Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2006 09:12

Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών

ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ, χθες, από την κυβερνητική πλειοψηφία (153 Nαι - 109 Οχι), με ονομαστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών για το ασφαλιστικό των τραπεζών.

Με τροποποίηση που επέφερε χθες στη νομοθετική ρύθμιση ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Αλογοσκούφης, παρατείνεται κατά ένα μήνα (30/04/2006 αντί για 31/03/2006) η προθεσμία για την ένταξη των Ταμείων Κύριας Ασφάλισης των τραπεζών στο ΙΚΑ και επικουρικής ασφάλισης στο Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης των Τραπεζοϋπαλλήλων. Ο κ. Αλογοσκούφης διευκρίνισε, πάντως, ότι πρόκειται για νομοτεχνική βελτίωση, που δεν αλλάζει την ουσία της νομοθετικής ρύθμισης.

Κατά τη χθεσινή συζήτηση, τα κόμματα της αντιπολίτευσης επανήλθαν πάντως στο ζήτημα της συνταγματικότητας της επίμαχης διάταξης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, χαρακτήρισε την τροπολογία «νομοθετικό πραξικόπημα» και ισχυρίστηκε ότι «προκαλεί την κοινωνία, καθώς είναι κοινωνικά άδικη και μονομερής». «Η νομοθετική ρύθμιση καταλύει όρους συλλογικών συμβάσεων, θίγει ασφαλιστικά δικαιώματα μιας ομάδας εργαζομένων, ευνοεί αδικαιολόγητα συγκεκριμένες τραπεζικές επιχειρήσεις και ανοίγει το δρόμο για αντίστοιχες ρυθμίσεις, που μειώνουν ασφαλιστικά δικαιώματα σε άλλους κλάδους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας, ο κ. Αλογοσκούφης επανέλαβε ότι η ρύθμιση προβλέπεται στο νόμο 3371/05 και υπερασπίστηκε για μια ακόμη φορά τη συνταγματικότητά της, βάσει σχετικών γνωμοδοτήσεων έγκριτων συνταγματολόγων.