Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 17:06

Παράταση στην εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ

ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσει διάλογος με τους εργαζόμενους ώστε να προωθηθεί η μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, ενώ σε ερώτηση για το θέμα της ενδεχόμενης δίμηνης παράτασης στην εφαρμογή του νόμου, που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο κ. Λιάπης δήλωσε ότι θα τηρήσει τις συγκεκριμένες προθεσμίες του νόμου, δηλαδή το τέλος Απριλίου.

Ακόμη κι αν υπάρξει μία μικρή παράταση, ολίγων εβδομάδων, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής για τις μεταρρυθμίσεις, διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσει διάλογος με τους εργαζόμενους ώστε να προωθηθεί η μεταρρύθμιση για τις ΔΕΚΟ, δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης μετά τη συνεργασία που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Λιάπης πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν στοχεύει στους εργαζόμενους αλλά στη βελτίωση της εργασίας τους και των συνθηκών και στην εξυγίανση των οικονομικών των ΔΕΚΟ.

Σε ερώτηση για το θέμα της ενδεχόμενης δίμηνης παράτασης στην εφαρμογή του νόμου, που άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να δοθεί ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης, ο κ. Λιάπης δήλωσε «Δεν το ξέρω αυτό. Αυτό που γνωρίζω είναι ότι έχουμε ψηφίσει από κοινού ένα νόμο, ο νόμος έχει ορισμένες συγκεκριμένες προθεσμίες, η μια εκ των οποίων είναι για το τέλος Απριλίου. Πρέπει να έχουμε καταλήξει σε αυτό το διάλογο για να φτάσουμε σε μια οριστική λύση όσων αφορά τις συλλογικές συμβάσεις. Εγώ αυτό το νόμο έχω, με αυτό το νόμο πηγαίνω, και με αυτό το νόμο σήμερα συζητώ με τους εργαζόμενους και ελπίζω, να καταλήξουμε σε μια συναινετική λύση».

Ακόμη κι αν υπάρξει μία μικρή παράταση, ολίγων εβδομάδων, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός της κυβερνητικής πολιτικής για τις μεταρρυθμίσεις, διευκρίνησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Ας τα βρεί ο κ. Ρουσόπουλος με τον κ. Αλογοσκούφη, γιατί άλλα λέει ο κ. Αλογοσκούφης, σχεδόν άλλα λέει ο κ. Ρουσόπουλος και άλλα ο κ. Λιάπης», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ν. Αθανασάκης και πρόσθεσε ότι «ή δεν καταφέρνουν να συννενοηθούν, ή αφού είπαν ένα σωρό ψέματα στον ελληνικό λαό, αρχίζουν και λένε ψέματα μεταξύ τους».

Υπενθυμίζεται ότι με νέο πλαίσιο θα λειτουργούν οι ΔΕΚΟ από το προσεχές φθινόπωρο, καθώς μέχρι τότε, θα έχουν ολοκληρωθεί οι βασικές ρυθμίσεις του νόμου, στόχος του οποίου είναι ο εκσυγχρονισμός των δημοσίων επιχειρήσεων και Οργανισμών.

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών είχε καθοριστεί και το χρονοδιάγραμμα μετάβασης των ΔΕΚΟ στο νέο καθεστώς, το οποίο εκτός των άλλων προβλέπει και δραστική περικοπή των αμοιβών των διοικητικών συμβουλίων, αλλά και την υπογραφή νέων κανονισμών προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ.

Οι προσλήψεις θα γίνονται αρχικά με δοκιμαστική περίοδο επτά μηνών, και στη συνέχεια θα μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, αλλά θα τελούν υπό τον έλεγχο του ΑΣΕΠ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες μετάβασης των ΔΕΚΟ στο νέο καθεστώς είναι:

* Καταληκτική ημερομηνία κατάρτισης νέων κανονισμών προσωπικού στις ζημιογόνες ΔΕΚΟ είναι η 30.4.2006.

* Ημερομηνία υποβολής του Σχεδίου του προσαρμοσμένου Καταστατικού είναι η 15.5.2006.

* Καταληκτική ημερομηνία προσαρμογής του Καταστατικού για κάθε δημόσια επιχείρηση είναι η 30.6.2006.

* Καταληκτική ημερομηνία συγκρότησης των διοικητικών συμβουλίων, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η 1.7.2006.

* Ημερομηνία υποβολής των σχεδίων εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας είναι η 30.8.2006.

* Καταληκτική ημερομηνία κατάρτισης κανονισμών λειτουργίας των διοικητικών συμβουλίων, σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο, είναι η 30.9.2006.

* Καταληκτική ημερομηνία κατάρτισης εσωτερικών κανονισμών λειτουργίας σύμφωνα με το νέο θεσμικό πλαίσιο είναι η 30.9.2006.

* Καταληκτική ημερομηνία εφαρμογής των διεθνών προτύπων χρηματοοικονομικής πληροφόρησης είναι η 31.12.2007.

K.T.