Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 22 Μαρτίου 2006 14:27

ΥΠΑΝ: Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του δημόσιου λιγνιτωρυχείου Βεύης

Σε δημόσια διαβούλευση, έως την Παρασκευή 7 Απριλίου 2006, τέθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης το προσχέδιο διακήρυξης και σχέδιο σύμβασης για την Εκμίσθωση του Δικαιώματος Έρευνας και Εκμετάλλευσης Δημόσιου Μεταλλευτικού χώρου στην περιοχή Βεύης του Ν. Φλώρινας, για διάστημα έως 50 χρόνια. Με τη λήξη της διαβούλευσης, θα προκηρυχθεί πλειοδοτικός διαγωνισμός.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με την προκήρυξη αυτή στοχεύουμε σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή γι’ αυτό άλλωστε τα κριτήρια βαθμολόγησης εστιάζονται στον αριθμό θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν, στο ύψος των επενδύσεων που θα γίνουν και στο ύψος της παραγωγής που θα γίνεται ετησίως. Στηρίζουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και μαζί της την περιφερειακή ανάπτυξη με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας ιδιαίτερα σε περιοχές όπως ο Ν. Φλώρινας».

Το Ελληνικό Δημόσιο είχε εκμισθώσει το δημόσιο λιγνιτωρυχείο Βεύης του Ν. Φλωρίνης στην εταιρεία «Βιολιγνίτ ΑΜΕΤΒΕ». Με απόφαση του τότε υπουργού Ανάπτυξης, η εν λόγω εταιρεία κηρύχθηκε έκπτωτη από τα μισθωτικά της δικαιώματα λόγω παραβίασης των συμβατικών της υποχρεώσεων (ανεξόφλητες οφειλές από βεβαιωμένα μισθώματα και αδικαιολόγητη αργία). Η εταιρεία προσέφυγε ενώπιον του αρμόδιου δικαστηρίου για την αναστολή εκτελέσεως και την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Το αίτημα περί αναστολής απορρίφθηκε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης απηύθυνε ερώτημα προς την ολομέλεια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, το οποίο με γνωμοδότηση, η οποία έγινε αποδεκτή από τον υπουργό, αποφαίνεται ομοφώνως για τη νομική δυνατότητα του Ελληνικού Δημοσίου να προβεί στην προκήρυξη δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του δημοσίου λιγνιτωρυχείου της Βεύης.

Οι παρατηρήσεις των ενδιαφερομένων επί του προσχεδίου διακήρυξης πλειοδοτικού διαγωνισμού θα αποστέλλονται στο γραφείο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Ν. Στεφάνου (σε έντυπη μορφή ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση : [email protected] .