Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 18:45

Αντληση άνω του ενός δισ. δολ. μέσω εισαγωγής οκτώ ελληνικών εταιρειών σε διεθνή χρηματιστήρια

Είκοσι εννέα κράτη -μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- συνέβαλαν το 2005 σε συγκέντρωση κεφαλαίων ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων η καθεμία από εισαγωγή μετοχών (αρχικές δημόσιες εγγραφές - Initial Public Offerings - IPOs) σε διεθνή χρηματιστήρια, σηματοδοτώντας μια παγκοσμιοποιημένη τάση, η οποία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί μέσα στο 2006. Το παραπάνω εύρημα προκύπτει από έρευνα του τρίτου ετησίου "Global IPO Report" που έδωσε στη δημοσιότητα η Ernst & Young.

Ενώ η κυρίαρχη τάση το 2005 ήταν η αύξηση των IPO σε χώρες όπως η Κίνα, το Ισραήλ, η Ρωσία και η Πολωνία, οι εκτιμήσεις για το 2006 αποκαλύπτουν αυξημένο ενδιαφέρον για αγορές μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η Μέση Ανατολή, η Νότια Κορέα, η Ινδία και η Βραζιλία.

Μεταξύ των εταιρειών που προχώρησαν σε εισαγωγή μετοχών το 2005 συμπεριλαμβάνονται οκτώ ελληνικές εταιρίες με συνολικό συγκεντρωθέν κεφάλαιο 1,05 δισ. δολ., εκ των οποίων το 97% προέρχεται από πέντε ναυτιλιακές εταιρείες στο Nasdaq και στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης: της DryShips Inc (269,1 εκατ. δολάρια), της Diana Shipping Co (241,9 εκατ. δολάρια), της Quintana Maritime Ltd (220,9 εκατ. δολάρια), της Aries Maritime Passport (170,5 εκατ. δολάρια) και της StealthGas Inc (116 εκατ. δολάρια).

ΑΠΕ-ΜΠΕ