Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 21 Μαρτίου 2006 20:26

Οι προτάσεις της Κομισιόν για την ανάπτυξη και την απασχόληση

Εκκληση προς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. να δώσουν κατά την Σύνοδο Κορυφής στις 23-24 Μαρτίου νέα ώθηση στη στρατηγική της Λισαβόνας, απηύθυνε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην εκπαίδευση και την έρευνα, ο κ. Μπαρόζο εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθούν από το 1,28% του κοινοτικού ΑΕΠ σήμερα σε 3% το 2010, προωθώντας παράλληλα την άρση των εμποδίων για τα πανεπιστήμια που αναζητούν συμπληρωματική ιδιωτική χρηματοδότηση.

Σε ό,τι αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων και κυρίως των ΜΜΕ ως παράγοντες αύξησης της απασχόλησης, ο πρόεδρος της Επιτροπής καλεί τους Ευρωπαίους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις ώστε να δημιουργούνται κάθε χρόνο τουλάχιστον 2 εκατ. θέσεων εργασίας στην Ε.Ε. μέχρι το 2010. Ο κ. Μπαρόζο υποστηρίζει επίσης ότι ο μέσος χρόνος για τη δημιουργία μιας επιχείρησης θα πρέπει να μειωθεί στο μισό του απαιτούμενου σήμερα ως το τέλος του 2007 και στη συνέχεια σε μία εβδομάδα ή και λιγότερο. Το ζητούμενο είναι, σύμφωνα με τον κ. Μπαρόζο, «η αναζήτηση της καλύτερης δυνατής ισορροπίας μεταξύ της ευελιξίας και της ασφάλειας στην απασχόληση».

Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά εργασίας, ο Μ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι προκειμένου να αυξηθούν τα ποσοστά απασχόλησης και να χρηματοδοτηθούν τα εθνικά συστήματα συνταξιοδότησης λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υιοθετήσουν μια προσέγγιση υπέρ της απασχόλησης που να καλύπτει ολόκληρο τον κύκλο της ζωής. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή εκτιμά ότι θα πρέπει να προσφέρεται σε κάθε νέο που εγκαταλείπει πρόωρα το σχολείο ή το πανεπιστήμιο μια θέση απασχόλησης, μια θέση μαθητευομένου ή μια πρόσθετη κατάρτιση εντός έξι μηνών από τη στιγμή που θα είναι άνεργος ως τα τέλη του 2007, και εντός 100 ημερών ως το 2010.