Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 08:38

Bumi: Διαπραγματεύσεις με την Sasol για μονάδα άνθρακα

ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ με την Sasol Ltd. της Νοτίου Αφρικής, θα ξεκινήσει η δεύτερη μεγαλύτερη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία πηγών της Ινδονησίας, PT Bumi Resources, για την κατασκευή εργοστασίου στη Σουμάτρα, αντί του ποσού των 3 δισ. δολ., για την παραγωγή ντήζελ από άνθρακα.

«Τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Sasol», είπε χθες σε συνέντευξή του στην Τζακάρτα ο πρόεδρος και διευθυντής της Bumi, Ari Hudaya. Η εταιρεία, η οποία αγόρασε νέο ορυχείο για να προμηθεύσει ένα εργοστάσιο, θα αρχίσει επίσης διαπραγματεύσεις με την Kobe Steel Ltd. την τέταρτη μεγαλύτερη βιομηχανία ατσαλιού της Ιαπωνίας, καθώς διαθέτει την τεχνολογία της τήξης άνθρακα, συμπλήρωσε.

Με τις τιμές του αργού πετρελαίου κοντά στα επίπεδα ρεκόρ, η μετατροπή του άνθρακα σε ντήζελ που είναι πιο κερδοφόρα, ώθησε την περασμένη εβδομάδα την Bumi να πουλήσει δύο ορυχεία άνθρακα αντί του ποσού των 3,2 δισ. δολ., προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αλλαγή της παραγωγής. Η Sasol, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής υγροποιημένου καυσίμου από άνθρακα στον κόσμο, επιδιώκει να αυξήσει την παραγωγή της εκτός Νοτίου Αφρικής.

Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Bumi, η οποία ήταν η μεγαλύτερη εξαγωγός άνθρακα της Ινδονησίας, ανεστάλη από το Χρηματιστήριο της Τζακάρτα στις 17 Μαρτίου, πριν η εταιρεία ανακοινώσει την πώληση των ορυχείων της σε έναν όμιλο εταιρειών, στον οποίο μετέχει η PT Renaissance Capital. Η διαπραγμάτευσή τους θα αρχίσει πάλι σήμερα το απόγευμα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στο Web site του Χρηματιστηρίου.

Οι τιμές άνθρακα σε επίπεδα ρεκόρ, ώθησαν ανοδικά τις μετοχές της Bumi από τις 80 ρουπίες η μία τον Οκτώβριο του 2001, όταν μπήκε στη δραστηριότητα άνθρακα, φθάνοντας στις 16 Μαρτίου επίπεδα ρεκόρ και τις 980 ρουπίες η μία.