Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Μαρτίου 2006 18:31

Μέτρα κατά των παράνομων εισαγωγών αμνοεριφίων

Μέτρα ενόψει των εορτών του Πάσχα, για τον περιορισμό των παράνομων εισαγωγών αμνοεριφίων από τρίτες χώρες, λαμβάνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, με απόφαση του υφυπουργού Αλέξανδρου Κοντού προβλέπονται τα εξής:

- Απαγορεύεται η χορήγηση αδειών εισαγωγής ζωντανών αμνοεριφίων για πάχυνση καταγωγής Τρίτων χωρών, από τις νομαρχιακού επιπέδου Κτηνιατρικές Αρχές μέχρι νεωτέρας.

- Απαγορεύεται η εισαγωγή ζωντανών αμνοεριφίων για άμεση σφαγή με προορισμό σφαγεία, τα οποία δεν είναι εγκεκριμένα και δεν διαθέτουν κατάλληλους και επαρκείς χώρους σταυλισμού και ανάπαυσης των ζώων.

- Απαγορεύεται η μεταπώληση σε τρίτους ζωντανών εισαγομένων αμνοεριφίων για πάχυνση και άμεση σφαγή. Επιτρέπεται η διάθεση σε τρίτους μόνο σφαγμένων ζώων.

- Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υπό την ευθύνη των οποίων λειτουργούν τα σφαγεία, υποχρεούνται να καταγράφουν στα τηρούμενα αρχεία του σφαγείου την καταγωγή των ζώων. Οι Κτηνίατροι οι οποίοι διενεργούν την επιθεώρηση πριν και μετά την σφαγή, υποχρεούνται να προβαίνουν σε διασταυρωτικούς ελέγχους.

- Τα σφάγια των ζώων για τα οποία δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις καταγωγής ή υπάρχουν ενδείξεις παραποίησης της σήμανσης ή των εγγράφων θα χαρακτηρίζονται ως εισαγόμενα.

Όπως επισημαίνεται, στους παραβάτες θα επιβάλλονται νομικές κυρώσεις και πρόστιμα.