«Δεν είναι δυνατόν ο κατώτερος μισθός στην Ελλάδα να αυξάνεται με τριπλάσια ταχύτητα απ΄ ό,τι στις άλλες χώρες της ευρωζώνης», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι».
Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να προβληματιστούμε για το τι θα γίνει με τους νέους και την ανεργία και σημείωσε ότι το ερώτημα είναι πώς θα τονωθούν επιχειρηματικότητα και επενδύσεις.
Η κυβέρνηση πάντως παίρνει αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΕΒ καθώς, από τη Θεσσαλονίκη και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, προέτρεψε τον κ. Κυριακόπουλο να μη δυναμιτίζει το κλίμα σύνθεσης και συνεννόησης που έχει ανάγκη ο τόπος, σε εποχές μάλιστα δύσκολες για τους πιο αδύναμους οικονομικά και κοινωνικά.
Μάλιστα ο κ. Τσιτουρίδης είπε πως όλοι, βεβαίως και του Συνδέσμου Βιομηχανιών συμπεριλαμβανομένου, θα πρέπει να επιδείξουν υψηλό αίσθημα ευθύνης προκειμένου να επιτευχθεί συνεννόηση.
Σε πιο αυστηρό ύφος ο αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Σούρλας, τόνισε σχετικά με τις αυξήσεις που προτείνει ο ΣΕΒ, ότι ο Σύνδεσμος «πρέπει να αντιληφθεί πως έχει υποχρέωση να δώσει περισσότερα στους εργαζόμενους. Θα πρέπει να περιορίσει αυτή την αδηφάγο τάση που έχει μία μερίδα βιομηχάνων».
Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Γιώργος Καλαντζής, ο οποίος είπε ότι είναι μεν σεβαστές οι απόψεις του προέδρου του ΣΕΒ, Οδυσσέα Κυριακόπουλου, αλλά η πολιτική της κυβέρνησης δεν ταυτίζεται με αυτές».
Ειδικά για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας ο υπουργός Απασχόλησης τόνισε πως «η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, ούτε μπορούσε να παρέμβει, ούτε θα παρενέβαινε στις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Ποτέ δεν γινόταν αυτό. Εμείς τιμούμε και σεβόμαστε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων και καλούμε όλους να συνεννοηθούν γύρω από ένα τραπέζι».
Η άλλη ερώτηση που τέθηκε από τους δημοσιογράφους αφορούσε τις δηλώσεις Αλογοσκούφη για την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και την αντιπαράθεση που αυτές πυροδότησαν μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ. Ερωτηθείς για το θέμα ο κ. Τσιτουρίδης είπε πως «η ένταξη στην ΟΝΕ ήταν υπόθεση όλου του ελληνικού λαού, αλλά η απογραφή κατέδειξε πολύ μεγαλύτερο πρόβλημα, από αυτό, το οποίο γνωρίζαμε: ότι επί έντεκα χρόνια η χώρα πορευόταν με ψεύτικα στοιχεία και πλαστούς προϋπολογισμούς. Ας μην κάνουν φασαρία οι πρωτομάστορες του ψεύδους».