Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019 10:49

Market Beat: Αναζητά κατεύθυνση η αγορά με το κλίμα διεθνώς μεικτό

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επιλέγουν να χρησιμοποιούν επενδυτικά κίνητρα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, παρά από τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς. Ωστόσο θα δικαιωθούν μόνο αν, οι ρευστοποιήσεις εκτονωθούν σύντομα. Αν η ανησυχία αυξηθεί, τα επενδυτικά τους κριτήρια εύκολα αλλάζουν.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Οι θεσμικοί στο ΧΑ επιλέγουν να χρησιμοποιούν επενδυτικά κίνητρα που σχετίζονται με την ελληνική οικονομική πραγματικότητα, παρά από τη διάθεση για ρίσκο διεθνώς. Ωστόσο θα δικαιωθούν μόνο αν, οι ρευστοποιήσεις εκτονωθούν σύντομα. Αν η ανησυχία αυξηθεί, τα επενδυτικά τους κριτήρια εύκολα αλλάζουν.

Η δε ανησυχία, από την πιθανή “μονομερή” ενέργεια όπως είναι η κατάθεση στη Βουλή του διάδοχου νόμου που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, ήταν ελεγχόμενη αρχικά. Αν και μαθεύτηκε στη διάρκεια των συναλλαγών η πρόθεσή του κυβερνητικού επιτελείου. Η συνέχεια μετά από αυτό, σχετικά με τη θέση των πιστωτών θα φανεί στην αξιολόγηση του εξαμήνου. Ήτοι τον Ιούνιο θα «ξυρίσουν τον γαμπρό» οι πιστωτές και άρα, η άποψη των ξένων για την εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας που θα μετρήσουν οι αγοραίοι, θα είναι η έκθεση της S&P το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου

Η χθεσινή σύνοδος που διεθνώς ήταν αφιερωμένη στην αντίδραση για την απόφαση και τη ρητορική της Fed, μετά την διήμερη σύνοδο της FOMC, έδωσε συσσώρευση τιμών στην αγορά της Αθήνας και σημαντική πτώση στην Ευρώπη. Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 21/3, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έλαβε μια πιο ευνοϊκή στάση στη συνεδρίαση επί της νομισματικής της πολιτικής, αλλά φάνηκε να ανησυχεί για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την επιβράδυνση ευρύτερα στα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σε σχόλια στο τέλος μιας διήμερης συνεδρίασης επί της νομισματικής πολιτικής την Τετάρτη, η Fed εγκατέλειψε τις προβλέψεις για τυχόν αυξήσεις των επιτοκίων φέτος, εν μέσω ενδείξεων μιας οικονομικής επιβράδυνσης και είπε ότι θα σταματήσει τη σταθερή μείωση του ισολογισμού της τον Σεπτέμβριο. Όμως, ενώ οι επενδυτές επευφημούσαν τη νέα προσέγγιση της Fed, οι λόγοι πίσω από αυτήν προκαλούν ανησυχία. Αυτή έφερε μια ταραγμένη συνεδρίαση στη Wall Street, μετά από μια κίνηση προς ανάληψη κινδύνων που προκάλεσε η μετατόπιση της πολιτικής στα επιτόκια της Fed, η οποία ξεθύμανε τελικά από τις ανησυχίες για τους ρυθμούς της παγκόσμιας ανάπτυξης και εμπορίου. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average υποχώρησε -0,55%, ο δείκτης S & P 500 έχασε -0,29% και ο Nasdaq Composite πρόσθεσε λιγότερο από +0,1% στις 7.728,97.

Στην αγορά μας η πτώση της Τρίτης με ανοδικά τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, θεωρήθηκε αρκετή από τους ισχυρούς παράγοντες. Έχουν πιθανά μεγάλο σεβασμό στην στατιστική προϊστορία. Παράλληλα έχουν πολύ πιο καθαρά επενδυτικά κριτήρια, που τελευταία σχετίζονται σε σημαντικό βαθμό με την μελλοντική κερδοφορία. Ενώ επί αρκετά τρίμηνα, η οιαδήποτε άνοδος είχε σχέση μόνο με την ανακούφιση από τις περιπτώσεις που ανάμεσα στα χειρότερα πιθανά σενάρια, η πραγματικότητα δεν επαλήθευε το χειρότερο.

Πρόσφατα, υπήρξαν ενδείξεις για επιστροφή στη χρηματιστηριακή κανονικότητα, Καθώς η άνοδος που ξεκίνησε, προέκυψε από τις προσδοκίες για κέρδη, που θα είναι φυσική συνέπεια της υπάρχουσας έστω και με χαμηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ. Επίσης τα πιθανά σενάρια για τις τράπεζες σταμάτησαν, προσωρινά, να περιλαμβάνουν νέες ΑΜΚ και εκτονώθηκε η διάθεση για ρευστοποίηση θέσεων. Απέμειναν βέβαια στην ομάδα των πωλητών, όσοι στοιχημάτισαν short.

Αυτό που «σκοτείνιασε» το μέλλον, όπως το αντιλαμβάνονται οι ξένοι θεσμικοί, ήταν η υποψία της ύπαρξης πρόθεσης από την ελληνική πλευρά να βαδίσει σε μέτρα και πλαίσια για τα κόκκινα δάνεια, αδιαφορώντας για το αν βρίσκουν σύμφωνους τους πιστωτές. Παρά ταύτα χθες η δυναμική των τιμών του ΓΔ περιλάμβανε την επιστροφή του στα γνωστά από το πρόσφατο και μακρινό παρελθόν επίπεδα στήριξης των 710 μονάδων, νωρίς, για την ακρίβεια πριν τη συμπλήρωση ενός τετάρτου ελεύθερων συναλλαγών. Αμέσως μετά, η αντίδραση στη δράση των απαισιόδοξων έδειξε την ισχυρή διάθεση, για να μην χαθούν σε δυο τρεις συνόδους, όσα έφερε μια αλυσίδα ανοδικών εβδομάδων. Έτσι προέκυψε το ανώτερο μέρας (718,50) μετά από περίπου δύο ώρες από τις 10:43, που σημειώθηκε το κατώτερο ακριβώς στις 710 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά την παραδοχή του επικεφαλής της Fed Τζερόμ Πάουελ ότι «η επιβράδυνση Κίνας και Ευρώπης επηρεάζει τις ΗΠΑ». Νωρίτερα, οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είχαν αφήσει όπως αναμενόταν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -0,55% ή 141 μονάδες στις 25.745,,67 ο S&P σημείωσε πτώση -0,29% στις 2.824,23 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,07% στις 7.728,97 μονάδες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Home Depot (+1,1%) και McDonalds (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Goldman Sachs (-3,4%) και UnitedHealth (-2,6%).

Στο μεταξύ, o Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε σε δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι θα αφήσει τους δασμούς που επέβαλε σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων για «αρκετό διάστημα».

Πρόστιμο 1,49 δις ευρώ επέβαλαν οι Βρυξέλλες στη μητρική εταιρεία της Google, την Alphabet, καθώς κατηγορείται για «αντιανταγωνιστική» συμπεριφορά στην αγορά διαφημίσεων στο διαδίκτυο. Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση οχτώ μονάδων βάσης στο 2,53%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στο κόκκινο επέστρεψαν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές, ανακόπτοντας το ανοδικό σερί των προηγουμένων συνεδριάσεων και με τις μετοχές να απομακρύνονται από τα υψηλά πολλών μηνών, εν αναμονή των αποφάσεων της Fed και της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ..

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός STOXX 600 υποχώρησε -0,9%. Βουτιά -1,57% για τον DAX της Φρανκφούρτης, στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τον Φεβρουάριο για τον γερμανικό δείκτη.  έχοντας ως μεγαλύτερο βαρίδι τη μετοχή της Bayer, μετά την αρνητική απόφαση δεύτερου αμερικανικού δικαστηρίου για το  ζιζανιοκτόνο Roundup. Η μετοχή του γερμανικού ομίλου υπέστη ενδοσυνεδριακά απώλειες πάνω από 12%.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε -0,45%, με φόντο τις εξελίξεις για το Brexit, ενώ ο CAC 40 είχε απώλειες -0,80%. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε πτώση 0,91% και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο σημείωσε απώλειες 0,47%.

Καθυστέρηση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η Βρετανίδα Πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στην επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, όπως μεταδίδει το Reuters. Πρόθεσή της είναι να επαναφέρει τη συμφωνία αποχώρησης που έκλεισε με την ΕΕ στο βρετανικό κοινοβούλιο, όπως σημειώνει.

ΧΑ

Με διατήρηση στον τζίρο, οριακά κέρδη, κόντρα στα διεθνή  

Στη τρίτη συνεδρίαση της βδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή πορεία, εντός θετικού και αρνητικού πεδίου, με γρήγορη εγγραφή, από τις 10:43, του κατώτερου μέρας, που ήταν οι 710 μονάδες ( έναντι 714,38 μονάδων χθες). Ενώ η αντίδραση που ακολούθησε αμέσως μετά, έφερε τον μέσο όρο στο ανώτερο στις 718,50 από 727,16 μονάδες την Τρίτη, ξεπερνώντας τρεις φορές στις 11:47 στις 12:34 και στις 12:47 τις 718,00.  Μετά  τις 12:50, ακολούθησε σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών και επιστροφή στη γειτονιά των 710 μονάδων. Χωρίς να φθάσει ως εκεί, αφού στις 14:17 σταμάτησε στις 710,88. Υπήρξε κατόπιν ανοδική πορεία, με εγγραφή μέγιστου δεύτερου μέρους στις 715,3 μονάδες στις 15:23. Από τότε ξεκίνησε η πλάγια πορεία του μεταξύ των 715,3 και 714,3 . Η ισορροπία στην τελευταία ώρα έφερε  στις 17:00 τον ΓΔ στις 714,66 μονάδες και στις δημοπρασίες τον ανέβασαν ελαφρά. Έτσι ήρθε τελικά το κλείσιμο στις 715,47 και τα οριακά κέρδη του. Συνεπώς εμφάνισε μικρότερη έναντι της προηγούμενης συνόδου διακύμανση μέρας από το υψηλό των 718,50 μονάδων, που σημειώθηκε μια φορά δυο ώρες  και 3 λεπτά μετά την έναρξη, ως το κατώτερο των 714,38, που σημειώθηκε μια φορά 13 λεπτά μετά την έναρξη.

Έγινε σαφές πως το ελάχιστο της μέρας, ήταν χαμηλότερα από το κατώτερο της περασμένης συνόδου και αρκετά ψηλότερα (109,88 μονάδες), έναντι του κατώτερου του τρέχοντος έτους (600,12). Στις δημοπρασίες, από την υπεροχή της ζήτησης έναντι της προσφοράς τον έκλεισαν στις715,47 από 714,44 που ήταν 1,03 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης μέρας.

Τη σύνοδο σφράγισε το ίδιο με την προηγούμενη συναλλακτικό ενδιαφέρον, με συναλλαγές σε πακέτα που απόκτησαν τζίρο 4,169 εκατ. ευρώ (ΑΛΦΑ ΕΤΕ και ΟΤΕ). Η δε εμφάνιση απωλειών στα 2 από τα 4  Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν μεγαλύτερη διακύμανση της απόδοσης τους (5 έναντι 4 μονάδων). Αλλά με άνοδο τελικά 3,0 μονάδες βάσης, η απόδοση από το 3,76% κατέληξε στο 3,79%.

Το κλείσιμο του ΓΔ στις 715,47 μονάδες, ήταν 5,47 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,03 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του. Ήταν σύνοδος με μικρότερο (8,50 από 12,80 μονάδες) εύρος διακύμανσης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,244 από 51,312 δις ευρώ. Οκτώ blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις ήταν τα ΠΕΙΡ -4,94%, ΕΤΕ -2,08%, ΕΥΔΑΠ -1,80%, ΕΕΕ -1,33%, ΕΛΠΕ -0,60%, ΑΡΑΙΓ -0,51%, ΑΔΜΗΕ -0,34% και ΟΤΕ -0,27%, ενώ 14 έκλεισαν με ανοδική μεταβολή.

Επηρέασαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-0,14% από -4,33%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο 0,00% από -5,21%, την ΕΤΕ στο -2,008% από -1,98%, ΕΥΡΩΒ +2,81% από -4,19% και την ΠΕΙΡ στο -4,94% από -6,07%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν όπως τα blue chip με μεταβολή -0,28% από -1,08%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 5) blue chip έναντι των καθοδικών (8 από 19) και τρία ΑΛΦΑ, ΕΧΑΕ και ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,14% και έφθασε στις 715,47 από 714,44 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1863,98 από 1865,25 με μεταβολή -0,07%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν ελαφρά προς τα άνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, και το κλείσιμο έγινε πιο κοντά στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,234 από 41,208 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,169 από 3,712 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα, κατευθύνθηκαν 36,621 από 34,975 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,732 από 1,279 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 46 από 31, των καθοδικών 48 από 60 και 38 από 35 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση – παράγωγα

Η αισιοδοξία δεν ξέφτισε στα ΣΜΕ του 25άρη

Στην τρίτη σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν στον 25άρη μεικτή δυναμική. Με τιμή ανοίγματος στις 1863,86 το μέγιστο στις 1875,14 μονάδες εμφανίστηκε στις 12:34. Το ελάχιστο μέρας στις 1853,59 ήρθε στις 14:51. Στις 17:00 μετά από αντίδραση οδηγήθηκε στις 1860,75 μονάδες ενώ το κλείσιμο στις 1863,98 αντιστοιχούσε σε μεταβολή -0,07%. Ο τζίρος ανήλθε στα 10,946 εκατ. ευρώ.

Για τα ΣΜΕ του 25άρη λήξης Απριλίου διακινήθηκαν 1037 συμβόλαια με ανώτερο μέρας τις 1875,00, κατώτερο τις 1856,00 και τελευταίες πράξεις στις 1869,00 μονάδες. Για τη σειρά Μαΐου υπήρξε όγκος 104 συμβολαίων με τελευταίες πράξεις στις 1862,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για την σειρά Απριλίου ανήλθαν σε 5822 από 5641 ΣΜΕ και 361 από 330 για τη σειρά Μαΐου.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 9228 από 4972 συμβόλαια για τη σειρά Ιουνίου, της ΕΤΕ με 8173 από 5076, της ΕΥΡΩΒ με 3561 από 2305, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 9573 από 5623, και της ΜΙΓ με 1164 από 1451 λήξης Ιουνίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 5000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ, και στα 1900 για ΔΕΗ

Από τις εκτιμήσεις των αναλυτών χθες το πρωί επιλέξαμε τις ακόλουθες:

Η Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ επεσήμαινε: «Ο ΓΔ μετά από πέντε θετικές συνεδριάσεις, έκανε την αναμενόμενη διόρθωση. Απόλυτα δικαιολογημένη η Τραπεζική υποχώρηση που επηρέασε και το υπόλοιπο ταμπλό. Η πτώση, αν και έντονη, βρίσκεται εντός ορίων και δεν αλλάζει την εικόνα. Η υπεραισιοδοξία της προηγούμενης εβδομάδας δείχνει να περιπλέκεται και φρενάρει την άνοδο. Ο Δείκτης έχει περιθώρια διόρθωσης μέχρι 705 - 695 χωρίς να επηρεαστεί η τάση. Ζητούμενο είναι η ειδησεογραφία να μπορεί να υποστηρίξει μια περαιτέρω άνοδο και να μην έχουμε διαδοχικές, αρνητικές εκπλήξεις στα ανοιχτά θέματα».

Η Beta Sec ανέφερε: «Μετά τη χθεσινή σημαντική υποχώρηση, αλλά με χαμηλό όγκο συναλλαγών, περιμένουμε η Αγορά να σταθεροποιηθεί και να συσσωρεύσει γύρω από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Νικόλας Πετράκης της Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ

Η πρωτοβουλία της Ελληνικής Κυβέρνηση να καταθέσει την Παρασκευή το νομοσχέδιο για την πρώτη κατοικία, ταρακούνησε τα ‘θεμέλια’ της Τραπεζικής ανόδου, έπειτα από το πρόσφατο ισχυρό ανοδικό ράλι. Τα σενάρια περί μονομερούς ενέργειας βέβαια φαντάζουν μη ρεαλιστικά, δεδομένης της πρόσφατης ιστορίας, κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται από την ήπια αποτίμηση της είδησης στις τιμές των Τραπεζικών τίτλων”, επισημαίνει .

Αξία αναφοράς είναι η τεχνική εικόνα των Διεθνών Χρηματιστηριακών Αγορών, οι οποίες μετά από αρκετούς μήνες και έπειτα από ένα πολύ ισχυρό ανοδικό ράλι, έχουν εισέλθει σευπεραγορασμένες ζώνες τιμών. Αν και δεν υπάρχει κάποια ένδειξη προς το παρόν, καθώς η δυναμική τους παραμένει ισχυρή, δεν θα αποκλείαμε μία διόρθωση η οποία θα επηρέαζε το καλό διεθνές κλίμα, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Ελληνικής Αγοράς.

Το Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα έκανε την υπέρβαση, ξεπερνώντας τις 714 μονάδες, κάτι που όμως φαίνεται να ήταν προσωρινό. Η κόπωση που παρουσίαζε ο Τραπεζικός δείκτης έχει αρχίσει να εμφανίζεται και στα διαγράμματα του Γενικού, δυσκολεύοντας περισσότερο το έργο των αγοραστών. Τα σημεία στηρίξεων εντοπίζονται στις 702 και την κύρια στήριξη που παραμένει στις 685 μονάδες.

Ο στόχος του Τραπεζικού δείκτη στις 600 μονάδες, την περασμένη εβδομάδα, επετεύχθη με απόλυτη ακρίβεια, φτάνοντας μέχρι τις 603,74 μονάδες. Παρόλα αυτά, η κόπωση των τελευταίων 2 εβδομάδων όχι μόνο παραμένει, αλλά γίνεται όλο και περισσότερο εμφανής.

Οι αρνητικές αποκλίσεις στους ταλαντωτές είναι έντονες, με την πιθανότητα διόρθωσης στους Τραπεζικούς τίτλους να είναι ιδιαίτερα αυξημένη. Σε πρώτη φάση θα στοχεύαμε 10% χαμηλότερα στα επίπεδα των 511 μονάδων του κλαδικού δείκτη, ενώ δεν θα αποκλείαμε μία διόρθωση μεγαλύτερης έντασης, στις 485 μονάδες, όπου και αποτελούν το ισχυρότερο οχυρό του δείκτη.

“Αν και το αγοραστικό σήμα συνεχίζει να διατηρείται ανέπαφο στην Αγορά, οι διαγραμματικές ενδείξεις προβληματίζουν και αφήνουν αιχμές για μία επικείμενη διόρθωση, κυρίως με την συμβολή των Τραπεζικών τίτλων.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία κινήθηκαν ανοδικά σήμερα Πέμπτη 21/3, αφού η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έλαβε μια πιο ευνοϊκή στάση στη συνεδρίαση επί της νομισματικής της πολιτικής, αλλά φάνηκε να ανησυχεί για τις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και την επιβράδυνση ευρύτερα στα κέρδη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά +0,5%. Για την ακρίβεια στις 8:30 ήταν στο +0,47%.

Τα κινεζικά blue chip, τα οποία το πρωί άρχισαν να ταλαντώνονται μεταξύ μικρών απωλειών και κερδών, ήταν επίπεδα, ενώ ο δείκτης στη Σαγκάη κέρδιζε +0,79%, ο Kospi της Σεούλ ανέβηκε +1% αλλά στις 8:30 κέρδιζε +0,38%, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές ανακοίνωσαν σχέδια για μείωση του φόρου συναλλαγών επί των μετοχών φέτος.

Οι μετοχές της Αυστραλίας, οι οποίες είχαν αυξηθεί σημαντικά νωρίτερα κατά τη σύνοδο, κατέγραψαν υποχώρηση, και στις 8:30 εμφάνιζαν μεταβολή +0,03%.

Οι αγορές στην Ιαπωνία έκλεισαν την Πέμπτη για αργία.