Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2019 09:59

Market Beat: Αναζήτηση τάσης εν μέσω παγκοσμίων διαστάσεων στροφής στα ομόλογα

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έβαλαν φρένο στις ευρωπαϊκές μετοχές, που έκλεισαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αβεβαιότητα για το Brexit και οι προκλήσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία ξεφούσκωσαν και το «ράλι» των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Αυτό το είχαν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί μεγαλύτερης αναβολής στις αυξήσεις επιτοκίων και ενέργειες που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έβαλαν φρένο στις ευρωπαϊκές μετοχές, που έκλεισαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αβεβαιότητα για το Brexit και οι προκλήσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία ξεφούσκωσαν και το «ράλι» των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Αυτό το είχαν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί μεγαλύτερης αναβολής στις αυξήσεις επιτοκίων και ενέργειες που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια συνέχισαν να υποχωρούν στην Ασία σήμερα Πέμπτη 28/3, καθώς οι φόβοι ύφεσης τροφοδότησαν τις προσδοκίες περί πολιτικών μεγαλύτερης χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. Η στερλίνα επλήγη επίσηςμετά από ένα γύρο ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου που απέτυχε να δώσει ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση του διαζυγίου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι ανησυχίες ότι η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων των Η.Π.Α. σηματοδότησε μια μελλοντική ύφεση επιδεινώθηκαν καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών μειώθηκαν στο 2,34%, σε ένα νέο χαμηλό 15 μηνών.

Η τελευταία κίνηση προς χαμηλότερες αποδόσεις οδήγησε βαθύτερα στο αρνητικό έδαφος τις αποδόσεις στα γερμανικά ομόλογα, αφού ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντάργκι είπε ότι η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω. Συμπληρώνοντας πως τα σχέδια για τον μετριασμό των παρενεργειών των αρνητικών επιτοκίων θα μπορούσαν επίσης να εξεταστούν, υποδεικνύοντας ότι η κεντρική τράπεζα προετοιμάζεται για παρατεταμένη περίοδο με τις αποδόσεις κάτω από το μηδέν. Τα σχόλια του Draghi επίσης έσυραν το ευρώ πίσω στα 1,1250 δολάρια και άφησαν το αμερικανικό δολάριο σταθερότερο έναντι ενός καλαθιού των ανταγωνιστών του στα 96,874.

Με τζίρο πάνω από τα 6 εκατ. ευρώ την πρώτη ώρα, ο ΓΔ είχε ακουμπήσει τις 718 μονάδες και με τα κέρδη των Τραπεζών του 25άρη στέρεα, η διάθεση για ρίσκο είχε απλωθεί στο ταμπλό. Ενώ οι βασικοί δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών αναζητούσαν τάση, με μεταβολές μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Άρα ήταν οι εξελίξεις στο εσωτερικό και συγκεκριμένα μια μονομερής ενέργεια, όπως η κατάθεση προς συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου που θα αντικαταστήσει τον νόμο Κατσέλη. Το περιεχόμενό του ωστόσο, με τα κατάλληλα ψαλιδίσματα, έμοιαζε σύμφωνο με τις παρατηρήσεις των πιστωτών και μεγαλομετόχων, μέσω ΤΧΣ, του τραπεζικού μας συστήματος.

Μετά τις 11:45 όμως, φάνηκε πως η τιμή στις 718,81 μονάδες που σημειώθηκε στις 11:38 θα ήταν το ανώτερο μέρας. Γιατί έγινε σαφές, πως μετά την εμφάνιση των 718,8 μονάδων, ξεκίνησαν πιέσεις γενικευμένα. Άρα ήταν φυσική συνέπεια να αλλάξει το κατώτερο μέρας από τις 713,48 που ήταν η τιμή ανοίγματος, με τις 712,53 που αντιστοιχούσε ακόμα σε οριακά κέρδη, αφού την Τρίτη έκλεισε στις 712,25. Στην υπόλοιπη Ευρώπη τα χρηματιστήρια εμφάνιζαν πτώση μικρών διαστάσεων, που μετασχηματιζότανε σε άνοδο, καθώς πλησίαζε το άνοιγμα από τις αγορές στη Νέα Υόρκη.

Το κατώτερο σημειώθηκε στις 14:20 και αμέσως μετά ακολούθησε ανοδική κίνηση ως τις 718 μέσα σε μια περίπου ώρα. Με συνέπεια η διακύμανση του μέσου όρου χθες να είναι μικρή σχετικά, 6,3 μονάδες, αλλά την είχε διαγράψει τέσσερις φορές. Δυο ανεβαίνοντας και άλλες δυο κατεβαίνοντας, αφού το κλείσιμο έγινε κοντά στις 713 μονάδες. Παρακολουθώντας δε τη διακύμανση των δεικτών στην υπόλοιπη Ευρώπη διαπιστώσαμε πως η διαφορά βρισκότανε στο πρώτο ανοδικό ξέσπασμα. Αφού μετά, η Αθήνα κινήθηκε παράλληλα με τα ευρωπαϊκά που τα επηρέασε η προσδοκία για το άνοιγμα στη Wall Street, αλλά και η μεταβλητότητα που παρουσιάστηκε εκεί.

Συνεπώς τα θετικά πιθανώς δεδομένα από το εσωτερικό μπορούν να επηρεάσουν το επενδυτικό φρόνημα αλλά για μικρό χρονικό διάστημα τις μέρες που οι κινήσεις των κεφαλαίων παγκόσμια αφορούν σε στροφή προς τα ομόλογα με φυγή από το μετοχικό ρίσκο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη οδήγησαν σε νέα πτώση την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου με αποτέλεσμα να ασκηθούν πιέσεις στα χρηματιστήρια της Wall Street.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,13% ή 32 μονάδες στις 25.625,59,  ο S&P σημείωσε πτώση 0,46% στις 2.805,37 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,63% στις 7.643,38 μονάδες. 

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Travelers (+1,4%) και Boeing (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walmart (-1,2%) και Chevron (-1%).

Η στροφή των επενδυτών προς τα ομόλογα συνεχίζεται, με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλό 15 μηνών στο 2,38% μετά την αντιστροφή της καμπύλης των επιτοκίων και την πρόβλεψη αναλυτών ότι η Fed ενδεχομένως να υποχρεωθεί σε μείωση των επιτοκίων.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από ότι αναμενόταν τον Ιανουάριο, καθώς η Κίνα ενίσχυσε τις αγορές σόγιας, οδηγώντας τις αμερικανικές εξαγωγές σε ανάκαμψη μετά από τρεις συνεχόμενους μήνες πτώσης.

ΕΥΡΩΠΗ

Οι φόβοι για την παγκόσμια ανάπτυξη έβαλαν φρένο στις ευρωπαϊκές μετοχές, που έκλεισαν στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αβεβαιότητα για το Brexit και οι προκλήσεις που απειλούν την ευρωπαϊκή οικονομία ξεφούσκωσαν και το «ράλι» των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Αυτό το ράλι είχαν πυροδοτήσει οι δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι περί μεγαλύτερης αναβολής στις αυξήσεις επιτοκίων και ενέργειες που θα μετριάζουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 έκλεισε ουσιαστικά αμετάβλητος (+0,02%), έπειτα από μεγάλες εναλλαγές μεταξύ κερδών και απωλειών, εν μέσω ανησυχιών για παγκόσμια ύφεση, με τους επενδυτές να έχουν επίσης εστραμμένη την προσοχή τους στις εξελίξεις γύρω από το Brexit.

Οι βασικοί δείκτες στα χρηματιστήρια Λονδίνου (-0,03%) και Φρανκφούρτης (0,00%) παρέμειναν σταθεροί, ενώ ο CAC 40 του Παρισιού υποχώρησε -0,12%.

Οι μετοχές των τραπεζών επιδόθηκαν σε ράλι, με τον δείκτη να ενισχύεται 0,8%, αφότου η ΕΚΤ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο μια αύξηση επιτοκίων, ενώ θα μπορούσε να εξετάσει μέτρα που θα αμβλύνουν τον αντίκτυπο των αρνητικών επιτοκίων, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, σε συνέδριο στη Φραγκφούρτη.

ΧΑ

Με τις Τράπεζες σε άνοδο, αλλά 12 blue chip πτωτικά, ήρθε το +0,21%

Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, με κίνηση εντός θετικού πεδίου μόνιμα στον μέσο όρο αλλά στον 25άρη υπήρξε ένα μικρό διάστημα σε αρνητικό. Η σύνοδος σφραγίστηκε από τη διπλή εγγραφή του κατώτερου μέρας στο πρώτο και στο δεύτερο μέρος ως ακολούθως: Ήταν αρχικά στις 713,48 μονάδες (στο άνοιγμα) και στις 13:32 επανήλθε, αλλά το τελικό κατώτερο σημειώθηκε στις 14:20 και ήταν οι 712,53 μονάδες από 705,93 την Τρίτη (στις 11:43). 

Η εμφάνιση του ανώτερου μέρας στις 718,81 από 717,28 μονάδες την προηγούμενη έγινε στις 11:38. Αμέσως μετά ακολούθησε πτώση λόγω πιέσεων στα blue chip που στις 14:20 έφερε τον ΓΔ στη γειτονιά των 712,5 μονάδων, πάνω ωστόσο, από το κλείσιμο της προηγούμενης, τις 712,25 μονάδες. Στο επόμενο τρίωρο η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης έδωσε άνοδο και πτώση στο μέσο όρο οριακά πάνω από τις 713 μονάδες και οριακά κάτω από τις 718. Αλλά ενώ δεν κυριάρχησαν τα κύματα ρευστοποιήσεων που αφορούσαν στις Τράπεζες, εμφανίστηκαν πιέσεις σε άνω των 10 blue chip που τα οδήγησαν σε απώλειες μετά τις 15:25 που μεγάλωναν ως τις 17:00 καθώς οι συναλλαγές βάδιζαν στο τέλος.

Η εμφάνιση του κατώτερου μέρας που ήταν οι 712,53 μονάδες, ήρθε στο ξεκίνημα για το δεύτερο μέρος. Με χρονικό διάστημα που επέτρεπε δυνατότητα αντίδρασης. Η ισορροπία στα τελευταία λεπτά έφερε  στις 17:00 τον ΓΔ στις 713,67 μονάδες και στις δημοπρασίες δεν τον άλλαξαν, παρά μόνο ελαφρά. Έτσι ήρθε τελικά το κλείσιμο στις 713,73 και η θετική μεταβολή στο +0,21%. Συνεπώς εμφάνισε περίπου ίδια έναντι των υπολοίπων ευρωπαϊκών αγορών δυναμική με μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 718,81 μονάδων, που σημειώθηκε μια φορά μια ώρα και 8 λεπτά μετά την έναρξη, ως το κατώτερο των 707, που σημειώθηκε μια φορά μια ώρα και 4 ώρες παρά 10 λεπτά μετά την έναρξη.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν ανώτερο από το μίνιμουμ της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (112,41 μονάδες) έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την ελαφρά υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις 713,73 από 712,25 που ήταν 1,48 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε κατώτερο σε σχέση με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 5,012 εκατ. ευρώ (ΕΥΡΩΒ ΟΠΑΠ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση κερδών στα 4 Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (4 έναντι 3 μονάδων). Αλλά με πτώση τελικά 1,0 μονάδας βάσης, η απόδοση από το 3,79% κατέληξε στο 3,78%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 713,73 μονάδες, ήταν 1,20 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,08 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (6,28 από 11,35 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,369 από 51,383 δις ευρώ. Δώδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν ΜΠΕΛΑ -1,75%, ΤΙΤΚ -1,65%, ΦΡΛΚ -1,37%, ΛΑΜΔΑ -1,24%, ΟΠΑΠ -1,23%, ΜΟΗ -0,95%, ΕΥΔΑΠ -0,55%, ΔΕΗ -0,51%, ΕΧΑΕ -0,36%, ΕΕΕ -0,29%, ΤΕΝΕΡΓ -0,15%, και ΑΔΜΗΕ -0,11% ενώ 12 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,34% από -0,29%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,41% από -2,41%, την ΕΤΕ στο +0,45% από +0,26%, ΕΥΡΩΒ +3,35% από +2,50% και την ΠΕΙΡ στο +1,34% από -0,33%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,07% από +0,72%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (12 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (12 από 9) και ένα τα ΕΛΠΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,21% και έφθασε στις 713,73 από 712,25 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1860,24 από 1859,92 με μεταβολή +0,02%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα κάτω την τιμή για τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε κοντά στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,198 από 55,939 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,012 από 4,806 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 34,297 από 49,317 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,176 από 0,749 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 54, των καθοδικών 49 από 44 και 30 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Χαμηλοί όγκοι - μικρές μεταβολές ανοικτών θέσεων, σημαίνουν… επιφυλάξεις

Στην δεύτερη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική. Με τιμή ανοίγματος στις 1864,21 το ελάχιστο μέρας στις 1859,90 μονάδες ήρθε στις 14:20. Το μέγιστο στις 1875,37 εμφανίστηκε στις 15:47.Το κλείσιμο στις 1860,24 μονάδες αντιστοιχούσε σε μεταβολή +0,02%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 8,851 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 811 συμβόλαια με ανώτερο τις 1877,00 μονάδες, κατώτερο τις 1861,00 και τελευταίες πράξεις στις 1863,00 από 1866,00 μονάδες. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 61 συμβολαίων με ανώτερο τις 1872,00, κατώτερο τις 1860,25 με τελευταίες πράξεις στις 1862,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 7 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 5879 από 5900 ΣΜΕ και 364 από 348 για τη σειρά Μαΐου και 9 για τη σειρά Ιουνίου.

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 30.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, και στα 6.000 για ΕΤΕ.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών χθες το πρωί έδειξαν πως υπολόγιζαν πολύ στις εξελίξεις από το εσωτερικό: «Η νομοθετική ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, μπορεί να λύσει το αίνιγμα και να δώσει λόγους για ανοδική κίνηση στον Τραπεζικό κλάδο». Ανέφερε η Beta Sec. Η  Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ σημείωνε: «Μεταβλητότητα στις Τράπεζες και αντιστάθμιση από τα Blue Chip, τα κύρια χαρακτηριστικά της χθεσινής (προχθεσινής) συνεδρίασης. Οι συναλλαγές, στα 55 εκατ., με το μεγαλύτερο κομμάτι να ανήκει στην μετοχή του ΟΤΕ. Ο ΓΔ, με στήριξη στις 705 και αντιστάσεις στις 730 – 743. Ο FTSE25, με στήριξη στις 1818 και αντίσταση στις 1902. Ο ΔΤΡ, με στήριξη στις 522 μονάδες και αντιστάσεις στις 603 - 618.

Συμπερασματικά: Ο ΓΔ, βρήκε στήριξη στον ΚΜΟ 22 ημερών και συσσωρεύει εντός του καναλιού 700 - 730. Βραχυπρόθεσμα οι ταλαντωτές δείχνουν ότι ο ΓΔ μπορεί να επιχειρήσει μια άνοδο προς τις 715 - 730 μονάδες. Τα θέματα που μας απασχολούν εδώ και καιρό (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, νέος ‘Νόμος Κατσέλη’), είναι ακόμη ανοιχτά και από την έκβασή τους θα εξαρτηθεί και η συνέχεια της Αγοράς».

Ο Dr Ed Yardeni σημείωσε πρόσφατα, ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη, την Κίνα και την Ιαπωνία βιώνουν προβλήματα τα οποία αφορούν τις εξελίξεις στο εσωτερικό τους. Οι ανωμαλίες στην σύγχρονη παγκόσμια οικονομία προκύπτουν από τα δημογραφικά δεδομένα, τα κρατικά χρέη, την κοινωνική αναστάτωση και τον αποπληθωρισμό. Το πλήθος των ηλικιωμένων αυξάνεται έναντι των νέων στην απασχόληση. Οι κυβερνήσεις δανείζονται περισσότερα για να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους έναντι των ηλικιωμένων που δεν καταναλώνουν πολλά. Ενώ οι νέοι, από το βάρος των φόρων ζουν λιτά και οι εταιρίες, επενδύουν σε τεχνολογίες που αντικαθιστούν την εργατική δύναμη υποστηρίζοντας τον αποπληθωρισμό. Πλήρης φαύλος κύκλος.      

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Παρότι δεν υπήρξε ‘λευκός καπνός’ από το Euroworking Group, για την εκταμίευση των κερδών των Ελληνικών ομολόγων ύψους ενός δισ. ευρώ, η συμφωνία φαίνεται να είναι πολύ κοντά. Η πρόταση, για την πρώτη κατοικία, που κατατέθηκε σήμερα, αν και δύναται να λάβει κάποιες νομοτεχνικές βελτιώσεις, θα είναι κατά προσέγγιση το τελικό νομοσχέδιο που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 5ης Απριλίου.

Η Ελληνική Αγορά συνεχίζει να συντηρείται κοντά στα υψηλά 7μηνου, αν και ο δείκτης Τραπεζών διόρθωσε από την κύρια αντίσταση των 600 μονάδων, έως και 15% χαμηλότερα στις 518 μονάδες. Το καλό κλίμα που επικρατεί σήμερα στους Ευρωπαϊκούς Τραπεζικούς τίτλους, φαίνεται να δίνει στον Τραπεζικό κλάδο την ευκαιρία να αντιδράσει, όμως οι χαμηλοί όγκοι συναλλαγών και η δυσκολία υπέρβασης των ελαχίστων τεχνικών ορίων, αφήνει αιχμές για συνέχιση της πτώσης το επόμενο διάστημα.

Στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη, οι ταλαντωτές δεν έχουν αποφορτιστεί επαρκώς, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στις 695 μονάδες και στην κύρια στήριξη που βρίσκεται πλέον στην περιοχή των 680 μονάδων του δείκτη.

Όσον αφορά τον δείκτη Τραπεζών, οι 514 μονάδες έχουν τον πρώτο λόγο, με την περιοχή των 484 μονάδων (50% της ανόδου) να εμφανίζουν μεγαλύτερη τεχνική υπόσταση. Συνεπώς, αν και ο Τραπεζικός δείκτης εκτέλεσε την αναμενόμενη διορθωτική κίνηση την περασμένη εβδομάδα, το σύνολο της Αγοράς δεν φαίνεται να έχει ακολουθήσει με τα περιθώρια διόρθωσης να παραμένουν αυξημένα, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο.

Σήμερα

Οι αποδόσεις των ομολόγων παγκόσμια συνέχισαν να υποχωρούν στην Ασία σήμερα Πέμπτη 28/3, καθώς οι φόβοι ύφεσης τροφοδότησαν τις προσδοκίες περί πολιτικών μεγαλύτερης χαλάρωσης από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, παρόλο που κάποιες αγορές μετοχών στην περιοχή κατάφεραν να σταθεροποιηθούν μετά από ένα αρχικό ξεπούλημα.

Η στερλίνα επλήγη επίσης μετά από ένα γύρο ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου που απέτυχε να δώσει ένα νέο σχέδιο για τη διαχείριση του διαζυγίου του από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια έκθεση του Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα είχαν σημειώσει πρόοδο σε όλους τους τομείς στις εμπορικές συνομιλίες φάνηκε να ενισχύει λίγο το φρόνημα των επενδυτών, αν και εξακολουθούσαν να παραμένουν σημεία ασυμφωνιών και δεν υπήρξε καθορισμένο χρονοδιάγραμμα για μια συμφωνία.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας και του Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αποκατάστησε τις αρχικές του απώλειες να είναι σχεδόν επίπεδος, στο +0,06% στις 08:00 δική μας ώρα ενώ ο σύνθετος δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης υποχωρεί -0,58%.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε ακόμη 1,56%, ενώ τα συμβόλαια E-Mini για τον S&P 500 έπεφταν -0,2%.

Οι ανησυχίες ότι η αντιστροφή της καμπύλης των ομολόγων των Η.Π.Α. σηματοδότησε μια μελλοντική ύφεση επιδεινώθηκαν καθώς οι αποδόσεις των 10 ετών μειώθηκαν στο 2,34%, σε ένα νέο χαμηλό 15 μηνών.