Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 07:34

Σε επίπεδα ρεκόρ ο χαλκός στη Σαγκάη

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του χαλκού στη Σαγκάη και σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς εικάζεται ότι οι προμήθειες δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζήτηση, εξ αιτίας των προβλημάτων στα ορυχεία, σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα.

Τα αποθέματα που ελέγχονται από τα Χρηματιστήρια του Λονδίνου, της Ν. Υόρκης και της Σαγκάης, υποχώρησαν 7,7% την περασμένη εβδομάδα, φθάνοντας στους 190.236 μετρικούς τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg News. Αυτά, είναι ίσα με κατανάλωση λιγότερη των πέντε ημερών παγκοσμίως. Η παγκόσμια ζήτηση χαλκού θα αυξηθεί 5,9% το 2006, στα 17,8 εκατ. τόνους, υπερβαίνοντας την παραγωγή για τέταρτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Bloomsbury Minerals Economics Ltd., στις 20 Φεβρουαρίου.

Ο χαλκός για παράδοση Ιουνίου, σημείωσε άνοδο έως 430 γιουάν, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 49.420 γιουάν (6.159 δολ.) ο μετρικός τόνος. Τα συμβόλαια του μετάλλου για παράδοση σε τρεις μήνες, σημείωσαν άνοδο έως 1,6%, φθάνοντας χθες στα επίπεδα ρεκόρ των 5.332 δολ. ο τόνος στο Λονδίνο.

Η παραγωγή στην Κίνα, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης χαλκού στον κόσμο, θα αυξηθεί 8,3% φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης. Η περίοδος αύξησης της κατανάλωσης του μετάλλου άρχισε και θα διαρκέσει μέχρι τον Μάϊο, καθώς οι επεξεργαστές αναπληρώνουν τα αποθέματά τους, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Cai Luoyi, της China International Futures (Shanghai) Co.

Απεργία στο Μεξικό

Περίπου 1.000 εργαζόμενοι σε ορυχείο χαλκού της Grupo Mexico SA, κατέβηκαν σε απεργία στις 24 Μαρτίου, τη δεύτερη αυτόν τον μήνα, με αίτημα ασφαλείς συνθήκες εργασίας. Η απεργία εισήλθε χθες στην τέταρτη ημέρα, σύμφωνα με τον Jaime Martinez, στέλος της ένωσης των εργαζομένων.

Το δεύτερο σε μέγεθος ορυχείο του Μεξικό, όπου γίνεται η απεργία, παράγει 250.000 τόνους επεξεργασμένο χαλκό ετησίως.

Οι εισαγωγές χαλκού και κραμάτων του μετάλλου στην Κίνα, μειώθηκαν 50% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση των τελωνείων της χώρας. Η μείωση, ήταν η πέμπτη συνεχόμενη σε μηνιαία βάση. Οι εισαγωγές του μετάλλου το δίμηνο που έληξε τον Φεβρουάριο, μειώθηκαν 43%, φθάνοντας στους 132.308 τόνους.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο London Metal Exchange, προσφέρθηκε στα 5.307 δολ. ο τόνος και αγοράστηκε στα 5.315 δολ., στις 9:52 π.μ., ώρα Σαγκάης. Σημείωσε άνοδο 60 δολ., ποσοστό 1,1%, για να κλείσει χθες στα 5.310 δολ. ο τόνος.

Το μέταλλο για τα συμβόλαια του Μαΐου, υποχώρησε 0,2 σεντ, ποσοστό 0,1%, φθάνοντας στα 2,4280 δολ. η λίμπρα, στις 10:24 π.μ., ώρα Σαγκάης, στο Comex, του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), κατά τις συναλλαγές, μετά τη συνεδρίαση.