Αντιμέτωπες με την άρνηση τρίτων (εκτός Ε.Ε.) χωρών να κατοχυρώσουν τα μακεδονικά τους brands βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ανοιχτή συνάντηση φορέων, επιχειρήσεων, περιφερειαρχών και επιμελητηρίων της Μακεδονίας, που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 εκπρόσωποι βορειοελλαδικών φορέων και επιχειρήσεων, εκφράστηκε έντονη ανησυχία από επιχειρήσεις και φορείς για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας στις εξαγωγές των μακεδονικών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και για το αν θα κληθούν να αλλάξουν ακόμη και επωνυμίες, όταν η γειτονική χώρα γίνει μέλος της Ε.Ε. βάσει του κοινοτικού δικαίου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Βάσως Βεγίρη
[email protected]
Αντιμέτωπες με την άρνηση τρίτων (εκτός Ε.Ε.) χωρών να κατοχυρώσουν τα μακεδονικά τους brands βρίσκονται οι ελληνικές επιχειρήσεις, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όπως προέκυψε από τη χθεσινή ανοιχτή συνάντηση φορέων, επιχειρήσεων, περιφερειαρχών και επιμελητηρίων της Μακεδονίας, που συγκάλεσε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων ΣΕΒΕ, με τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ., Κυριάκου Μητσοτάκη. Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 70 εκπρόσωποι βορειοελλαδικών φορέων και επιχειρήσεων, εκφράστηκε έντονη ανησυχία από επιχειρήσεις και φορείς για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας στις εξαγωγές των μακεδονικών επιχειρήσεων, αλλά ακόμη και για το αν θα κληθούν να αλλάξουν ακόμη και επωνυμίες, όταν η γειτονική χώρα γίνει μέλος της Ε.Ε. βάσει του κοινοτικού δικαίου.
Χαρακτηριστικές ήταν οι σχετικές εξελίξεις, που γνωστοποίησαν στη συνάντηση ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο διευθυντής του Τομέα Αναπτυξιακών Πολιτικών στο ΣΕΒ, δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης. Σύμφωνα με τον κ. Τζιτζικώστα πρόσφατα ελληνική εταιρεία εμποδίστηκε να προωθήσει προϊόν της που περιείχε τον όρο «Μακεδονία» από την Κίνα, η οποία την παρέπεμψε προς έγκριση από τη Βόρεια Μακεδονία, γεγονός που, όπως σημείωσε και ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, θορύβησε τους εξαγωγείς.
Περαιτέρω, ο κ. Ξηρογιάννης επισήμανε πως επιχειρήσεις-μέλη του ΣΕΒ έχουν ενημερώσει πρόσφατα τον Σύνδεσμο ότι χώρες εκτός της Ε.Ε. δεν τους επιτρέπουν πλέον να κατοχυρώσουν εμπορικά σήματα που περιέχουν τη λέξη Μακεδονία. Ο κ. Ξηρογιάννης τόνισε επίσης ότι η Συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί προθάλαμο προβλημάτων για τις μακεδονικές επιχειρήσεις, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενη εμπορική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας και όλα τα ζητήματα θα πρέπει να επιλυθούν μέσω της Ε.Ε. βάσει του Κοινοτικού Δικαίου και ζήτησε από την οικονομική διπλωματία και το ΥΠΕΞ να κάνουν τα μέγιστα ώστε να ενημερώσουν χώρες, φορείς, συνδέσμους κ.ο.κ. για το περιεχόμενο της Συμφωνίας. Σημείωσε μάλιστα ότι «πριν από τις διεθνείς εκθέσεις και αποστολές θα περιμέναμε ένα μπαράζ ενημέρωσης των τρίτων χωρών για τις εμπορικές επιπτώσεις που έχει αυτή η Συμφωνία» και ότι το πρόβλημα δεν είναι τι σήμα θα έχουν τα αυτοκίνητα των Σκοπιανών που έρχονται για διακοπές στη Χαλκιδική, αλλά το ότι ελληνικά προϊόντα χάνουν εμπορικά δικαιώματα και εξαγωγές.
«Δυστυχώς θα πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, θα πρέπει να αποδείξουμε γιατί λεγόμαστε Μακεδόνες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, τονίζοντας ότι «ο ΣΕΒΕ δεν μπορεί να μείνει θεατής σε ένα έργο που παίζεται για τις επιχειρήσεις και τους εξαγωγείς χωρίς αυτούς» και ότι «δεν μας ενδιαφέρουν φιέστες και αποστολές που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, δεν μπορούμε να κλείνουμε άλλο τα μάτια μας». Σε δηλώσεις του επίσης πριν από την εκδήλωση γνωστοποίησε ότι το Δ.Σ. του ΣΕΒΕ με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε τη μη συμμετοχή στην επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδέψει την Τρίτη τον πρωθυπουργό στα Σκόπια.
Ο ΣΕΒΕ σε σύμπραξη με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας και τα Επιμελητήρια της περιοχής, όπως ανακοινώθηκε -και όπως έχει ήδη προ καιρού δημοσιεύσει η «Ν»- θα προβούν σε κοινή καμπάνια προβολής των μακεδονικών προϊόντων, κουζίνας κ.ο.κ. σε μεγάλες εκθέσεις του εξωτερικού, δίνοντας στην πράξη τη δική τους απάντηση στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις μεθοδεύσεις της γειτονικής χώρας.
Καμπανάκι ΕΒΕΘ
Ηχηρό κώδωνα κινδύνου για τις επιπτώσεις της Συμφωνίας στις μακεδονικές επιχειρήσεις και προϊόντα έκρουσε και ο α’ αντιπρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Βλαχογιάννης. Όπως τόνισε μεταξύ άλλων, είναι προφανές ότι οι επιχειρήσεις που εδρεύουν στο όμορο κράτος αντλούν από τη Συμφωνία το δικαίωμα να αποκαλούνται σκέτο μακεδονικές, βάσει του συνδυασμού του άρθρου 1, παράγραφος 3 ζ και των παραγράφων 3 και 4 του άρθρου 7, όπως και ότι με τις διατάξεις του άρθρου 18 και του άρθρου 13 η όμορη χώρα έχει το δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις επί της ελεύθερης ζώνης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΘ Α.Ε., Σωτήρης Θεοφάνης, από την πλευρά του ανέφερε ότι δεν είναι μεν ειδικός σε θέματα Δικαίου και γνωρίζει ότι μόνο σε ένα λιμάνι στον κόσμο έχει γίνει κάτι αντίστοιχο, στο λιμάνι του Ροζάριο στην Αργεντινή, όπου έχει δοθεί ιδιαίτερη ζώνη σε administrators της Βολιβίας, αλλά και ότι ελπίζει, ευελπιστεί και πραγματικά το πιστεύει πως δεν θα προκύψει αντίστοιχη κατάσταση.
Σύμφωνα με τον κ. Βλαχογιάννη επίσης, υπάρχει μια πιθανότητα να λύσει κανείς το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων εάν η συμφωνία που θα προκύψει από την Επιτροπή μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων μετουσιωθεί σε ένα πρόσθετο Πρωτόκολλο, σαν προσάρτημα της Συμφωνίας, ενώ για τη θεσμική θωράκιση των μακεδονικών προϊόντων γεωγραφικής προέλευσης τόνισε πως η Ελλάδα οφείλει να προχωρήσει κυρώνοντας τις συμφωνίες της Λισαβόνας του 1954, που την έχει υπογράψει, αλλά δεν την έχει κυρώσει ποτέ και να υπογράψει και κυρώσει τις τροποποιήσεις της Στοκχόλμης του 1967 και την επέκτασή τους της Γενεύης του 2015.
Κ. Μητσοτάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, τα προβλήματα μένουν
«Ο ΣΥΡΙΖΑ πέφτει, αλλά τα προβλήματα που έφερε με τη Συμφωνία των Πρεσπών μένουν όρθια», τόνισε από την πλευρά του στην αρχική τοποθέτησή του ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, υποσχόμενος πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να διασφαλίσει ότι τα μακεδονικά προϊόντα θα έχουν την προστασία που πρέπει και που απολάμβαναν για δεκαετίες. «Πρόκειται για ένα ζήτημα που καίει και σας διαβεβαιώνω πως θα μπω πρώτος σε αυτόν τον αγώνα», υπογράμμισε και έκανε λόγο για ανάγκη χάραξης μίας συνεκτικής στρατηγικής για να αμβλυνθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, παρότι η ζημιά έχει ήδη γίνει.
Επίσης, αφού άκουσε τις τοποθετήσεις των επιχειρηματιών και εκπροσώπων φορέων σημείωσε ότι επικεφαλής αυτής της μεγάλης, συντονισμένης κοινής προσπάθειας θα πρέπει να τεθεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αλλά και οι επιχειρήσεις από την πλευρά τους θα πρέπει να προβούν σε ενέργειες για την κατοχύρωση των σημάτων τους σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Άφησε επίσης αιχμές για το γεγονός ότι η προχθεσινή συνάντηση εργασίας του κ. Τσίπρα με επιχειρηματίες στη Θεσσαλονίκη εν όψει της επίσκεψής του στα Σκόπια πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών για τα μέσα ενημέρωσης.
Γεωγραφική προέλευση
Κώδωνα κινδύνου για το δικαίωμα που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών στις εταιρείες της γείτονος να αποκαλούνται σκέτο μακεδονικές έκρουσε και ο πρόεδρος του Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Θανάσης Σαρόπουλος, όπως και για τα προϊόντα γεωγραφικής προέλευσης (ΠΓΕ), για τα οποία τόνισε ότι όταν η γειτονική χώρα γίνει μέλος της Ε.Ε. το καλύτερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι να λέγονται μακεδονικά και τα δικά τους, αλλά επίσης πρέπει να περιμένουμε ενστάσεις των γειτόνων για τα δικά μας ΠΓΕ μακεδονικά προϊόντα ότι παράγονται στην Ελλάδα και εάν δεν υπάρξουν οι σχετικές προβλέψεις κατά τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. «ακόμα και οι επιχειρήσεις οι δικές μας θα πρέπει να αλλάξουν όνομα. Δεν πρέπει ποτέ να μπορέσουν να μπουν στην Ε.Ε. με αυτή τη Συμφωνία, χωρίς τις τροποποιήσεις αυτές που πρέπει να γίνουν, γιατί τότε θα χάσουμε το όνομα και μέσα στην Ελλάδα».
Για το θέμα ειδικά των ΠΓΕ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Ευστάθιος Κουτσοχήνας, επισήμανε πάντως ότι η διαδικασία καταχώρησης αυτών δεν γίνεται από τους ιδιώτες, όπως στα σήματα, αλλά μέσω των αρμόδιων υπουργείων κάθε χώρας, άρα η γειτονική χώρα θα υποχρεωθεί να χρησιμοποιήσει αυτήν τη διαδικασία και κατά συνέπεια να χρησιμοποιήσει την επίσημη ονομασία της. Τόσο ο πρόεδρος του ΔΣΘ όσο και ο κ. Σαρόπουλος, αλλά και ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του (βορειοελλαδικού) συνδέσμου βιομηχανιών ΣΒΕ, Γιάννης Σταύρου, κάλεσαν τις ελληνικές επιχειρήσεις να κατοχυρώσουν τα μακεδονικά τους σήματα, αν όχι σε ευρωπαϊκό, τουλάχιστον σε εθνικό επίπεδο, καθώς όπως τονίστηκε «έμμεσα ακόμη και ένα ελληνικό μόνο εθνικό σήμα αποτελεί λόγο ανακοπής σε περίπτωση προσπάθειας καταχώρησης μεταγενέστερου κοινοτικού».