Η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου «δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, μετά από εννέα τρίμηνα σταθερής και συνεχούς ανάπτυξης» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Η έκδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου «δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της δημοσιονομικής σταθερότητας της χώρας, μετά από εννέα τρίμηνα σταθερής και συνεχούς ανάπτυξης» δήλωσε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1, σημείωσε πως «η χθεσινή μέρα δεν είναι μόνο σημαντική γιατί αποκαθιστά το αξιόχρεο του ελληνικού κράτους, αλλά επειδή ανοίγει τον δρόμο για το σύνολο των μεγάλων και σημαντικών επιχειρήσεων της χώρας να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές. Να μπορούν, δηλαδή, να εκδώσουν ομόλογα, να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς χρηματαγορές».
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε έωλη την κριτική περί ακριβότερου κόστους δανεισμού της χώρας. «Η Ν.Δ. προσπαθεί να δει αν έχουμε διαφορά από το επιτόκιο δανεισμού της Γερμανίας. Το επιχείρημα αυτό δεν στέκει» σημείωσε, συμπληρώνοντας πως «η Ελλάδα δεν μπήκε στο Μνημόνιο εξαιτίας μιας τραπεζικής κρίσης, όπως η Κύπρος, ούτε λόγω υπερβολικού ιδιωτικού δανεισμού, όπως η Ιρλανδία. Η Ελλάδα μπήκε στο Μνημόνιο επειδή δεν μπορούσε να δανειστεί από τις αγορές. Σήμερα, επανέρχεται στις αγορές με την έκδοση 10ετούς ομολόγου με επιτόκιο 3,9%, το χαμηλότερο από το 2006, με συνεχείς αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης κι έχοντας κλείσει τον κύκλο των Μνημονίων οριστικά και αμετάκλητα. Κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει τη μεγάλη στροφή που έγινε».
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υπογράμμισε ότι «επαναφέρουμε την οικονομία σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης η οποία δεν είναι τεχνητή, αλλά έχει στέρεα βάση, γιατί στηρίζεται στην εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών, στον τουρισμό και στην ανάκαμψη, τα τελευταία τρίμηνα, της εσωτερικής κατανάλωσης. Συνεπώς, μιλάμε για μια σταθερή ανάκαμψη, η οποία στηρίζεται σε στέρεα πόδια».
Απαντώντας στις αιτιάσεις ότι η κυβέρνηση δεν είναι φιλική προς τις επενδύσεις, ο κ. Σταθάκης έκανε λόγο για ρεκόρ επενδύσεων, σημειώνοντας ότι μόνο στον τομέα της ενέργειας υπάρχει εισροή 3-4 δισ. ευρώ ξένων επενδύσεων. «Επενδύσεις γίνονται πολλές στον τουρισμό, στην ενέργεια και σε άλλους τομείς κι αυτό το βλέπει ο Έλληνας πολίτης. Στο αφήγημα της Ν.Δ. έχει μείνει μόνο το θέμα του Ελληνικού Χρυσού, που είναι περίπλοκο και μπορούμε να το συζητήσουμε, ενώ αραιά και πού επαναφέρει το θέμα του Ελληνικού. Δεν έχει άλλο επιχείρημα» υποστήριξε ο υπουργός.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ν.Δ., «αφού επένδυσε ανεπιτυχώς επί εννέα μήνες την κριτική της στο θέμα της περικοπής των συντάξεων, επενδύει τώρα στο ότι θα αλλάξει το αφορολόγητο το 2020», προβλέποντας ότι «και εκεί θα πέσει έξω».
Απαντώντας στα περί καθυστερήσεων στην κύρωση των συμβάσεων για έρευνα υδρογονανθράκων, ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι πρόκειται για νέο διαγωνισμό που ξεκίνησε το 2017 κι οδήγησε σε συμφωνία με την ExxonMobil και την Total σε 12 μήνες, που αποτελεί χρόνο-ρεκόρ. Αναφερόμενος δε στο κοίτασμα που βρέθηκε στην Κύπρο, επισήμανε ότι η σχετική διαδικασία ξεκίνησε πριν από οκτώ χρόνια.
Ο κ. Σταθάκης χαρακτήρισε «ατυχείς» τους διαγωνισμούς στους οποίους είχε προχωρήσει η προηγούμενη κυβέρνηση, καθώς είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο για τις πέντε από τα 20 περιοχές, ενώ «εμείς ολοκληρώσαμε κι επικυρώσαμε στη Βουλή τις συμβάσεις των παλιών διαγωνισμών και το αμέσως επόμενο διάστημα θα επικυρωθούν εκείνες του νέου».
Τέλος, σε ερώτηση για τις ποινικές διώξεις που ασκήθηκαν για την τραγωδία στο Μάτι, ο υπουργός απάντησε ότι προσυπογράφει την απάντηση που έδωσε η περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «δήλωση αριστερού ήθους και πολιτικής».