Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 16:20

Σε κάθε συνταξιούχο αντιστοιχούν 1,8 ασφαλισμένοι

Σειρά από χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τη συζήτηση για το ασφαλιστικό έδωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ), Γ. Κουτρουμάνης, μιλώντας σήμερα στο Εκλογοαπολογιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας.

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΟΠΟΚΠ, σήμερα για κάθε ένα συνταξιούχο αντιστοιχούν μόλις 1,8 ασφαλισμένοι. Όπως συμπληρωσε, πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα μεγάλα ταμεία που συγκεντρώνουν το 91% των ασφαλισμένων, ενώ τα ταμεία των ελεύθερων επαγγελματιών και των εργαζομένων στον Τύπο και τα ΜΜΕ (9% των ασφαλισμένων) δεν έχουν οικονομικά προβλήματα.

Ο κ. Κουτρουμάνης σημείωσε ότι το 2006 η μέση γενική κύρια σύνταξη θα είναι 588 ευρώ, η μέση σύνταξη γήρατος 678 ευρώ, η μέση σύνταξη αναπηρίας 483 ευρώ, η μέση σύνταξη λόγω θανάτου 451 ευρώ, ενώ η μέση σύνταξη ΟΓΑ 304 ευρώ.

Ως κύρια προβλήματα του συστήματος ανέφερε:

- Το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, προβλέποντας ότι το 2007 μπορεί να αποδειχθεί έτος «μεγάλης φυγής» από τα ταμεία.

- Την εισφοροδιαφυγή, σημειώνοντας ότι υπάρχει σημαντική αύξηση (20%) που οδηγεί σε απώλειες 4,5 δισ. ευρώ ετησίως σε όλα τα ταμεία.

- Την ασυνέπεια του κράτους ως προς τις υποχρεώσεις του, λέγοντας ότι το 2006 τα Ταμεία θα έπρεπε να λάβουν 2 δισ. ευρώ επιπλέον.

- Την αύξηση των δαπανών υγείας με ρυθμούς που φθάνουν το 20-30% ετησίως.

- Τις δημογραφικές εξελίξεις, αλλά κυρίως την ανεργία των νέων και την πολιτική χαμηλών μισθών.

- Την άσκηση πολιτικών πρόνοιας μέσω των Ταμείων. Όπως είπε, από τα 9 δισ. ευρώ της επιχορήγησης, τα 4,8 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε παροχές πρόνοιας, έτσι οι δαπάνες προϋπολογισμού για τα Ταμεία δεν είναι στην πραγματικότητα 5% του ΑΕΠ, αλλά μόλις 2,4%.

- Το έλλειμμα περιουσίας των Ταμείων, κάνοντας λόγο για πλήρη αφαίμαξη κατά τις προηγούμενες δεκαετίες.

Ο κ. Κουτρουμάνης υπογράμμισε ότι τα πραγματικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στη χώρα μας είναι εξαιρετικά ψηλά: 63,9 έτη για τους άνδρες (δεύτερη χειρότερη θέση στην Ε.Ε., μετά τη Βρετανία) και 62,4 έτη για τις γυναίκες (δεύτερη χειρότερη θέση μετά τη Δανία). Αυτό, σημείωσε, πρέπει να αποκλείει κάθε σκέψη για μείωση συντάξεων ή αύξηση των ορίων ηλικίας.

Εξάλλου, ο κ. Κουτρουμάνος χαρακτήρισε «λειψό» το διάλογο για το ασφαλιστικό αν δεν περιλαμβάνει το φορολογικό, τις πολιτικές για την ανεργία και την εισοδηματική πολιτική.

Όπως επισήμανε ακόμη, τα οικονομικά των Ταμείων δεν δικαιολογούν επί του παρόντος έκτακτα ταμειακά μέτρα. Σημείωσε, όμως, ότι «αν η σημερινή αδράνεια συνεχιστεί, σε τρία-τέσσερα χρόνια θα υπάρχει πραγματικό πρόβλημα και θα οδηγηθούμε σε βίαιες ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων».