Την εκτίμησή του ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έγινε σε γκρίζο φόντο στην οικονομία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, παρά το ότι, όπως είπε, δεν μπορώ να τοποθετηθώ αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί «δεν επιθυμώ να μειώνω ούτε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων -ούτε της σημερινής κυβέρνησης- ούτε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».
Την εκτίμησή του ότι η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου έγινε σε γκρίζο φόντο στην οικονομία εξέφρασε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, παρά το ότι, όπως είπε, δεν μπορώ να τοποθετηθώ αρνητικά απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη, γιατί «δεν επιθυμώ να μειώνω ούτε τις προσπάθειες των κυβερνήσεων -ούτε της σημερινής κυβέρνησης- ούτε τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών».
Διευκρινίζοντας, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ότι επρόκειτο για έκδοση με το μεγαλύτερο επιτόκιο της ευρωζώνης, ενώ «την ίδια στιγμή έχουμε μια Ελλάδα η οποία έχει δυστυχώς το πρωτάθλημα στην αύξηση των φόρων σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ τις 40, από το 2015 ίσαμε σήμερα. Έχουμε μία Ελλάδα που υποχωρεί συνέχεια στην ανταγωνιστικότητα - από την 59η θέση έπεσε στην 72η».
Έχουμε, πρόσθεσε, «μια Ελλάδα που έχει το πανευρωπαϊκό ρεκόρ στα ''κόκκινα'' δάνεια - με μέσο όρο 4,5% εδώ έχουμε 43%. Και μια Ελλάδα που έχει αυτή την ώρα το 1/3 των επενδύσεων που είχε το 2007. Είναι εξαιρετικά αρνητική εικόνα για να πανηγυρίζει οποιοσδήποτε».
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε, στα παραδείγματα της Ολυμπιακής και των περιφερειακών αεροδρομίων, επισημαίνοντας ότι με την Ολυμπιακή «υπήρχαν εκείνοι οι οποίοι έλεγαν ότι δεν πρέπει να γίνει τίποτα, διότι ήταν το εθνικό σύμβολο, η ζωή μας, η αναπνοή μας κ.λπ. Τελικώς όμως, ενώ πληρώναμε 400 εκατομμύρια το χρόνο για την Ολυμπιακή, τώρα το κράτος εισπράττει από τον χώρο των αερομεταφορών σε φόρους και σε ασφαλιστικές εισφορές 250 εκατομμύρια ετησίως».
«Είπα επίσης» συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ., «για τα περιφερειακά αεροδρόμια που πάλι τότε όλοι το θεωρούσαν ξεπούλημα, ότι το κράτος εισέπραξε με τη σύμβαση παραχώρησης 1,2 δισ. και σιγά σιγά τα περιφερειακά αρχίζουν να αλλάζουν εικόνα και θα μεταμορφωθούν σε μικρούς τοπικούς πόλους ανάπτυξης».
Άρα, συμπέρανε ο κ. Χατζηδάκης, «γι' αυτό τον λόγο πρέπει κανείς να μην είναι αρνητικός απέναντι στις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και για αυτό τον λόγο και η Ν.Δ λέει ότι θα έχουμε ένα δικό μας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην εκπαίδευση, στη δημόσια διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, στην απλούστευση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, έτσι ώστε η Ελλάδα να γίνει μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Σχετικά με τη συμφωνία κυβέρνησης - τραπεζών στο θέμα των «κόκκινων» δανείων και αν συρρικνώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι «για να είμαστε απολύτως συγκεκριμένοι θα πρέπει να έχουμε το νομοσχέδιο και να μιλήσουμε. Η κυβέρνηση έχει μια ροπή στα πανηγύρια το ξέρουμε αυτό, επομένως δεν έχει καμία δυσκολία να το παρουσιάσει ακόμα και ως επέκταση της προστασίας, δεν έχει ο ΣΥΡΙΖΑ αναστολές ως προς αυτά τα επικοινωνιακά τρικ. Μεταξύ λόγων και έργων ειδικά στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει τεράστια απόσταση».
Για τις ευρωεκλογές και το ποιο είναι το διακύβευμα για την Ευρώπη και την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι «η Ευρώπη αντιμετωπίζει μία πολυεπίπεδη κρίση σ' αυτή τη φάση που είναι κομβικής σημασίας για την πορεία της προς το μέλλον, είναι αντιμέτωπη με τον ευρωσκεπτικισμό, με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και νομίζω πως οι δυνάμεις εκείνες που δεν πιστεύουν στη διαίρεση, που δεν πιστεύουν στον διχασμό, που δεν πιστεύουν στις συγκρούσεις μέσα στην ευρωπαϊκή ήπειρο, αλλά θεωρούν ότι η συνεργασία, η φιλία των λαών, η ενιαία αντιμετώπιση μιας σειράς από ζητήματα σε ένα παγκοσμιοποιημένο κόσμο έχει προστιθέμενη αξία στην ευρωπαϊκή ήπειρο, πρέπει να δώσουν τη μάχη και να εξηγήσουν στους πολίτες ότι η Ευρώπη είναι μια υπόθεση μέλλοντος, είναι μια υπόθεση ειρήνης, είναι μια υπόθεση προόδου».