Την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο ζητεί η ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχει αύριο στην παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 12.00μμ έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στις 12.30μμ στο υπουργείο Οικονομικών.
Την καταβολή των αναδρομικών του 13ου και 14ου μισθού, την άμεση ρύθμιση του καθεστώτος των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και την κάλυψη των κενών θέσεων στο Δημόσιο ζητεί η ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχει αύριο στην παναττική στάση εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, από τις 12.00μμ έως τη λήξη του ωραρίου και σε συγκέντρωση στις 12.30μμ στο υπουργείο Οικονομικών.
Σήμερα, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, σε συνέντευξη Τύπου, παρουσίασε αναλυτικά τα αιτήματα των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Ειδικότερα διεκδικεί:
Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, 610.000 δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν αναδρομικά (για τα δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα και το επίδομα αδείας). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου το 80% έχει ήδη κάνει αγωγή και, αν συνεχιστεί αυτή η τάση, το ποσοστό θα φτάσει το 95% ή και 98%.
Σημαντική είναι η εξάπλωση που καταγράφεται στις ευέλικτες μορφές στο Δημόσιο λόγω της «ρήτρας» που είχε επιβληθεί στις προσλήψεις (απαιτούνταν συγκεκριμένος αριθμός αποχωρήσεων για να γίνει πρόσληψη). Συγκεκριμένα, ο αριθμός των συμβασιούχων και εποχικών από τις 54.150 το 2012 έφτασε τις 80.962 το 2018.
Η ΑΔΕΔΥ δηλώνει ότι η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων - με έμφαση σε ευαίσθητους τομείς όπως η παιδεία και η υγεία - αποτελεί προτεραιότητά της. Γι' αυτό και ζητεί διακομματική συναίνεση, ώστε να υπάρξει ένας ξεκάθαρος «οδικός» χάρτης στις προσλήψεις για τα επόμενα χρόνια.
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιάννης Πάιδας, σημείωσε πως «πρώτος στόχος είναι η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λύση η χορήγηση επιδομάτων. Παράλληλα, διεκδικούμε την άμεση λύση του θέματος με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων. Είναι χαρακτηριστικά πως στα χρόνια των μνημονίων ο αριθμός των εργαζομένων στο Δημόσιο μειώθηκε κατά 129.962 άτομα και μάλιστα το πρόβλημα είναι έντονο σε κρίσιμους τομείς» ανέφερε.
Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ, Σταύρος Κουτσιουμπέλης, επισήμανε πως «δεν καταφέραμε να πάμε σε σύγκλιση μισθών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχουμε οδηγηθεί σε απόκλιση. Η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο είναι αναγκαία, ενώ λύση πρέπει να βρεθεί τώρα για τα βαρέα και τα ανθυγιεινά. Δεν μπορεί ένα τόσο σοβαρό θέμα να παραπέμπεται για μετά τις εκλογές λόγω πολιτικού κόστους».
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Γιώργος Πετρόπουλος, υπογράμμισε πως «στα χρόνια των μνημονίων η μείωση των αμοιβών στο Δημόσιο έφτασε το 30%, γι' αυτό και η επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού είναι ένα δίκαιο αίτημα. Αναγκαία είναι και η ενίσχυση του Δημοσίου, καθώς ευαίσθητοι τομείς έχουν σοβαρές ελλείψεις, λόγω της πολιτικής της μίας πρόσληψης για πέντε αποχωρήσεις που εφαρμόστηκε τα προηγούμενα χρόνια».
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Μπράτης, υπογράμμισε πως «καλούμε τον κύριο Τσακαλώτο να κάνει μία πολιτική δήλωση ότι, αν υπάρξει θετική απόφαση στο ΣτΕ, θα καταβάλλει τα αναδρομικά. Για να μην αναγκάζονται οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν αγωγές». Παράλληλα, σημείωσε πως «στα μνημονιακά χρόνια υπήρξαν έξι νόμοι για τη δημόσια διοίκηση. Δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι το σύστημα, επιβάλλεται να υπάρξει σταθερότητα».
Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Στέφανος Σαβόπουλος, επισήμανε πως «πιστεύουμε πως η απόφαση για τον 13ο και 14ο μισθό θα είναι θετική. Παράλληλα, διεκδικούμε την αυστηροποίηση της νομοθεσίας για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και την κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης στο Δημόσιο». Μίλησε, επίσης, για απρόσκοπτη καταβολή των επιδομάτων στους μέχρι τώρα δικαιούχους και την διεύρυνση ειδικοτήτων με παράλληλη ένταξη στο Ασφαλιστικό καθεστώς. «Αυτά είναι θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα» υποστήριξε.