Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2006 17:38

ΕΛΤΟΝ: Επιστροφή στην κερδοφορία

Στο ποσό των 49,8 εκατ. ευρώ ανήλθε ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της ΕΛΤΟΝ ΑΕΒΕ στη χρήση 2005 σημειώνοντας αύξηση 1,9%. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 2,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,6 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη του ομίλου προ φόρων ανήλθαν σε 1,6 εκατ. ευρώ από ζημιά 3,9 εκατ. ευρώ το 2004.

Ικανοποιητική κρίνει η εταιρία την πορεία των θυγατρικών στα Βαλκάνια (Ρουμανία, Βουλγαρία και Σερβία). Οι καθαρές πωλήσεις του Ομίλου που προέρχονται από τις δραστηριότητές του στο εξωτερικό (κυρίως στις αγορές των Βαλκανίων) αποτελούν το 21% των συνολικών εσόδων του και ανήλθαν σε 10,5 εκατ. ευρώ από 7,8 εκατ. ευρώ το 2004, σημειώνοντας αύξηση 35%.

Σε επίπεδο μητρικής, ο κύκλος εργασιών σημείωσε μείωση κατά 2,6% και διαμορφώθηκε στα 43,1 εκατ. ευρώ από 44,3 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) της μητρικής ανήλθαν σε 1,9 εκατ. ευρώ, έναντι ήταν ζημιάς 3,2 εκατ. ευρώ το 2004. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ για την μητρική, από ζημιά 4,5 εκατ. ευρώ για την μητρική κατά το 2004.

Οι αναφερόμενες ζημιές οφείλονταν στην απόσβεση της υπεραξίας από την συμμετοχή της ΕΛΤΟΝ στο μετοχικό κεφάλαιο της Μοσχολιός Προϊόντα Χημικής Βιομηχανίας ΑΕΒΕ, που προέκυψε κατά την συγχώνευση με απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Επίσης, λόγω του ότι με τις προηγούμενες λογιστικές αρχές η αρνητική υπεραξία εμφανιζόταν αφαιρετικά από τα κέρδη της προηγούμενης χρήσεως, ο όμιλος εφάρμοσε την εξαίρεση του ΔΠΧΠ1, συμψηφίζοντάς την στα ίδια κεφάλαια κατά την ημερομηνία μετάβασης στα νέα πρότυπα.

Οι αναπτυξιακοί στόχοι για την χρήση 2006 αφορούν την περαιτέρω επέκταση και διεύρυνση των δραστηριοτήτων των θυγατρικών εταιριών στα Βαλκάνια, την αύξηση των εξαγωγών της μητρικής, καθώς και την επέκταση των εργασιών της στην ελληνική αγορά. Οι επενδύσεις της μητρικής το 2005 έφτασαν τα 1,5 εκατ. ευρώ και αφορούν κυρίως την ανέγερση νέων ιδιόκτητων σύγχρονων αποθηκευτικών χώρων και γραφείων στην ΒΙ.ΠΕ Σίνδου Θεσσαλονίκης.

Η μετεγκάσταση του υποκαταστήματος Β. Ελλάδος στους νέους χώρους αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2006 και να συμβάλει στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της εταιρίας. Η επιστροφή σε κερδοφορία κάνει δυνατή τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2005.

Το ΔΣ θα προτείνει στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων τη διανομή μερίσματος 0,01 ευρώ ανά μετοχή.