Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 04 Μαρτίου 2019 20:57

«'Οχι» της Newmont στην προσφορά από Barrick

Η Newmont Mining απέρριψε την προσφορά εξαγοράς, ύψους 18 δισ. δολαρίων, που είχε υποβάλει η ανταγωνίστρια Barrick Gold, σε μια συμφωνία που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο όμιλο εξόρυξης χρυσού στον κόσμο. Η Newmont αντιπρότεινε όμως τη σύσταση κοινοπραξίας με τις δραστηριότητες των δύο εταιρειών στη Νεβάδα, σε μια συμφωνία αξίας αρκετών δισ. δολαρίων που θα δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη στη μεγαλύτερη περιοχή εξόρυξης χρυσού στις ΗΠΑ.
Τόσο η απόρριψη της προσφοράς που είχε υποβάλει η Barrick όσο και η πρόταση για κοινοπραξία ήταν αναμενόμενες.

Την προσφορά εξαγοράς, ύψους 18 δισ. δολαρίων, που είχε υποβάλει η ανταγωνίστρια Barrick Gold απέρριψε η Newmont Mining Corp, αντιπροτείνοντας όμως τη σύσταση κοινοπραξίας στη Νεβάδα, σε μια συμφωνία αξίας αρκετών δισ. δολαρίων που θα δημιουργήσει έναν σημαντικό παίκτη στη μεγαλύτερη περιοχή εξόρυξης χρυσού στις ΗΠΑ.
Τόσο η απόρριψη της προσφοράς που είχε υποβάλει η Barrick -σε μια συγχώνευση που θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο όμιλο παραγωγής χρυσού στον κόσμο- όσο και η πρόταση για κοινοπραξία ήταν αναμενόμενες. «Η εγωκεντρική πρόταση της Barrick σχεδιάσθηκε για τη μεταβίβαση αξίας από τους μετόχους της Newmont στην Barrick», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Newmont, Γκάρι Γκόλντμπεργκ. 

Η εξαγορά της Νewmont από την Barrick θα συνδύαζε δύο από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χρυσού στον κόσμο. Όπως ανακοίνωσε η Newmont, η προσφορά της καναδικής Barrick δεν είναι προς το συμφέρον των μετόχων. Η Barrick προσφέρει 2,5694 κοινές μετοχές για κάθε μετοχή της Newmont, προσφορά που ισοδυναμεί με περίπου 33 δολάρια ανά μετοχή, ποσό χαμηλότερο κατά περίπου τρία δολάρια σε σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Newmont στη συνεδρίαση της 25ης Νοεμβρίου. Η Newmont επανέλαβε τη Δευτέρα τα σχέδιά της για την εξαγορά της μικρότερης ανταγωνίστριας Goldcorp, εν μέσω των τάσεων συγκέντρωσης που χαρακτηρίζουν τον μεταλλευτικό κλάδο.

Η Νewmont διαθέτει 19 ορυχεία και εγκαταστάσεις επεξεργασίας στη Νεβάδα, που συνορεύουν με τις δραστηριότητες της Barrick. Η εταιρεία προτείνει τη σύσταση κοινοπραξίας, με την Barrick να έχει συμμετοχή 55%, ενώ οι δύο εταιρείες θα έχουν ισότιμη εκπροσώπηση στο management.