Την ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να θωρακίσει την άμυνά της απέναντι στον κινεζικό επεκτατισμό, η Ιταλία ανοίγει τις «αγκάλες» της, υποδεχόμενη τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ, στη Ρώμη. Ο Κινέζος πρόεδρος έφθασε στην ιταλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, στη διάρκεια της οποίας θα υπογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή της Ιταλίας στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».
Την ώρα που η Ευρώπη σκέφτεται να θωρακίσει την άμυνά της απέναντι στις κινεζικό επεκτατισμό, η Ιταλία ανοίγει τις «αγκάλες» της, υποδεχόμενη τον Κινέζο πρόεδρο, Σι Τζινπίγκ στη Ρώμη. Ο Κινέζος πρόεδρος έφθασε στην ιταλική πρωτεύουσα στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης, στη διάρκεια της οποίας θα υπογράψει συμφωνία για τη συμμετοχή της Ιταλίας στο φιλόδοξο πρόγραμμα «Μία Ζώνη ένας Δρόμος».
Η Ιταλία, που βρίσκεται σε αναζήτηση νέων ευκαιριών για την αύξηση των εξαγωγών, ώστε να δώσει ώθηση στην ιταλική οικονομία, θα καταστεί η πρώτη οικονομία μεταξύ του Ομίλου των Επτά περισσότερο ανεπτυγμένων χωρών(G7) που θα συμμετάσχει στο νέο Δρόμο του Μεταξιού, έναν δρόμο που για πολλούς είναι στρωμμένος με κινεζικές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Ο πρόεδρος Σι θα συναντηθεί αύριο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Σέρτζιο Ματαρέλα, ενώ το Σάββατο αναμένεται να υπογράψει μνημόνιο κατανόησης με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζιουζέπε Κόντε, προτού ταξιδέψει στο Παλέρμο της Σικελίας.
Στη διάρκεια του ταξιδιού, αναμένεται να υπογραφούν μεταξύ Ρώμης και Πεκίνου περισσότερες από τριάντα συμφωνίες, αξίας άνω των επτά δισ. ευρώ σε διαφόρους οικονομικούς τομείς.
«Βρισκόμαστε στην καρδιά της Μεσογείου και οι Κινέζοι είναι σχεδόν παντού στην περιοχή εκτός από την Ιταλία», δήλωσε ο Ιταλός υφυπουργός Εξωτερικών, Μικέλε Γκεράτσι, ο οποίος είχε ζήσει στην Κίνα επί μία δεκαετία προτού αναλάβει καθήκοντα στην ιταλική κυβέρνηση.
Ο κ. Γκεράτσι, αναφερόμενος στο μέλλον του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο διάσωσης της Alitalia από κινεζική εταιρεία.