Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών αποκάλυψε η έρευνα της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), έπειτα από έλεγχο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Αττικής σε δύο αποθηκευτικούς χώρους, όπου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος αλκοολούχων ποτών, καθώς επίσης και πλαστών σημάτων.
Λαθρεμπόριο αλκοολούχων ποτών αποκάλυψε η έρευνα της Ειδικής Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), έπειτα από έλεγχο της Επιχειρησιακής Διεύθυνσης Αττικής σε δύο αποθηκευτικούς χώρους στην Αττική, όπου εντοπίστηκε και κατασχέθηκε μεγάλος όγκος αλκοολούχων ποτών, καθώς επίσης και πλαστών σημάτων.
Συνολικά κατασχέθηκαν 1.014 φιάλες γνωστών εταιρειών γεμάτες με αλκοολούχο ποτό άγνωστης προέλευσης, 1.400 κενές φιάλες γνωστής εταιρείας αλκοολούχων ποτών οι οποίες προορίζονταν για γέμισμα και επανασφράγιση, 14.200 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες, καπάκια φιαλών και ζελατίνες καπακιών γνωστών εταιρειών, καθώς και 4.752 φύλλα χαρτιού με εκτυπωμένα σήματα γνωστών εταιρειών εμπορίας αλκοολούχων ποτών, καλούπι, δύο μηχανήματα (γεμίσματος, εμφιάλωσης) κι άλλος εξοπλισμός που χρησιμοποιούνταν για την επαναγέμιση των άδειων φιαλών με αγνώστου προέλευσης αλκοολούχο ποτό, 60 κενά δοχεία 10 λίτρων με υπολείμματα αιθυλικής αλκοόλης (οινοπνεύματος) κι ένα επιβατικό όχημα.
Συνελήφθησαν τρία άτομα, που συμμετείχαν με διακριτούς ρόλους στο συγκεκριμένο κύκλωμα λαθρεμπορίου αλκοολούχων ποτών, τα οποία οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για παράβαση των διατάξεων του Ποινικού, Τελωνειακού, Αγορανομικού Κώδικα, καθώς και των διατάξεων του ν. 146/1914 «περί αθέμιτου ανταγωνισμού».
Από την κατασχεθείσα αυτή ποσότητα αλκοολούχων ποτών ελήφθησαν δείγματα και εστάλησαν προς εξέταση στη Χημική Υπηρεσία. Παράλληλα, ζητήθηκε από το Τελωνείο Αθηνών να προσδιορίσει τους αναλογούντες δασμούς και λοιπούς φόρους.
Επίσης, δείγματα των αλκοολούχων ποτών και των ετικετών απεστάλησαν στη Διεθνή Ομοσπονδία Παραγωγών Αλκοολούχων Ποτών (IFSP) για τον έλεγχο της γνησιότητάς τους, ενώ εκπρόσωποι των εταιρειών κατέθεσαν δηλώσεις πραγματογνωμοσύνης, από τις οποίες προκύπτει ότι οι ετικέτες, οι φιάλες και τα κιβώτια που κατασχέθηκαν στους αποθηκευτικούς χώρους έφεραν σήματα που ήταν πλαστά.
Η ζημία που υπέστησαν οι δικαιούχοι των σημάτων υπολογίζεται στο ποσό των 214.652,88 ευρώ από χρήση των πλαστών φιαλών και σε 113.784 ευρώ από τη χρήση των πλαστών σημάτων. Οι κατασχεθείσες φιάλες αλκοολούχων ποτών μεταφέρθηκαν σε αποθηκευτικούς χώρους προς φύλαξη.
Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να εντοπιστεί η συνολική ποσότητα αλκοολούχων ποτών που διακινήθηκε από τους εμπλεκόμενους, καθώς επίσης και οι επιχειρήσεις στις οποίες διατέθηκαν.
Στο μεταξύ, η Ειδική Γραμματείας του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.) έκανε το τελευταίο διάστημα έλεγχο και στις εγκαταστάσεις μεγάλης ποτοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, για τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων του Ν.2960/01( Τελωνειακός Κώδικας). Με τη μέθοδο της κλειστής αποθήκης, προέκυψε ότι τα πραγματικά αποθέματα σε αιθυλική αλκοόλη ήταν περισσότερα, κατά 11.699,74 λίτρα, σε σχέση με την ποσότητα που είχε αποκτήσει νόμιμα η ελεγχόμενη επιχείρηση. Τα επιπλέον 11.699,74 λίτρα κατασχέθηκαν, κατ’ εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 155 και επόμενα του Ν.2960/01.
Σε άλλη περίπτωση που ερεύνησε πρόσφατα το Σ.Δ.Ο.Ε., στην Αθήνα, έγινε έλεγχος σε επιχείρηση εμπορίας ιατροφαρμακευτικών και καλλυντικών προϊόντων, η οποία διακινούσε μεταξύ άλλων και προφυλακτικά γνωστής εταιρείας. Από τον έλεγχο κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν 3.364 προφυλακτικά, καθώς αποτελούσαν απομιμήσεις των αυθεντικών και ήταν επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία.
Το Σ.Δ.Ο.Ε. μιλά για «σημαντικές επιτυχίες της στην προσπάθεια καταπολέμησης του λαθρεμπορίου προϊόντων που υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ., καθώς και στην αντιμετώπιση του οικονομικού εγκλήματος, της απάτης σε βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. και στη διασφάλιση της υγείας των πολιτών».
Δηλώνει, τέλος, ότι συνεχίζει «με αμείωτους ρυθμούς τη μάχη κατά του οργανωμένου οικονομικού εγκλήματος».
naftemporiki.gr