Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχές των ασιατικών εταιρειών με εμπορεύματα φυσικής παραγωγής, συμπεριλαμβανομένης της Newcrest Mining Ltd. και της Rio Tinto Ltd., μετά την υποχώρηση των τιμών του χρυσού και του χαλκού.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, οδεύει να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των πέντε ετών, με τα μεγαλύτερα κέρδη να σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, όπως της Sony Corp. και της Advantest Corp., μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου, αυξάνοντας την αξία των πωλήσεών τους στις ΗΠΑ. Το δολάριο κινήθηκε ανοδικά, μετά την αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού για 15 η φορά από τη Fed, σηματοδοτώντας περαιτέρω αυξήσεις το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia Pacific Index, ο οποίος υπολογίζεται σε δολάρια, υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στις 128,85 μονάδες στις 11:45 π.μ. στο Τόκυο, υποχωρώντας εξ αιτίας της αξίας του αμερικανικού νομίσματος. Ο κλάδος των εταιρειών με προϊόντα φυσικής παραγωγής, υποχώρησε 0,8% τα μέγιστα μεταξύ των 10 λοιπών που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη.

Ο Nikkei σημείωνε άνοδο 0,8%, φθάνοντας στις 16.821,29 μονάδες, οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Αυγούστου του 2000. Στην Αυστραλία, πτωτικά κινήθηκε ο γενικός δείκτης καθώς οι μετοχές των εταιρειών παραγωγής πρώτων υλών, όπως της Rio, κινήθηκαν πτωτικά. Ανοδικά κινήθηκαν οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στις Φιλιππίνες και το Χονγκ Κονγκ.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 υποχώρησε 0,6%, τα μέγιστα από τις 6 Μαρτίου, μετά την απόφαση της Fed να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 4,75%, λέγοντας ότι αυτό κρίνεται απαραίτητο.