Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 13:09

Κοινοτική ενίσχυση στον τομέα των πουλερικών

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε σήμερα πρόταση ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμβολής του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη χρηματοδότηση των μέτρων στήριξης της αγοράς στον τομέα των αυγών και των πουλερικών. Από τότε που εκδηλώθηκε η πρόσφατη κρίση της γρίπης των πτηνών, η κατανάλωση πουλερικών και αυγών μειώθηκε θεαματικά σε ορισμένα κράτη μέλη, προκαλώντας απότομη πτώση των τιμών.

Οι ισχύοντες κανονισμοί που διέπουν την αγορά αυγών και πουλερικών επιτρέπουν στην ΕΕ να συγχρηματοδοτεί μέτρα αποζημίωσης μόνο σε περιπτώσεις όπου εκδηλώνεται κρούσμα γρίπης των πτηνών σε εκμετάλλευση ή που απαγορεύεται στους πτηνοτρόφους να διακινούν τα πουλερικά τους λόγω περιορισμών που επιβάλλονται κατόπιν εντολής των κτηνιατρικών αρχών.

Σήμερα δεν υπάρχει δυνατότητα παροχής κοινοτικής ενίσχυσης για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της αγοράς που συνδέονται με τη μείωση των πωλήσεων συνεπεία απώλειας της εμπιστοσύνης του καταναλωτή.

Λόγω της σοβαρότητας της σημερινής κρίσης που πλήττει την αγορά, η Επιτροπή προτείνει τώρα να συγχρηματοδοτήσει κατά 50% το κόστος μέτρων στήριξης της αγοράς για την αντιμετώπιση της πτώσης των τιμών και της κατανάλωσης αυγών και πουλερικών.

Η πρόταση θα διαβιβασθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, προς έκδοση, όπως ελπίζεται, έως τα τέλη Απριλίου. Μόλις εγκριθεί η νομική βάση, τα κράτη μέλη θα πρέπει να υποβάλουν στην Επιτροπή, προς έγκριση, τα μέτρα που προτείνουν.

«Αυτή η άνευ προηγούμενου κατάσταση δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τα υφιστάμενα εργαλεία», δήλωσε η κα. Mariann Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη.

«Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θέλουμε να επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής των ισχυόντων κανονισμών, ώστε να επιτραπεί η συγχρηματοδότηση, από την ΕΕ, ειδικών μέτρων παρέμβασης στην αγορά. Κάθε κράτος μέλος θα είναι τότε σε θέση να σχεδιάσει τα μέτρα που ανταποκρίνονται καλύτερα στην ιδιαίτερη κατάστασή του.

Κατά την άποψή μου, το λογικότερο θα ήταν να αποζημιωθούν οι αγρότες για μέτρα προσωρινής μείωσης της παραγωγής. Ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα εγκρίνουν το μέτρο αυτό σύντομα, ώστε να δοθεί η ενίσχυση το ταχύτερο δυνατό».