώμενο προϋπολογισμό 4-4,5 εκατομμύρια ευρώ και για τις δύο χώρες.

3.      Σχεδιάζονται οι προσκλήσεις για δράσεις στους τομείς επιχειρηματικότητας, τουρισμού και αντιμετώπισης περιβαλλοντικών καταστροφώνμε εκτιμώμενο προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ.

4.      Μέσα στον Απρίλιο το υπουργείο Οικονομίας κινητοποιεί την Επιτροπή Καθοδήγησης για να ξεκινήσουμε το σχεδιασμό του νέου Διασυνοριακού Προγράμματος για την Προγραμματική Περίοδο 2021-2027, το οποίο θα διαδεχθεί το Πρόγραμμα 2014-2020. Η Ελλάδα προτίθεται να διπλασιάσει τους συνολικούς πόρους για το Πρόγραμμα αυτό.

5.      Η Ελλάδα προτίθεται να διαθέσει 198 εκατομμύρια ευρώ -τα οποία αποτελούν το αδιάθετο υπόλοιπο του Προγράμματος ΕΣΟΑΒ- για τη χρηματοδότηση δράσεων διασυνοριακής συνεργασίας και βαλκανικής συνανάπτυξης, είτε μέσω μικτού χρηματοδοτικού σχήματος με τη συμμετοχή κι άλλων βαλκανικών κρατών, είτε μέσω εθνικού φορέα, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, που με τη δημιουργία της θα ιδρύσει παράρτημα στη Θεσσαλονίκη.

Μεταφορά τεχνογνωσίας

Η Ελλάδα διαθέτει σημαντική εμπειρία και αντίστοιχους φορείς που μπορούν να παράσχουν τεχνογνωσία για:

Α) Την αξιοποίηση χρηματοδοτικών πόρων της ΕΕ στους τομείς των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (ΜΟΔ).

Β) Την ανάπτυξη δομών στη γείτονα χώρα στους τομείς της τυποποίησης και της πιστοποίησης (ΕΛΟΤ, ΕΣΥΔ).

Γ) Θέματα βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας (ΟΒΙ), καθώς και σε θέματα μετρολογίας (Εθνικό Κέντρο Μετρολογίας).

Δ) Την απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, ειδικότερα σε θέμα διαδικασιών, αδειοδότησης, έναρξης επιχειρήσεων (ίδρυση επιχειρήσεων σε λίγα λεπτά)  και εποπτείας οικονομικών δραστηριοτήτων

Ε) Τη σύναψη διμερούς μνημονίου συνεργασίας για την προστασία του καταναλωτή και την καταπολέμηση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

ΣΤ) Την εναρμόνιση της νομοθεσίας και του θεσμικού περιβάλλοντος της Βόρειας Μακεδονίας στα ευρωπαϊκά δεδομένα, σε τομείς όπως η προστασία του καταναλωτή, η νομοθεσία περί σημάτων κ.ά.

 

Άλλα πεδία συνεργασίας - Πλατφόρμες

Συνεργασία του EnterpriseGreece με αντίστοιχους φορείς της Βόρειας Μακεδονίας για την προσέλκυση επενδύσεων.

1.      Απευθείας διασύνδεση των εμπορικών μητρώων των δύο χωρών στην προοπτική διαμόρφωσης ενός κοινού διαβαλκανικού μητρώου επιχειρήσεων.

2.  Συνεργασία των αγορών και κέντρων logistics των δύο χωρών για την ενίσχυση της διακίνησης αγροδιατροφικών προϊόντων.

3.  Δημιουργία κοινής πλατφόρμας για τη διασύνδεση των επιχειρηματικών οικοσυστημάτων των δύο χωρών και ιδιαίτερα των νεοφυών επιχειρήσεων.

4.  Προστασία των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας και πρόταση σύναψης διμερούς συμφωνίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του παραεμπορίου στα σύνορα των δύο χωρών.

naftemporiki.gr