Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2006 09:48

Legrand: 1 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή

ΠΟΣΟΝ ύψους 1 δισ. ευρώ (1,2 δισ. δολ.) σκοπεύει να αντλήσει η Legrand SA, η μεγαλύτερη εταιρεία που κατασκευάζει πρίζες και διακόπτες στον κόσμο, κατά την πώληση μετοχών της τον επόμενο μήνα, με στόχο τη μείωση του χρέους της.

Η γαλλική εταιρεία και οι επενδυτές της, θα πουλήσουν 57,78 εκτα. μετοχές, από 17 ευρώ έως 19,75 ευρώ η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Περίπου το 20% της Legrand που εδρεύει στη Limoges, θα διαπραγματευθούν μετά την προσφορά, η οποία ενδέχεται να την αξιολογήσει στα 5,4 δισ. ευρώ.

Η Legrand επιστρέφει στο Χρηματιστήριο των Παρισίων, μετά από τρία χρόνια απουσίας, κάνοντας τη μεγαλύτερη δημόσια εγγραφή μέσα στο έτος. Τα κεφάλαια που θα αντλήσει θα την βοηθήσουν να μειώσει το χρέος της και να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της, καθώς επίσης και να πληρώσει του μετόχους της, με κύριους την Kohlberg Kravis Roberts & Co. και την Wendel Investissement SA.

Τα κέρδη της Legrand σημείωσαν πέρυσι υπερτριπλάσια άνοδο, φθάνοντας στα 101,4 εκατ. ευρώ, καθώς οι πωλήσεις της αυξήθηκαν 11%, στα 3,2 δισ. ευρώ. Η εταιρεία, ανταγωνίζεται την Schneider Electric SA, την ABB Ltd., την Siemens AG και την General Electric Co.

Η Legrand επιθυμεί να αντλήσει περίπου 300 εκατ. ευρώ, από την πώληση νέων μετοχών, είχε ανακοινώσει στις 22 Φεβρουαρίου.

Είναι ηγέτιδα της αγοράς στην Γαλλία με το ίδιο όνομα και στην Ιταλία, ως Bticino. Τα σκέλη της στις ΗΠΑ περιλαμβάνουν την Wiremold, που κατασκευάζει κανάλια καλωδίων και την Watt Stopper, που κατασκευάζει συστήματα ελέγχου φωτισμού.

Η Legrand ιδρύθηκε το 1926 και έκανε την πρώτη της δημόσια εγγραφή στο Χρηματιστήριο των Παρισίων το 1970.

Στους μετόχους της, περιλαμβάνεται η γερμανική τράπεζα WestLB AG με 11% η ΜΡΕ με 6,5% η Goldman Sachs Capital Partners με 5,7% και οι οικογένειες Legrand Decoster και Verspieren με μερίδιο 1,7%.

Η BNP Paribas SA, η JPMorgan Chase & Co., η Lehman Brothers Holdings Inc. και η Morgan Stanley είναι οι σύμβουλοι της Legrand για τη δημόσια εγγραφή.