Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Toyota Motor Corp. και της Samsung Electronics Co., καθώς ανησυχία επικρατεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού στις ΗΠΑ και τα ισχυρά περιφερειακά νομίσματα θα περιορίσουν τις πωλήσεις τους στο εξωτερικό.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index υποχώρησε 0,4%, φθάνοντας στις 128,90 μονάδες, στις 11:40 π.μ. στο Τόκυο.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei, σημείωσε απώλειες 0,6%, φθάνοντας στις 16.554,56 μονάδες. Μετοχές εταιρειών, όπως της Nomura Holdings Inc. κινήθηκαν πτωτικά, καθώς 1.358 μετοχές, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών του δείκτη Topix, διαπραγματεύθηκαν χωρίς το δικαίωμα μερισμάτων για την τρέχουσα οικονομική χρήση. Απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της Αstellas Pharma Inc. καθώς ένα από τα προϊόντα της, ύποπτο για καρκίνο, θα επανεξεταστεί από τις αρμόδιες αρχές της Ευρώπης.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσαν οι δείκτες στη Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ την Αυστραλία και τις Φιλιππίνες, ενώ ανοδικά κινήθηκαν στις λοιπές αγορές της περιφέρειας.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Dow Jones Industrial Average (DJIA), σημείωσε απώλειες 0,3%, καθώς οι επενδυτές προεξόφλησαν ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στην 15 η αύξηση των επιτοκίων από τον Ιούνιο του 2004. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Fed θα αυξήσει αυτήν την εβδομάδα τα επιτόκια στο 4,75%.