Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 19:45

Ομόλογα: Σταθερές οι αποδόσεις

Στάση αναμονής για τους επενδυτές στην ελληνική αγορά ομολόγων,  με τις αποδόσεις να παραμένουν σταθερές και τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλά επίπεδα για μία ακόμη συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,77%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στις 384 μονάδες βάσης.

Στάση αναμονής για τους επενδυτές στην ελληνική αγορά ομολόγων,  με τις αποδόσεις να παραμένουν σταθερές και τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε υψηλά επίπεδα για μία ακόμη συνεδρίαση. Η απόδοση του 10ετούς κινήθηκε στο 3,77%, με το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου να διαμορφώνεται στις 384 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, η απόδοση του ομολόγου λήξης το 2022 παρέμεινε κάτω από το όριο του 2%, ενώ η απόδοση του πενταετούς(λήξης το 2024) διαμορφώθηκε στο 2,63%. Σχεδόν αμετάβλητη και η απόδοση του επταετούς(λήξης το 2025), στο 3,02%.

Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ανήλθε στα 72 εκατ. ευρώ, ενώ στην προηγούμενη συνεδρίαση είχε ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα του 2019.

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν κοντά σε χαμηλά πολλών ετών, εν μέσω σεναρίων για κλιμακούμενο επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων από την ΕΚΤ, ώστε να μετριάσει τον αντίκτυπο από τα αρνητικά επιτόκια για το τραπεζικό σύστημα. Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Πέτερ Πρετ, δήλωσε στο Bloomberg ότι η ΕΚΤ μελετά το ζήτημα ενός κλιμακούμενου επιτοκίου, είναι όμως πολύ νωρίς να συζητά κανείς την εφαρμογή του.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο -0,07%, πολύ κοντά στα χαμηλά δυόμισι ετών –στο μείον 0,09%- που είχε αγγίξει την Τετάρτη.