Εκτιμούμε πως χωρίς μια Άμεση αντίΔραση, τα πράγματα από την πλευρά της στατιστικής θα δυσκολέψουν για καιρό. Καθώς θα φανεί ότι η δυστοκία στη συνεννόηση με τους πιστωτές, θεωρείται κακός οιωνός από την πλευρά των ξένων θεσμικών. Η συσσώρευση θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική εξέλιξη για τη συνέχεια σε εβδομάδα τεσσάρων συνόδων γεμάτων από άρωμα εταιρικών αποτελεσμάτων, αν από το πολιτικό πεδίο δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Εκτιμούμε πως χωρίς μια Άμεση αντίΔραση, τα πράγματα από την πλευρά της στατιστικής θα δυσκολέψουν για καιρό. Καθώς θα φανεί ότι η δυστοκία στη συνεννόηση με τους πιστωτές, θεωρείται κακός οιωνός από την πλευρά των ξένων θεσμικών. Η συσσώρευση θα μπορούσε να είναι μια ευεργετική εξέλιξη για τη συνέχεια σε εβδομάδα τεσσάρων συνόδων γεμάτων από άρωμα εταιρικών αποτελεσμάτων, αν από το πολιτικό πεδίο δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό.
Υπάρχει επίσης η μέριμνα των θεσμικών επί των τιμών στο κλείσιμο του τριμήνου, όταν διεθνώς απλώθηκε φόβος για επικείμενη ύφεση στις ΗΠΑ. Παρά ταύτα αν περάσει ο ΓΔ κάτω από τις 695 – 698 μονάδες, το κλίμα θα αλλάξει δραστικά. Ειδικά αν υποψιαστούν πολλοί, μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας για την εκταμίευση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών στο Eurogroup του Μαΐου.
Οι επενδυτές διεθνώς έχουν τρομοκρατηθεί από την απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και από την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, η οποία θεωρείται ευρέως ως ένδειξη οικονομικής ύφεσης. Η απόδοση των 10 ετών ομολόγων μειώθηκε την Παρασκευή κάτω από την απόδοση των τριμηνιαίων γραμματίων για πρώτη φορά από το 2007, αντιστρέφοντας την καμπύλη αποδόσεων. Οι ερευνητές της Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσαν ότι η διαφορά στις δύο αυτές διάρκειες ήταν η πιο χρήσιμη για την πρόβλεψη μιας ύφεσης.
Η αγορά θα χρειαστεί σήμερα να αποκρυσταλλώσει τάση μετά από τοπική αργία χθες. Μια μέρα που τα υπόλοιπα χρηματιστήρια αφομοίωναν τη στροφή των επενδυτών στα ομόλογα, μετά από την εκτίναξη του φόβου πως η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να περάσει σε ύφεση. Από την «Ν» σημείωσαν : «Mία μεγάλη ανατροπή, που είχαμε να δούμε εδώ και 11,5 χρόνια, έχει λάβει χώρα στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας είναι μικρότερη από εκείνη των εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας για πρώτη φορά από το Σεπτέμβριο του 2007. Η ανατροπή αυτή στέλνει το μήνυμα ότι μία ύφεση είναι μάλλον κοντά για την οικονομία».
Αλλά σήμερα θα μετρήσουν και οι χθεσινές ειδήσεις γύρω από την ελληνική οικονομία. Από την «Ν» πληροφορηθήκαμε : «Χωρίς απόφαση έληξε το χθεσινό Euroworking Group για την εκταμίευση των 975 εκατ. ευρώ, καθώς δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στους θεσμούς και την ελληνική κυβέρνηση για το πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας. Αν και αναμενόταν πρόοδος σε σχέση με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θα κρίνουν την εκταμίευση των 975 εκατ. ευρώ, ήταν βέβαιο ότι θα καταγράφονταν και οι διαφωνίες μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών. Καταλυτικές θεωρούνται μέχρι στιγμής οι ενστάσεις κυρίως της ΕΚΤ, η οποία εκφράζει επιφυλάξεις ότι με την πρόταση της κυβέρνησης αφενός δεν θα μειωθεί δραστικά ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων».
Ορισμένοι προσεγγίζουν την τάση της αγοράς με πολιτικά κριτήρια και υποστηρίζουν ότι είναι οι βουλευτικές εκλογές η βάση της ανόδου των τιμών στο ΧΑ, από τις 18 Ιανουαρίου και μετά. Αλλά τότε αυτό που συνέβη ήταν η τελική, πριν την κατοχύρωση στη Βουλή της συμφωνίας των Πρεσπών, καταμέτρηση των δυνάμεων γύρω από την κυβέρνηση και όσων βουλευτών ήταν στην αντίπερα όχθη. Αποδείχθηκε λοιπόν η δυνατότητα να συνεχίσει το έργο της η τρέχουσα κυβερνητική πλειοψηφία. Δεν αποκαλύφθηκε, κατά την εκτίμησή μας, το ενδεχόμενο βιαστικών εθνικών εκλογών.
Τότε, εμφανίστηκαν παράλληλα οι προτάσεις για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις οποίες οι αγοραίοι θεώρησαν ικανοποιητική βάση για την κατάστρωση ενός αποτελεσματικού σχεδίου ελάφρυνσης των τραπεζικών ισολογισμών. Τα τύμπανα της απόσυρσης της εμπιστοσύνης στο μέλλον των τραπεζικών blue chip ήχησαν από τις 14 και 15 Μαρτίου. Ήτοι από την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της αφομοίωσης της αναβολής για το Eurogroup του Απριλίου της έγκρισης των μέτρων που θα ορίζονται από τον αντικαταστάτη του νόμου Κατσέλη. Πάλι το αίτιο νομίζουμε πως είχε να κάνει με τα τραπεζικά προβλήματα και ουχί με τις πιθανότητες που δίνουν οι θεσμικοί στο ενδεχόμενο εθνικών εκλογών.
Είναι βέβαιο ότι μέρος της ανόδου από τις 18 Γενάρη ως τις 15 Μάρτη, οφείλεται σε κινήσεις που δεν έχουν βραχυπρόθεσμους επενδυτικούς ορίζοντες. Αλλά επίσης βέβαιο είναι, πως ικανό ποσοστό από τους συναλλασσόμενους κυνηγούν κέρδη από βραχυπρόθεσμες κινήσεις. Δεν θεωρούμε ωστόσο πιθανό οι επαγγελματίες αυτής της κατηγορίας να έχουν διακρατήσει τις μετοχές που αγόρασαν το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου ως τον Μάρτιο. Αυτοί νομίζουμε ότι, στην εξέλιξη του ανοδικού διαστήματος έχουν πραγματοποιήσει πάνω από δέκα εισόδους και εξόδους από τα μετοχολόγια των τραπεζικών blue chip. Αν είναι έτσι τα πράγματα, τότε σήμερα ο τραπεζικός δείκτης θα κλείσει ανοδικά. Γιατί μάλλον εκτονώθηκε η πίεση από τους παίκτες των γρήγορων μπες βγες. Αλλά δεν είναι σίγουρο πως καθησυχάστηκαν οι επιφυλάξεις των θεσμικών που συμμετέχουν μέσω μακροπρόθεσμων τοποθετήσεων.
Την Τετάρτη 27/3 ο ΟΠΑΠ ανακοινώνει αποτελέσματα και μέρισμα μετά το τέλος της συνεδρίασης. Το πρωί της Πέμπτης 28 Μαρτίου η Μυτιληναίος μαζί με την Frigoglass ανακοινώνουν μεγέθη για την χρήση του 2018 ενώ το απόγευμα ακολουθούν Alpha Βank, Εθνική Τράπεζα, Lamda Development και Αεροπορία Αιγαίου.
Την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς κλείνει την αυλαία των αποτελεσμάτων, ενώ το πρωί της ίδιας ημέρας η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοινώνει τις λιανικές πωλήσεις για τον Ιανουάριο του 2019.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μικτά πρόσημα και πολύ μικρές μεταβολές σφράγισαν το κλείσιμο της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας στη Wall Street.
Ο δείκτης Dow Jones με κέρδη μόλις +0,06% έκλεισε στις 25.516,83 μονάδες, ενώ αντίθετα πτωτικά ο S&P 500 -0,08% καταλήγοντας στις 2.798,36 μονάδες και ο Nasdaq έχασε –0,07% φθάνοντας στις 7.637,54 μονάδες. Οι επενδυτές από τον φόβο για πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων οδηγώντας την απόδοση του αμερικανικού 10ετους κάτω από το 2,4% για πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2017.
Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την εκτίμηση κάποιων αναλυτών ότι η FED, εν τέλει, θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια. Το δολάριο υποχώρησε, αλλά το ίδιο ίσχυσε και για τη στερλίνα μετά την δήλωση της Τερέζα Μέι ότι δεν έχει την πλειοψηφία που χρειάζεται για να περάσει τη συμφωνία της από τη Βουλή.
ΕΥΡΩΠΗ
Η καθοδική δυναμική από την Παρασκευή συνεχίστηκε χθες στις ευρωπαϊκές μετοχές, αν και τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στη Γερμανία έδειξαν ότι η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει βελτιωθεί. Οι επενδυτές ανησυχούν από τα σημάδια της επιβράδυνσης στη παγκόσμια οικονομία. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τη βουτιά της Παρασκευής.
Ο FTSE 100 στο Λονδίνο εμφάνισε νέα υποχώρηση φθάνοντας στις 7.177,58 μονάδες ή -0,42% χαμηλότερα, ενώ ο DAX στη Γερμανία έκλεισε στις 11.346,65 μονάδες με πτώση -0,15%. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κατέγραψε απώλειες -0,45%, στις 374,33 μονάδες.
Η στροφή του επενδυτικού ενδιαφέροντος από τις μετοχές προς τα ομόλογα συνεχίστηκε και χθες με τις αποδόσεις στα γερμανικά 10ετη να υποχωρούν κατά μια μονάδα βάσης. Η απόδοση, που για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2016 έγινε αρνητική την περασμένη εβδομάδα, είναι -0,02%.
ΧΑ
Εβδομάδα πτώσης δεικτών και τζίρου
Μια εβδομάδα με τρεις ανοδικές και δυο καθοδικές συνεδρίες, με άφιξη των βασικών δεικτών στα υψηλότερα σκαλοπάτια για το 2019, ήταν η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου. Εξελίχθηκε χωρίς την ανάγκη εξυπηρέτησης συμφερόντων στα παράγωγα. Τα βασικά της χαρακτηριστικά ήταν η επιστροφή στις συνήθειες της εγχώριας αγοράς, με υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου, αλλά παράλληλα σημειώθηκε αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Είναι επίσης περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων και η σημασία τους αφορά στη διαμόρφωση κλίματος για τις συναλλαγές ανά μετοχή.
Η εμφάνιση των καθοδικών συνεδριάσεων την Τρίτη και την Παρασκευή, είχε ως κοινά χαρακτηριστικά την εγγραφή ελάχιστου στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος και μάλιστα πριν τις 12:00, ενώ το μέγιστο και στις δυο πρώτες ήρθε στο πρώτο μέρος στην πρώτη ώρα. Ήταν συνεπώς σαφώς πτωτικές και ο πυθμένας ανά συνεδρία αναζητιόταν διαρκώς στην εξέλιξη των συναλλαγών, που έφεραν τζίρο από 42 ως 47 εκατ. ευρώ. Η προτελευταία είχε τον μεγαλύτερο τζίρο και τη μικρότερη διακύμανση, αφού ξεπεράστηκαν τα 61,5 εκατ. ευρώ για άνοδο του μέσου όρου κατά +0,34%. Το επίσης άξιο αναφοράς χαρακτηριστικό στις δυο τελευταίες συνεδρίες ήταν ο τζίρος των πακέτων, αφού κατά μέσο όρο η αξία των πακέτων ήταν 9,65 εκατ. ευρώ. Ενώ την Πέμπτη η αξία τους πέρασε τα 26,8 εκατ. και την Παρασκευή τα 10,27 εκατ. ευρώ.
Έτσι για μέσο τζίρο εβδομάδας στα 45,93 από 66,88 εκατ. ευρώ την τρίτη και ανοδική (+3,67%) βδομάδα του Μαρτίου και πακέτων 9,65 εκατ. από 3,5, ο ΓΔ έχασε -1,92% κερδίζοντας στον Μάρτιο μόνο +0,10% και στο έτος +15,48%. Ο 25άρης υποχώρησε κατά -1,58% με μηνιαία κέρδη +0,74% και ετήσια +14,98%, ενώ ο FTSEM έπεσε -0,98% με μηνιαία άνοδο +0,64% και απόδοση στο 2019 +15,80%. Μετά την σύνοδο της Δευτέρας, όπου ορισμένες μετοχές και οι δείκτες εμφάνισαν το μέγιστο για το τρέχον έτος, η συνεδρίασης της Παρασκευής θεωρούμε ότι ήταν η σημαντικότερη.
Στην πρώτη σύνοδο ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,20% (όταν έφθασε στις 730,81 μονάδες) αλλά έκλεισε στις 725,41 με κέρδη +0,46% και ο 25άρης αφού πέρασε πάνω από τις 1901 μονάδες έκλεισε στις 1888,70 με μεταβολή +0,51%. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι ήταν επίπεδα τιμών που αποτελούσαν σκληρή οροφή και η αδυναμία υπέρβασής τους ψαλίδιζε μέρα με τη μέρα τη διάθεση για ρίσκο.
Η τελευταία σύνοδος ξεχώρισε από τις υπόλοιπες, καθώς το ελάχιστο μέρας σημειώθηκε στο τέλος της διαπραγμάτευσης. Με αποτέλεσμα αρνητικό πρόσημο στο κλείσιμο, και σχεδόν πάνω στο κατώτερο μέρας. Ο δείκτης των Τραπεζών βασικός πυλώνας της πρόσφατης ανόδου της αγοράς, μαζί με τις ΓΡΙΒ, ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΣΑΡ, είχε αρνητική μεταβολή, τη μεγαλύτερη στο 2019 χάνοντας -6,22%. Όταν την Τρίτη και την Τετάρτη έχασε αντίστοιχα -4,33% και -0,14%. Αθροιστικά σε πέντε συνεδριάσεις υποχώρησε -8,36% με τέσσερις πτωτικές εβδομάδες στις έντεκα φέτος. Την πρώτη (Ιανουάριος) ωστόσο, έχασε -15,41%, τη δεύτερη -0,71% (Ιανουάριος) και την τρίτη το Μάρτιο -3,37%.
Στη βδομάδα η εικόνα των blue chip περιλάμβανε οκτώ μόνο ανοδικά, εκ των οποίων τα τέσσερα εμφάνισαν μεταβολή πάνω από +1,5%. Ήταν τα ΒΙΟ +3,96%, ΟΤΕ +2,72, ΟΠΑΠ +2,27% και ΓΕΚΤΕΡΝΑ +1,61%, ενώ τέσσερα είχαν μικρότερα κέρδη ΦΡΛΚ +0,99%, ΕΥΔΑΠ +0,92%, ΜΠΕΛΑ +0,14% και ΟΛΠ 0,00%. Μεταβολή όσο των βασικών δεικτών, εμφάνισε η ΤΙΤΚ -1,62%. Ενώ επτά blue chip έχασαν έως -1,35% και ήταν ΑΔΜΗΕ -1,34%, ΑΡΑΙΓ -1,01%, ΛΑΜΔΑ -0,92%, ΜΥΤΙΛ -0,79%, ΜΟΗ -0,70%, ΕΕΕ -0,46%, ΤΕΝΕΡΓ -0,31%. Από τα εννέα blue chip που ήταν «πρωταθλητές» της εβδομάδας στις απώλειες, τα πέντε ανήκουν στην ομάδα των εταιριών χρηματοοικονομικού τομέα με την ευρεία έννοια, δηλαδή οι ΠΕΙΡ -14,29%, ΑΛΦΑ -10,37%, ΕΤΕ -9,71%, ΕΥΡΩΒ -2,14% και ΕΧΑΕ -2,53%. Οι υπόλοιπες μετοχές είναι ΔΕΗ -5,41%, ΕΛΠΕ -3,98%, ΓΡΙΒ -3,82% και ΣΑΡ -2,48%.
Τεχνική ανάλυση – παράγωγα
Τα αισιόδοξα στοιχήματα και το «κενό» της αργίας, φέρνουν αύξηση όγκων
Στην τελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον δείκτη των παραγώγων μεικτή δυναμική, με πορεία πάνω από το κλείσιμο της προηγούμενης ως τις 14:02. Με τιμή ανοίγματος στις 1873,33 το μέγιστο στις 1882,28 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:05. Το ελάχιστο μέρας στις 1845,57 μονάδες ήρθε στις 17:00. Το κλείσιμο στις 1849,40 από αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,92%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε στα 10,900 εκατ. ευρώ. Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 880 ΣΜΕ με ανώτερο μέρας τις 1885,00 μονάδες και κατώτερο τις 1846,00, με τελευταίες πράξεις στις 1855,00 μονάδες. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 23 συμβολαίων με ανώτερο τις 1877,25, κατώτερο τις 1850,00 με τελευταίες πράξεις στις 1850,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 5533 από 5856 ΣΜΕ και 339 από 343 για τη σειρά Μαΐου.
Στην πρώτη εβδομάδα της κυριαρχίας των σειρών Απριλίου, σημειώθηκε υποχώρηση του δείκτη των παραγώγων, με βήμα -1,58%. Είχαμε παράλληλα, λόγω εγκατάστασης νέας σειράς, πτώση -73% των όγκων στα ΣΜΕ του. Η οριακή μεταβολή -0,58%, των ανοικτών θέσεων, σχετίζεται με την ασάφεια της τάσης, και την πτώση του τζίρου στην υποκείμενη αγορά. Ο 25άρης κατέληξε στις 1849,40 μονάδες.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη, ανήλθαν σε 4278 συμβόλαια, καταλήγοντας με 5.872 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Απριλίου ανήλθε στα 812 συμβόλαια την ημέρα από 1970 την τρίτη εβδομάδα του μήνα. Ενώ της σειράς Μαΐου διαμορφώθηκε στα 43 ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις της νέας κυρίαρχης σειράς κατέληξαν σε 5533 από 5595 και της επόμενης ανήλθαν σε 339 από 311 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ της σειράς Απριλίου έγιναν στις 1855,00 με προήγηση του ΣΜΕ 5,50 μονάδες, έναντι του 25άρη.
Μια εβδομάδα με τρεις ανοδικές και δυο καθοδικές συνεδρίες, με άφιξη των βασικών δεικτών στα υψηλότερα σκαλοπάτια για το 2019, ήταν η τέταρτη εβδομάδα του Μαρτίου. Εξελίχθηκε χωρίς την ανάγκη εξυπηρέτησης συμφερόντων στα παράγωγα. Τα βασικά της χαρακτηριστικά ήταν η επιστροφή στις συνήθειες της εγχώριας αγοράς, με υποχώρηση του μέσου ημερήσιου τζίρου, αλλά παράλληλα σημειώθηκε αύξηση των προσυμφωνημένων συναλλαγών σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Έτσι για μέσο τζίρο εβδομάδας στα 45,93 από 66,88 εκατ. ευρώ την τρίτη και ανοδική (+3,67%) βδομάδα του Μαρτίου και πακέτων 9,65 εκατ. από 3,5, ο ΓΔ έχασε -1,92% κερδίζοντας στον Μάρτιο μόνο +0,10% και στο έτος +15,48%. Ο 25άρης υποχώρησε κατά -1,58% με μηνιαία κέρδη +0,74% και ετήσια +14,98%, ενώ ο FTSEM έπεσε -0,98% με μηνιαία άνοδο +0,64% και απόδοση στο 2019 +15,80%. Μετά την σύνοδο της Δευτέρας, όπου ορισμένες μετοχές και οι δείκτες εμφάνισαν το μέγιστο για το τρέχον έτος, η συνεδρίασης της Παρασκευής θεωρούμε ότι ήταν η σημαντικότερη.
Ο Απόστολος Μάνθος της AENAON MARKETS μετά το πέρας της συνόδου την Παρασκευή σημείωσε: «Ο Γενικός Δείκτης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου δείχνει να ταλανίζεται πλησίον της ζώνης στήριξης των 715 με 700 μονάδων, δίχως μέχρι τώρα να έχει αποδείξει ότι διαθέτει τις κατάλληλες δυνάμεις για να διέλθει πάνω από τις 742 και κυρίως πάνω από τις 750 μονάδες. Έτσι, μέχρι να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί η εν λόγω ανοδική κίνηση, ο Δείκτης θα λαμβάνει τιμές μέσα στο αποτυπωμένο βραχυχρόνιο κανάλι, όπου έχει ως άνω πλευρά τις 735 μονάδες και ως κάτω τις 697 μονάδες. Ανοδική, ή καθοδική λύση του εν λόγω σχηματισμού, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των ενεργών Επενδυτών, βάζοντας ως αρχικό στόχο κίνησης, για το μεν πρώτο σενάριο τις 750 μονάδες και για το δε δεύτερο τις 683 με 678 μονάδες.
Βραχυχρόνια κόπωση και ανοδικό δισταγμό έφερε η επαφή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης με το όριο των 1900 μονάδων, δημιουργώντας συνθήκες καθοδικής υποχώρησης προς τη στήριξη των 1855 μονάδων. Όσο ο δείκτης τώρα κρατάει τις 1855 - 1845 μονάδες, θα επιχειρήσει άλλη μια προσπάθεια ανοδικής διευθέτησης της περιοχής αντίστασης, που εκτείνεται μεταξύ των 1900 μονάδων και του σημείου από όπου διέρχεται η άνω πλευρά του μεσοπρόθεσμου καναλιού στις 1922 μονάδες περίπου. Όμως μια καθοδική διάτρηση των 1845 μονάδων, θα προκαλέσει βίαιη καθοδική κίνηση προς τις 1810 με 1800 μονάδες.
Η διαγραμματικά στρυφνή αντίσταση των 604 μονάδων για τον Τραπεζικό δείκτη, ενεργοποίησε γρήγορη καθοδική κίνηση αποφυγής προς τη σημαντική στήριξη των 550 μονάδων, καταστρατηγώντας όμως στη πορεία τον μέχρι πρότινος ισχυρό δίαυλο επικοινωνίας και βραχυχρόνιας κίνησης των “Bulls”. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια, καθώς σε περίπτωση επιβεβαιωμένης αδυναμίας διακράτησης των 550 μονάδων, τότε το “στρατόπεδο των Bears” θα πάρει το πάνω χέρι, σπρώχνοντας τον Τραπεζικό δείκτη προς το 500ρικο. Εάν ο εν λόγω δείκτης πατήσει ανέλπιστα με δύναμη πέριξ των 550 - 530 μονάδων και τιναχτεί άνω των 604 μονάδων, τότε ‘τα αίματα στο ταμπλώ του Ελληνικού Χρηματιστηρίου θα ανάψουν για τα καλά’ καβαλώντας πλέον το ‘καλάμι’ για τις 670 μονάδες».
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ
Η περασμένη βδομάδα ήταν σταθεροποιητική - διολισθητική για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Όσο δεν βγαίνουν επιθετικοί πωλητές σε επίπεδα που διατηρούνται πάνω από τις 700 μονάδες, τα πράγματα εξελίσσονται θετικά για τους ‘long’, δηλαδή αυτούς που ποντάρουν σε συνέχιση της ανόδου.
Στην Ελλάδα, όπως αναμενόταν το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στις εκλογές και έχει αυξηθεί η ένταση της αντιπαράθεσης. Σε ότι αφορά τα οικονομικά, δεν εκπλήσσει κανέναν το γεγονός ότι το βασικό θέμα παραμένει ο Νόμος που θα διαδεχτεί τον Νόμο Κατσέλη και η επίλυση των “κόκκινων” δανείων. Ένα θέμα που θα έπρεπε να έχει δρομολογηθεί εδώ και χρόνια, αποτελεί ακόμα “καυτή πατάτα” για την Κυβέρνηση και οι συνεχείς εξαγγελίες και υπαναχωρήσεις, δημιουργούν ανησυχία στους πιθανούς Επενδυτές.
Πάλι συζητάμε για κρίσιμο Eurogroup, πάλι συζητάμε για μη εκταμίευση της δόσης και άλλα θέματα που αρχίζουν να γίνονται γραφικά. Οι εξελίξεις είναι λίγο - πολύ δρομολογημένες. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι, ότι οι Δανειστές θα είναι πιο χαλαροί μέχρι τις Ευρωεκλογές, αλλά δεν θα βάλουν “νερό στο κρασί τους” για θέματα όπως τα “κόκκινα” δάνεια και οι Αποκρατικοποιήσεις, που θεωρούνται κεφαλαιώδους σημασίας για να μη ζητήσει ξανά λεφτά η Ελλάδα.
Οι αξιολογήσεις των Ξένων Οίκων είναι πλέον το ισχυρό χαρτί των Δανειστών, αλλά και οι “αυστηρές προειδοποιήσεις” ειδικά από το ΔΝΤ. Οι εκταμιεύσεις χρημάτων αφορούν μικρά ποσά, αλλά η Ελλάδα πλέον εξαρτάται από τις Αγορές.
Παρόλα αυτά, επειδή η σημερινή Κυβέρνηση έχει δείξει τι είναι, επειδή όλη η Ευρώπη είναι σε προεκλογική περίοδο και επειδή η επόμενη Κυβέρνηση θα είναι το ίδιο, ή περισσότερο φιλική στις επενδύσεις, οι Επενδυτές φαίνονται λίγο πιο χαλαροί. Μετά τις Ευρωεκλογές τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν και αυτό προβληματίζει τους πάντες.
Την επόμενη βδομάδα τελειώνουν τα περιθώρια (για πολλοστή φορά) για το διάδοχο του Νόμου Κατσέλη και θα έχουμε (ελπίζουμε) πιο χειροπιαστά στοιχεία να αναλύσουμε. Παρά την πτώση της Παρασκευής που μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι το Χρηματιστήριο είναι κλειστό τη Δευτέρα, τη στιγμή που τα Ξένα διορθώνουν και αναμένονται σημαντικές αποφάσεις και νέα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, τεχνικά όσο κρατιόμαστε πάνω από τις 700 μονάδες του Δείκτη, μπορούμε να λέμε ότι το κλίμα είναι θετικό.
Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec
Η νέα καθυστέρηση στο κλείσιμο των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση των κερδών των Κεντρικών Τραπεζών στο Eurogroup της 5ης Απριλίου, επανάφερε τον σκεπτικισμό στην Αγορά, βάζοντας στο επίκεντρο των πωλήσεων τον Τραπεζικό κλάδο.
Η απόκλιση μεταξύ Κυβέρνησης και Θεσμών ως προς τους όρους ένταξης των “κόκκινων” δανείων, βάζει σε αμφισβήτηση το ορόσημο του Euroworking Group της 25ης Μαρτίου, ανεβάζοντας τις πιθανότητες για μετάθεση της εγκριτικής διαδικασίας στο Eurogroup της 16ης Μαΐου.
Αντίστοιχα στις Αποκρατικοποιήσεις παρατηρούνται νέες καθυστερήσεις, ολιγοήμερες μεν, αλλά με αποτέλεσμα να χάνεται η δυναμική της είδησης και οι Επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής.
Σε μια Αγορά που τα κέρδη από την αρχή του έτους προσέγγισαν το 20%, σε επίπεδο Δείκτη, η αναμονή αυτή εκφράστηκε και με κατοχύρωση κερδών, όχι άδικα αφού σε πολλές περιπτώσεις οι βραχυπρόθεσμες αποδόσεις ήταν άκρως δελεαστικές για το χρόνο στον οποίο επιτεύχθηκαν. Πέρα από τις καθυστερήσεις που είναι πια μέρος του προγράμματος, η εβδομάδα παρουσίασε αξιόλογη κινητικότητα καθώς εντείνονται οι ρυθμοί των ανακοινώσεων των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Η εικόνα είναι σε γενικές γραμμές υποστηρικτική για τις αποτιμήσεις, συνοδεύεται από ικανοποιητικά μερίσματα και η επίπτωση των αλλαγών, λόγω της εφαρμογής του ΔΠΧΠ, θετική ως προς την βελτίωση των μελλοντικών λειτουργικών επιδόσεων, όσων εταιρειών έχουν συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης.
Η ένταση των ανακοινώσεων υποστηρίζει το επιλεκτικό ενδιαφέρον, το οποίο κινείται και από την προσδοκία εξαγορών και συγχωνεύσεων σε κλάδους αιχμής, όπως οι Κατασκευές, η Ενέργεια, η εκμετάλλευση Ακινήτων, τα Νοσοκομεία και οι Μεταφορές. Η διάχυση του ενδιαφέροντος φαίνεται να έχει κλειδώσει εντός Αγοράς τα κέρδη από τις πρόσφατες ρευστοποιήσεις, διατηρώντας την συναλλακτική δραστηριότητα σε επίπεδα άνω των 40 εκατ. ευρώ ημερησίως.
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης έχασε σε δυναμική όταν προσέγγισε τις 730 μονάδες και έκτοτε κινείται διορθωτικά με αποκορύφωμα την πίεση στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας. Η τάση ωστόσο δεν έχει αλλάξει, καθώς το υποστηρικτικό ανοδικό κανάλι βρίσκεται κοντά στις 695 μονάδες. Η άμεση προσέγγιση της περιοχής αυτής, θα ενεργοποιήσει, σε πρώτη φάση, ανοδική αντίδραση, από την ένταση της οποίας θα κριθεί αν ολοκληρώθηκε η πρόσφατη διορθωτική κίνηση.
Ο MACD μετά από αρκετή κόπωση σε υπερτιμημένες ζώνες, έδωσε σήμα πώλησης στην συνεδρίαση της Τετάρτης, προϊδεάζοντας για την επερχόμενη διόρθωση, ενώ και οι ταλαντωτές έχουν πλέον αποφορτιστεί από τις ζώνες υπερβολής.
Η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά, επηρεασμένη και από τις διορθωτικές κινήσεις που παρατηρούνται στο τέλος κάθε τριμήνου.
Η κατά μία ημέρα μικρότερη εβδομάδα, λόγω της αργίας της 25ης Μαρτίου, κάθε άλλο παρά αδιάφορη φαίνεται, καθώς σημαντικό πλήθος εταιρειών συνωστίζεται στην δημοσίευση των ετήσιων αποτελεσμάτων.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κόντρα στην τάση που επί δύο συνόδους τους έφεραν απώλειες σήμερα Τρίτη 26/3, καθώς οι αποδόσεις των αμερικανικών 10ετών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν υψηλότερα, αλλά οι προοπτικές παρέμειναν ασαφείς, καθώς οι επενδυτές είδαν να αυξάνονται οι πιθανότητες η οικονομία των ΗΠΑ να κινδυνεύει να περάσει σε ύφεση.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της MSCI Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας ανέκαμψε κατά +0,3%, αφού έχασε -1,4% την προηγούμενη συνεδρίαση στις 8:20 δική μας ώρα είχε οριακή μεταβολή +0,04%.
Οι μετοχές της Αυστραλίας ήταν πρακτικά αμετάβλητες, αφού στις 8:20 δική μας ώρα είχε οριακή μεταβολή +0,07%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 1,8%, αφού στη συνεδρίαση της Δευτέρας σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τα τέλη Δεκεμβρίου. Στις 8:20 δική μας ώρα είχε μεταβολή +2,15%.
Ο δείκτης στη Σαγκάη με μετοχές της Κίνας και ο Hang Seng του Χονγκ Κονγκ αυξήθηκαν επίσης κατά 0,3% και 0,5% αντίστοιχα. Αλλά στις 8:20 δική μας ώρα έχαναν -1,23% και -0,12% αντίστοιχα.
Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ αυξήθηκαν, με τα E-Minis για τον S & P 500 στο +0,3%.
Οι επενδυτές έχουν τρομοκρατηθεί από την απότομη πτώση των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ και από την αναστροφή της καμπύλης αποδόσεων, η οποία θεωρείται ευρέως ως ένδειξη οικονομικής ύφεσης. Η απόδοση των 10 ετών ομολόγων μειώθηκε την Παρασκευή κάτω από την απόδοση των τριμηνιαίων γραμματίων για πρώτη φορά από το 2007, αντιστρέφοντας την καμπύλη αποδόσεων.
Οι ερευνητές της Fed του Σαν Φρανσίσκο δήλωσαν ότι η διαφορά στις δύο αυτές διάρκειες ήταν η πιο χρήσιμη για την πρόβλεψη μιας ύφεσης. Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ θα εκδώσει αυτή την εβδομάδα ομόλογα ύψους 113 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων τριμηνιαίων χρεογράφων ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων την Τρίτη, 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων πενταετών ομολόγων την Τετάρτη και 32 εκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα με ωρίμανση επτά ετών την Πέμπτη.
Οι επενδυτές θα παρακολουθήσουν επίσης την πολιτική της Fed που έχει προγραμματιστεί να μιλήσει την Τρίτη.