Θεωρείται ο «βασιλιάς» του πετρελαίου και ντε φάκτο ηγέτης του ισχυρότερου πετρελαϊκού καρτέλ, του ΟΠΕΚ. Σύντομα όμως η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως θα χάσει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενεργειακών προϊόντων.
Οι ΗΠΑ αναμένεται εντός του 2019 να ξεπεράσουν το βασίλειο στις εξαγωγές πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, όπως η βενζίνη, σύμφωνα με τη Rystad Energy.
Θεωρείται ο «βασιλιάς» του πετρελαίου και ντε φάκτο ηγέτης του ισχυρότερου πετρελαϊκού καρτέλ, του ΟΠΕΚ. Σύντομα όμως η Σαουδική Αραβία φαίνεται πως θα χάσει τα σκήπτρα του μεγαλύτερου εξαγωγέα ενεργειακών προϊόντων.
Οι ΗΠΑ αναμένεται εντός του έτους να ξεπεράσουν το βασίλειο στις εξαγωγές πετρελαίου, υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, όπως η βενζίνη, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών στον κλάδο της ενέργειας Rystad Energy. Σύμφωνα με τη Rystad, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει υπερδιπλασιασθεί την τελευταία δεκαετία, γεγονός που αφήνει περιθώρια για εξαγωγές αμερικανικού αργού. Το Κογκρέσο ήρε το 2015 την 40ετή απαγόρευση στις πετρελαϊκές εξαγωγές. Με βάση τις προβλέψεις, οι ΗΠΑ την επόμενη χρονιά θα εξαγάγουν περισσότερα ενεργειακά προϊόντα από ό,τι εισαγάγουν, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά από το 1953.
Η «έκρηξη» της αμερικανικής παραγωγής οφείλεται στην εκμετάλλευση των σχιστολιθικών κοιτασμάτων. Η ανατροπή των δεδομένων στην παγκόσμια αγορά ενέργειας και η άνοδος των ΗΠΑ αντικατοπτρίζει το πώς η τεχνολογία έχει αναμορφώσει το παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό. Οι καινοτόμες λύσεις γεώτρησης έχουν απελευθερώσει τεράστιους πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου που παρέμεναν ανεκμετάλλευτοι σε σχιστολιθικά κοιτάσματα σε Τέξας, Βόρεια Ντακότα και άλλες περιοχές των ΗΠΑ.
Χάρη στα σχιστολιθικά κοιτάσματα, η αμερικανική παραγωγή πετρελαίου έχει υπερδιπλασιασθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, αγγίζοντας επίπεδα-ρεκόρ.
Οι ΗΠΑ αντλούν πλέον περισσότερο πετρέλαιο από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας.
Οι εξαγωγές του βασιλείου ανέρχονται στα 7 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, μαζί με δύο εκατ. βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών, βάσει των στοιχείων της Rystad. Στον αντίποδα, οι ΗΠΑ εξαγάγουν περίπου 3 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως και περίπου 5 εκατ. βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου και πετρελαιοειδών. Η Rystad αναμένει ότι η ψαλίδα θα κλείσει φέτος, αν και η Σαουδική Αραβία θα παραμείνει ο «βασιλιάς» στις εξαγωγές αργού.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από CNN