Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 07:28

Ιαπωνία: Πτωτικά κινήθηκαν τα ομόλογα

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα της Ιαπωνίας, ωθώντας τις αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2000, καθώς εικάζεται ότι ο πληθωρισμός θα αναγκάσει τις κεντρικές τράπεζες να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο.

Τα ομόλογα σημείωσαν τις μεγαλύτερες απώλειες σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο εβδομάδων, πριν από την έκθεση στις 31 Μαρτίου για τον δομικό πληθωρισμό, που εκτιμάται ότι αυξήθηκε για τέταρτο μήνα, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg. Χθες η Federal Reserve των ΗΠΑ, αύξησε τα επιτόκια για 15η φορά και είπε ότι απαιτούνται και άλλες αυξήσεις, καθώς οι τιμές των εμπορευμάτων ενδέχεται να αυξήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις.

Η απόδοση 1,1% των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο του 2011, αυξήθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 1,27% τις 11:05 π.μ. στο Τόκυο. Νωρίτερα, οι αποδόσεις των ομολόγων πενταετούς διάρκειας, άγγιξαν το 1,28%, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Σεπτέμβριο του 2000. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01%. Οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα των τιμών.

Η απόδοση 1,6% των ομολόγων που λήγουν τον Μάρτιο του 2016, σημείωσε άνοδο 5,5 μονάδων βάσης στο 1,755%, τα υψηλότερα επίπεδα δεκαετών ομολόγων, από τον Αύγουστο του 2004.

Χθες, τα ευρωπαϊκά ομόλογα κινήθηκαν πτωτικά, ωθώντας τις αποδόσεις διετούς διάρκειας στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα πλέον των τριών ετών, μετά τις εκθέσεις που έδειξαν αύξηση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στη Γερμανία και της Ιταλία, τροφοδοτώντας τις εικασίες ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού τον επόμενο μήνα.

Ο δομικός πληθωρισμός της Ιαπωνίας, εκτός των νωπών τροφίμων, αυξήθηκε κατά πάσα πιθανότητα 0,6% τον Φεβρουάριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, η μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο του 1998, σύμφωνα με τις προβλέψεις των 35 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News.