Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 07:12

Kookmin: 7,2 δισ. δολ. για μερίδιο στην Korea Exchange

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, να καταβάλει 7 τρισ. ουόν (7,2 δισ. δολ.) για μερίδιο ελέγχου στην Korea Exchange Bank, με στόχο την εξασφάλιση της κυριαρχίας της στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, έκλεισε η μεγαλύτερη τράπεζα της Ν. Κορέας, Kookmin Bank.

Η Kookmin θα καταβάλει 15.400 ουόν για κάθε μία μετοχή και για το 70,9% της Korea Exchange που ανήκει στην Lone Star Funds και σε δύο άλλους μετόχους, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News. Η τιμή, είναι 20% υψηλότερη της τιμής αγοράς, πριν κάνει η Kookmin την προσφορά της και δίνει στην Lone Star, περισσότερα από 3 δισ. δολ. για μια επένδυση διάρκειας 2,5 ετών, επίπεδα ρεκόρ για κεφάλαιο επενδύσεων στη Ν. Κορέα.

Η μεγαλύτερη εξαγορά της χώρας, αυξάνει τα περιουσιακά στοιχεία της Kookmin στα 280 δισ. ρίνγκιτ, κατατάσσοντας την τράπεζα μεταξύ των 10 μεγαλυτέρων τραπεζών της Ασίας, καθώς ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Kang Chung Won, επεκτείνεται, προκειμένου να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο ανταγωνισμό.

Οι μετοχές της Kookmin διαπραγματεύθηκαν 4,9% υψηλότερα, στα 79.700 ουόν η μία στη 1:01 μ.μ. στη Σεούλ. Οι μετοχές της Korea Exchange, άλλαξαν χέρια 1,6% υψηλότερα, στα 13.000 ουόν η μία.